Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Deložacija nije provedena: U nepravednoj državi sve se lomi preko naših leđa

22.03.2012. 23:00
Deložacija nije provedena: U nepravednoj državi sve se lomi preko naših leđa


Večeras spavam u svojoj kući, i sreća vaša što ne znate koliko mi to znači kazala je Višnja Vukić, dok su mnogima od prisutnih potekle suze


Šezdesetak ljudi u petak ujutro došlo je pomoći devetoročlanoj obitelji Vukić u spašavanju njih i njihova doma od najavljene deložacije. U najvećem broju u pomoć Vukićima okupili su se susjedi, Arbanasi koji ne vjeruju da se ovakav slučaj događa u njihovoj neposrednoj blizini.
Deložacija je bila najavljena za petak ujutro u 10 sati. Pet minuta iza 10 sudski ovrhovršitelj Općinskog suda u Zadru Vjeko Mitrović u pratnji policije došao pred vrata Vukićevih.
Upitao je ima li tko da je došao od strane tvrtke “Boškarija gradnja” iz Buja, čiji je vlasnik Blaž Sotlar. Budući se nitko nije pojavio, Mitrović je najavio 15 minuta počeka na koji ga zakon obvezuje.
Podsjetimo, Višnja i Miro Vukić zajedno s kćeri, sinom, zetom i četvero unučadi od kojih su najmlađi dvogodišnji blizanci, žive u obiteljskoj kući u Arbanasima. Deložacija im prijeti zbog poreznog duga, kuća im je prodana na dražbi iako je pod hipotekom i iako je obitelj dug željeli otplatiti na rate.
Nakon 15 minuta u kojima se nitko iz Boškarije nije pojavio, Mitrović je proglasio odgodu deložacije. Sada je na sucu Općinskog suda u Zadru da odredi kada će biti ponovljena deložacija.
– Ovo nam je najdužih 15 minuta u životu. I prethodnih 5 godina u našim životima je cijela vječnost. Svaki dan u tih pet godina mislimo “Bože, što će biti s našom kućom?”. Sotlar nam se prije 5 dana javio i rekao da, ako mu odmah damo 5.000 eura, odgodit će deložaciju. Nije spominjao nikakav ugovor, već ide na psihološku stranu, na zastrašivanje. Od svih lokalnih i državnih razina i udruga kojima smo se mi obratili, na našu stranu stali su jedino laburisti. Ne znam više kome se uopće možćemo obratiti nakon ovoga. Udruge koje se zalažu za zaštitu ljudskih prava nisu se udostojile niti odgovoriti na naše mejlove. Ljudska prava u našoj zemlji su samo mrtvo slovo na papiru, kazala je uplakana kćer Tina Vukić-Karađole.
– U svemu ovome zatrudnila sam, rodila blizance i rekla Bože hvala ti, ovo je znak da si s nama. Pobijedit ćemo, moramo pobijediti, makar se još puno toga lomilo preko naših leđa u ovoj nepravednoj državi. Jaki smo. Naša leđa će sve to istrpjeti.
– Ja sam branitelj i nisam se borio za ovo. Stamotno je da se mom svekru čiji je početni dug bio 70.000 kuna, proda kuća. I to za 40.000 eura, a sad za nju traže 90.000. Spreman sam dignuti kredit i platiti mu koliko je on platio kući, ali više od toga ne mogu, kaže zet Vukićevih, Željko Karađole.
Deveteročlana obitelj živi u ovoj kući staroj preko 200 godina, jednoj od najstarijih u Arbanasima. Susjedi su bivšem ministru Božidaru Kalmeti, a u toj kući rodila se i baka pjevača Mladena Grdovića.
– Večeras spavam u svojoj kući, i sreća vaša što ne znate koliko mi to znači kazala je Višnja Vukić, dok su mnogima od prisutnih potekle suze.
– Ma da su se oni razbacivali novcima, da su kupovali jahte i automobile, ne bih ništa rekla. Ali Vukići su najbolji susjedi, dobri ljudi, htjeli su samo prehraniti obitelj, dodala je jedna susjeda.


 ZADARSKI STUDENTI: NAŠI RODITELJI SU ŽRTVE, KAO I VUKIĆI




U pomoć Vukićima iz Zagreba su došli članovi “Saveza za promjene” na čelu s javnosti dobro poznatim i mnogo puta uhićivanim aktivistom Ivanom Pernarom. Uz njih došlo je i nekoliko djevojaka, mahom studentica zadarskog Sveučilišta koje su za slučaj obitelji Vukić doznale iz medija.
– Naši su roditelji, jednako kao i obitelj Vukić, pripadnici radničke klase koja je u privatizacijskoj pljački ostala bez radnih mjesta i prepuštena sama sebi da se snalazi u vrlom novom kapitalizmu tranzicije, kažu studentice koje su istaknule da ne pripadaju nijednoj udruzi niti političkoj opciji.
– Mi smo njihova djeca, većinom studenti i također nezaposleni, koje sutra čeka slična ili još gora sudbina. Nemamo svoje domove nego se vucaramo po sobama za koje plaćamo najam i budućnost nam je neizvjesna. Ako i radimo, radimo, kako nam kažu, ‘dokle ima posla’.


 “NIJE DOBRA PRILIKA ZA PRIKUPLJANJE POLITIČKIH BODOVA”


Na novinarsko pitanje o tome jesu li razgovarali sa susjedima – tridesetak metara dalje od kuće Vukićevih je buduća zastupnica u Bruxellesu Ingrid Antičević-Marinović, a stotinjak bivši ministar Božidar Kalmeta, Tina kaže:
– Pa naravno da jesmo. On je naš mještanin i ona je naša mještanka, njih nema. I nije ih briga, vjerujte mi. Da je ovo prilika za skupljanje političkih bodova, bili bi ovdje. Jedna osoba iz SDP-a koju neći imenovati prije izbora mi je rekla “pa nećete vi izaći iz svoje kuće, svi članovi SDP-a doći će ispred vaše kuće i neće to dozvoliti. Kada sam je zvala nakon izbora, rekla mi je”žao mi je Tina, ali slučajeva kao što je vaš se naslušam bezbroj na dan”.


 ČULINA: VLAST JE ILI NESPOSOBNA ILI KORUPTIVNA


– Smatramo da je ovo jasan dokaz nesposobnosti hrvatske vlasti koja je išla u ovrhu znajući da se tom ovrhom neće moći naplatiti. Kuću je, navodno, prodala zbog poreza. To znači da je država radila u interesu mešetara, čak niti u interesu banke koja se prodajom kuće namirila. zato smatramo da se ovdje radi o nesposobnim organima državne vlasti. Ako nisu nesposobni onda je to još i gore, jer to znači da su koruptivni. Pogodovali su nekome, ne za lijepe oči. Vjerujem da u ovom slučaju ima posla i USKOK jer nema nikakve logike da država treba namiriti porez prodaje kuću znajući da taj porez neće namiriti. Ovo je ujedno i priznanje države da je banka od nje jača. Politika je ovisna o krupnom kapitalu i ovaj primjer obitelji Vukić, ako ga ne zaustavimo, bit će početak drame koja će se razviti u tragediju za tisuće hrvatskih obitelji, kazao je Drago Čulina, predsjednik zadarskih Laburista, dok su mu neki dobacivali kako skuplja političke bodove.