Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

Otvoren EE info centar Grada Zadra

22.03.2012. 23:00
Otvoren EE info centar Grada Zadra


U okviru Tjedna energetske učinkovitosti koji Grad Zadar organizira u suradnji s UNDP-om i uz podršku Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, danas su otvoreni EE info ured i EE galerija Grada Zadra.
Info ured se nalazi u Ulici Brne Krnarutića 13 u okviru gradskog Odjela za graditeljstvo i zaštitu okoliša i svakog utorka od 9 do 12 sati građani će se tamo moći informirati o načinima uštede energije u vlastitom kućanstvu, ali i o mogućnostima za dobivanje poticajnih sredstava za pravilno gospodarenje energijom.
Kroz EE info ured Grad želi osvijestiti građane da pravilnim gospodarenjem energijom mogu uštedjeti svoj novac, ali i očuvati okoliš za buduće generacije.
Na otvorenju su danas bili dogradonačelnik Darko Kasap, Irena Dubravec iz Fonda za zaštitu okoliša i Jelena Atlić McColgan iz Programa Ujedinjenih naroda za razvoj UNDP, zatim Matko Segarić, gradski pročelnik za graditeljstvo i zaštitu okoliša i jedna od energetskih savjetnica u novom EE info uredu, Žana Klarić.
Kasap je istaknuo da je Grad Zadar u sklopu projekta SGE – Sustavno gospodarenje energijom u gradovima i županijama realizirao više projekata energetske učinkovitosti, od sufinanciranja nabave i ugradnje solarnih kolektorskih sustava za kućanstva, preko solarne javne rasvjete pa do energetskog certificiranja zgrade Gradske uprave.
Zgrada Gradske uprave ima razinu D energetske učinkovitosti, što je negdje po sredini ljestvice, a s obzirom na to da je vrlo stara, to nije čudno. No nizom preporučenih mjera, kao što je unutarnja izolacija, ušteda na grijanju i hlađenju ili korištenje štedljivih žarulja, Gradska uprava na sljedećem energetskom pregledu može prijeći u viši “zeleniji” energetski razred.
– Također, u planu nam je ugradnja solarnog sustava i korištenje prirodnog plina u jedinstvenom sustavu za pripremu tople vode za Športsko rekreacijski centar Višnjik. Postavljanje solara na bazene na Višnjiku stoji oko 3 milijuna kuna, a Fond za zaštitu okoliša bi trebao sufinancirati projekt sa 40 posto, rekao je Kasap.