Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Ivanova zadarskoj policiji prijavili Šindija i Bugarija

22.03.2012. 23:00
Ivanova zadarskoj policiji prijavili Šindija i Bugarija


Mate Šindija je australski državljanin i ako se ovaj postupak zbog zastare prema hrvatskim zakonima prekine, kaže, slučaj će prijaviti australskim vlastima. “Previše je ovo patnje i muke izazvalo mnogima da se samo tako olako završi”, kaže Šindija


U srijedu navečer u zadarsku policiju stigle su dvije izjave u kojima se don Nedjeljko Ivanov optužuje za seksualno zlostavljanje maloljetnika otprije dvadesetak godina. Napisali su ih i potpisali Nenad Bugarija iz Pittsburgha i Mate Šindija iz Sidneyja.
Prije njih to je učinio naš prekjučerašnji sugovornik, Bibinjac sa zadarskom adresom, Josip Lenkić Barać.
Ni Bugariju ni Šindiju nitko iz nadležnih institucija nije službeno obavijestio o zastari, koja je za ovaj slučaj, po hrvatskom zakonu, već nastupila. Naime, prema zakonu, kazneni progon ne može se poduzeti kada protekne deset i više godina nakon zlostavljanja. To znači da, ako se utvrdi da je Ivanov zlostavljao mladiće, u zatvor može ići jedino ako je nekog od njih zlostavljao u zadnjih deset godina, što je prilično nemoguće jer je Bibinje napustio 1996. godine. Sve iskaze protiv njega dali su muškarci koji ga optužuju da ih je zlostavljao sredinom 80-ih ili u prvim godinama 90-ih.
Kratki rok zastare za pedofiliju
Mate Šindija je australski državljanin i ako se ovaj postupak zbog zastare prema hrvatskim zakonima prekine, kaže, slučaj će prijaviti australskim vlastima.
– Previše je ovo patnje i muke izazvalo mnogima da se samo tako olako završi, kaže Šindija.
Bugarija je već i prije susreta s nadbiskupom Puljićem, u veljači ove godine, kontaktirao odvjetnika u Zagrebu i upoznat je s time da za slučajeve pedofilije u Hrvatskoj postoji ekstremno kratki rok zastare. I u svom prvom istupu, u Zadarskom listu, Bugarija je, kao i oni koji su se javili poslije njega, naglasio kako ne traži nikakav novac ili odštetu.
Ivanov i dalje šuti
Josip Lisica je prvi put o svom slučaju progovorio i prije gostovanja u emisiji 8. kat. Njegova priča o zlostavljanju od strane svećenika objavljena je, naime, prije punih 9 godina u jednom visokotiražnom hrvatskom tjedniku.
Don Nedjeljko Ivanov i dalje ne izlazi iz svoje sobe u Svećeničkom domu. Telefon mu je isključen od prošle srijede, kad je u Zadarskom listu objavljena priča sa svjedočanstvima Nenada Bugarije i Josipa Lisice.


 BROJKA ŽRTAVA SE POVEĆAVA




Priča o žrtvama, onim direktnim, ali i onim kolateralnim s kojima je don Ivanov surađivao ili ih, pak, pozivao na “ispovijed” i “duhovnu obnovu”, prema našim izvorima širi se na časne sestre kojih se veliki broj u Bibinjama izmijenio za njegova službovanja, na jednog javnog djelatnika, na jednog visokopozicioniranog državnog dužnosnika…


 NATPIS NA NADBISKUPIJI


Komad papira s natpisom “KASTRACIJA SILOVATELJIMA SLOBODA NARODU” tijekom srijede ujutro osvanuo je nalijepljen na zid zgrade Nadbiskupske palače, na uglu uz crkvu Sv. Donata. PU zadarska priopćila je kako uvredljivu poruku na Nadbiskupskoj palači nitko nije prijavio policiji, a nije poznato ni tko ju je skinuo. Od glasnogovornika PU zadarske dobili smo samo potvrdu da policija prikuplja sve informacije i svjedočanstva vezana uz bibinjski slučaj.


 PROSVJEDNICI TRAŽILI ZAŠTITU OD PEDOFILA


Tijekom jučerašnje sjednice Vlade ispred Banskih dvora okupila se skupina prosvjednika koji su uz crkvu Sv. Marka postavili transparent “Pedofile štitite – Crkva zlostavlja, Vlada RH ignorira”, te ministrima koju su izlazili iz Vlade poručivali da moraju štititi djecu od zlostavljanja. Obratila im se potpredsjednica Vlade i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić, poručivši da se godinama bori za prava djece, te da je posao procesuiranja zlostavljača na pravosuđu i policiji.
Među zadnjima iz Banskih je dvora izašao premijer Zoran Milanović, koji je na pitanje prosvjednika kako Vlada misli prisiliti Crkvu da poštuje zakone odgovorio: “Svi moraju poštivati hrvatske zakone”. (Hina)