Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

FENOMEN KOJI TURISTIČKI UZDIŽE OBROVAČKI KRAJ

22.03.2012. 23:00
FENOMEN KOJI TURISTIČKI UZDIŽE OBROVAČKI KRAJ


Pozivam Vladu RH da dođe u Obrovac i vidi potencijal koji on posjeduje. Od Obrovca se može napraviti proizvod koji može biti reprezentativan na razini Europe i koji ne treba zaostajati za talijanskim, španjolskim, francuskim i drugim svjetskim turističkim destinacijama, kaže Đuro Župan
Ovogodišnja sedma po redu Hrvatska rafting regata Zrmanja 2012. održava se od 27. do 28. travnja. Regata koju organizira Riva Rafting Centar na čelu s Đurom Županom odavno je prestala biti samo događaj kojim se otvara turistička sezona u Zadarskoj županiji već je postala fenomen. Ona je prvih šest godina obrovački kraj etablirala kao destinaciju na kojoj se mogu realizirati svi oblici selektivnog turizma i smjestila ga zajedno s rijekom Zrmanjom  na turističku kartu Europe. Pokazala je lokalnom stanovništvu kako Zrmanja i kraj u kojem žive predstavljaju golemi kapital za budućnost te da se može zaraditi od turizma. Ljudi već sada pitaju kada će se održati regata jer to je za njih prvi signal da kreće turistička sezona.
Okidač dolaska u prostor
– Regata je bila okidač dolaska u prostor. Zrmanja je postala regionalno izletište domaćeg stanovništva i turista. Vidim da to gura i lokalno stanovništvo. Međutim, nedostaje jedno vezivno tkivo u vidu lokalne turističke zajednice koja bi trebala oblikovati proizvod, sugerirati i usmjeravati ljude. Zbog toga imamo selektivno i neorganizirano pojavljivanje inicijativa pojedinaca koji pokušavaju osmisliti svoju ponudu, govori Đuro Župan.
Prema njegovu mišljenju sam Obrovac sa starom gradskom jezgrom i njegova okolica imaju golema turistički potencijal.
– Moramo podignuti destinacijski marketing na najvišu razinu. Treba stvoriti podlogu za razvoj drugih seoskih gospodarstva jer destinacija nije jedna tvrtka. Ovdje se može puno više napraviti u nautičkom turizmu. Ipak mi imamo Zrmanju kao prirodnu marinu. Da ne govorimo o golemim resursima Velebita, bogatoj povijesnoj i kulturnoj baštini, eko, etno i gastroblagu ovoga kraja. Tu je stara gradska jezgra Obrovca. Neobnovljene stare barokne kuće mogu biti jedan golemi i najjeftiniji resort. Ne treba građevinske dozvole, ništa. Samo ih treba restaurirati, obnoviti i dobijemo fenomenalnu turističku destinaciju u rangu Toskane, kaže Župan te dodaje:
– Pozivam Vladu RH da dođe u Obrovac i vidi potencijal koji on posjeduje. Od Obrovca se može napraviti proizvod koji može biti reprezentativan na razini Europe i koji ne treba zaostajati za talijanskim, španjolskim, francuskim i drugim svjetskim turističkim destinacijama.
Turizam doživljaja
Zadnjih nekoliko godina svaka regata je tematska. Preklani je tema bila eko-etno s naglaskom na tradiciju i ponudu ekoproizvoda Bukovice i Ravnih kotara, lani su u prvom planu bili geologija, hidrogeologija, krški fenomeni, ekosustav, turistička ponuda i održivi razvoj područja uz Zrmanju koji se većim dijelom nalazi na području Parka prirode Velebit, a ove godine tema je “Turizam doživljaja kao strateška grana razvoja zadarskog zaleđa”.
Tema je odabrana i kao najava epizode poznate avanturističke serije Man, Woman, Wild – Discovery Channela snimljena upravo na ovom području; u Cerovačkim špiljama, južnim obroncima Velebita te kanjonima rijeke Krupe i Zrmanje.
Odabir zadarskog zaleđa kao lokacije snimanja svjetske avanturističke serije još jednom potvrđuje kako je ovaj prostor izuzetno atraktivna destinacija za avanturistički, te sportsko-rekreativni turizam, ali i sve ostale oblike turizma koji svoj proizvod mogu temeljiti na doživljaju.
Na okruglom stolu koji će se održati prvi dan regate predavanje će držati: mr. sc. Radoslav Bobanović, Poljoprivredna zadruga masline i vino Polača, na temu “Komunikacija kao ključni element uspjeha ruralnih područja”, predsjednik Udruge vinogradara i vinara Zadarske Županije Damir Jurjević “Vinogradarstvo i vinarstvo kao baština i značajan element turističke ponude”, načelnik Općine Stankovci Željko Baradić na temu “Ruralno područje kao poslovna zona; magnet za privlačenje novih investicija u turizmu”, docent Sveučilišta u Zadru Odjela za turizam doc. dr. sc. Mili Razović na temu “Zadarsko zaleđe kao destinacija posebnih oblika turizma”, predstavnik Zadarske županije pri Nacionalnoj udruzi obiteljskih i malih hotela Zoran Katić na temu “Uloga malih i obiteljskih hotela u ukupnoj ponudi destinacije”, dipl. ing. Tihomir Kovačević na temu “Znanstveni turizam u njedrima Velebitske bioraznolikosti”, voditelj projekata Kamping udruženja Hrvatske Oliver Lulić na temu “Mali kampovi kao veliki generator cjelogodišnjeg kamping turizma regije”, predsjednik Zajednice pustolovnog turizma pri HGK, Sektor za turizam Daniel Lacko na temu “Zadarsko zaleđe – najkonkurentnija regija Hrvatske za pustolovni turizam” te dipl. politolog Slavko Vuković na temu “Razvoj ruralnog turizma na turistički nerazvijenim destinacijama i njihov doprinos ukupnoj turističkoj ponudi”.