Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Dani povijesti o svakodnevici hrvatskog čovjeka

22.03.2012. 23:00
Dani povijesti o svakodnevici hrvatskog čovjeka


Na zadarskom sveučilištu jučer su u obliku serije zanimljivih predavanja održani šesti “Dani povijesti”, manifestacije koju organiziraju studenti Odjela za povijest Sveučilišta u Zadru. Tema ovogodišnjih “Dana povijesti” bila je “Duh vremena hrvatskog prostora”, a njome se, kako su otvarajući manifestaciju istaknuli studenti, htjelo osvrnuti na svakonevicu malog čovjeka, ali i na način na koji su na društvo djelovali razni politički, vjerski i socijalni događaji.
Prvo u nizu predavanja održao je prof. dr. sc. Mithad Kozličić, profesor i pročelnik zadarskog Odjela za povijest. Profesor Kozličić je svoje izlaganje naslovio “Brodski ‘mali’ – najjadniji član posade u prošlosti”.
– Razmišljajući o zadanoj temi ovogodišnjih dana povijesti odlučio sam se za predavanje o temi i pojavi koja je slabo poznata. Povijest, pa i biografije velikih kapetana i pomorskih zapovijednika vrlo su dobro poznate. Primjerice, prosječan čovjek zna dosta o životu velikog Bonapartea, ali vrlo malo ljudi zna nešto o životu nekog od njegovih tajnika, o njihovoj službi ili školovanju. Mnogo je bilo takvih ljudi, slabo poznatih i istraženih, zahvaljujući kojima je Bonaparte postao to što jest. Najveći dio pomorskih kapetana je prije nego li su to postali služio na brodu kao “mali”. Hoće li taj “mali” jednog dana postati Nelson ovisilo je, naravno, o nizu okolnosti, a često puta i o njemu samom. U Dubrovačkom statutu iz 1272. godine od svih članova posade dubrovačkih brodova jedino “malome” nije bilo dozvoljeno sa sobom na brod ponijeti škrinju s robom. Ostali su članovi posade tako ukrcanom vlastitom robom, preprodajući je u različitim lukama, pored redovne plaće mogli dobro zaraditi. Taj podatak dobro oslikava položaj “malog” ili “fantea” u svim mornaricama, kazao je u prvom dijelu zanimljivog predavanja profesor Kozličić upotpunivši izlaganje slikovitim zgodama iz vlastitog života kada je kao “mali” služio na podmornici i školskom jedrenjaku.
“Dani povijesti” su nastavljeni predavanjima prof. dr. sc. Anamarije Kurilić “O duhu vremena govore nam gozbe”, dr. sc. Tonćija Šitina “Skupštinsko ubojstvo 1928. godine: makro i mikro povijesne refleksije”, Svena Marcelića “Studentska svakodnevica”, Valentine Zovko “Svijet naopačke – vrijeme poklada u srednjovjekovnom Dubrovniku”, dr. sc. Lene Mirošević “Urbani kulturni krajolici”, te dr. sc. Ante Bralića “Jugoslavenska ideja u Dalmaciji 1918. godine”.
Danas će se prikazati film “Zagrebačke priče” i predstaviti novi broj časopisa studenata povijesti “Rostra” čija je tema bila “Duh vremena”.