Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Paravinja: Ne želim glumiti marionetu

22.03.2012. 23:00
Paravinja: Ne želim glumiti marionetu


Nisam suglasan da suđenje počne dok mi ne omogućite da obrazložim svoj prigovor na optužnicu i zahtjev za izuzećem suda, rekao je Paravinja


Na Županijskom sudu u Šibeniku jučer je održano prvo ročište na suđenju Draganu Paravinji, optuženom za pokušaj silovanja i teško ubojstvo maloljetne Drnišanke Antonije Bilić. Ročište je obilježila odluka sudskog vijeća o isključenju javnosti te istupi Dragana Paravinje koji je najprije pokušao odgoditi suđenje, a potom je tražio da mediji budu nazočni, navodeći da se u javnosti plasiraju samo “filtrirane i usmjerene informacije” koje idu protiv njega.
– Nisam suglasan da počne bilo što dok mi ne omogućite da obrazložim svoj prigovor na optužnicu i zahtjev za izuzećem ovog suda. Niste mi omogućili telefonski poziv pa ne znam jesam li dobio odvjetnika po osobnom izboru. Želim izuzeće ovog suda, kazao je Paravinja.
Kritike sutkinji
Dragan Paravinja je na pripremnom ročištu otkazao punomoć branitelju po službenoj dužnosti Branku Baici, optuživši ga da radi za tužiteljstvo, nakon čega mu je sud dodijelio novog branitelja, odvjetnicu Ankicu Giljanović. Kako je Paravinja rekao da nema ništa protiv da ga ona brani, sutkinja Nives Nikolac odbila mu je zahtjev za odgodom postupka, ustvrdivši da “očigledno zloupotrebljava svoja prava”. No, Paravinja se nije dao već je nastavio nizati kritike čak i na račun same sutkinje kojoj je bahato rekao da mu je zabranila govoriti.
– Ne želim glumiti marionetu, otpovrnuo je Paravinja sutkinji.
Prepirka Paravinje i sutkinje Nikolac trajala je desetak minuta, nakon čega se odlučivalo o tome hoće li suđenje biti zatvoreno za javnost. Tužiteljstvo je zatražilo izuzeće javnosti, obrazlažući da je riječ o kaznenim djelima iz kazneno-pravne zaštite djece i mladeži, dok je odvjetnica Ankica Giljanović navela da njen branjenik smatra da je tijekom posljednjih desetak mjeseci bio dovoljno izložen medijskoj hajci, dobar dio dokaznih materijala je već objavljen pa se, s obzirom da se smatra nevinim, protivi isključenju javnosti.
– Moj branitelj je pod prijetnjama kazni bio spriječen iznijeti neke stvari. Već je dosta dokaza objavljeno u javnosti i u slučaju isključenja javnosti samo će se nastaviti provoditi ono što je već započeto, rekao je Paravinja.
Svjedočili roditelji
Sudsko vijeće, pak, odlučilo je da će suđenje biti zatvoreno za javnost. Novinari su potom napustili sudnicu, a glavna rasprava nastavljena je saslušanjem troje svjedoka među kojima su bili Mile i Milka Bilić, roditelji maloljetne Antonije Bilić, koja je posljednji put viđena 7. lipnja 2011. godine kako stopira na Čikolskom mostu u Drnišu i ulazi u Paravinjin kamion, a njeno tijelo do danas nije pronađeno.
Nakon završetka ročišta obitelj nestale Antonije Bilić vidno potresena napustila je zgradu suda. Nisu htjeli komentirati Paravinjine istupe, niti govoriti o onomu što se događalo na ročištu.
– Ovo je teško. Preteško, tek je prozborila Ana Bilić, sestra nestale Antonije. Suđenje se nastavlja 28. ožujka.


 PARAVINJIN OTAC PSOVAO NOVINARE




Na suđenje je jučer došao i otac 43-godišnjeg Dragana Paravinje, Obrad. Ispred sudnice nije bio raspoložen za izjave novinarima koje je na upit da komentira postupak ispsovao. U njegovoj pratnji bio je Matevž Krivic, umirovljeni ustavni sudac iz Slovenije, koji je iznio da je 2007. Draganu Paravinji vodio postupak za dobivanje azila te da teško može vjerovati “da je jedan takav čovjek bio u stanju počiniti tako teško djelo na štetu nedužne djevojke”.