Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Prvi korak prema povratku u borilačku elitu

22.03.2012. 23:00
Prvi korak prema povratku u borilačku elitu


Naravno da smatram da se trebam vratiti u UFC i da tamo pripadam, ali prije toga bi htio odraditi još nekoliko borbi po Europi – kaže Reljić


Goran Reljić u utorak je proslavio 28. rođendan, a u subotu će u Ženevi odraditi trinaestu borbu u profesionalnoj karijeri. Protivnik mu je 33-godišnji Rogent Lloret iz Barcelone, kojemu će to biti šesnaesta profesionalna borba. Do sada ima 11 pobjeda, tri poraza i jednu izjednačenu borbu, dok je Reljićev omjer 9-3, s tim da je sva tri poraza doživio odlukom sudaca u najjačoj svjetskoj organizaciji UFC-u. Posljednju borbu imao je prije nešto više od pet mjeseci u Zagrebu, protiv srpskog borca Gorana Šćepanovića i tada je lako pobijedio, nokautom u prvoj rundi. Subotnji ispit u Švicarskoj bit će ipak dosta ozbiljniji.
– Definitivno mi je on prvi ozbiljniji protivnik nakon posljednjeg meča u UFC-u. Lloret je među tri najbolja teškaša u Europi. Ponuđeno mi je da odradimo borbu u teškoj kategoriji, što sam, naravno, prihvatio. On će biti teži desetak kila, ali to mi ne predstavlja nikakav problem – kaže Reljić, čija je prirodna kategorija poluteška.
– Što se prethodne borbe tiče, Šćepanović je jedini borac koji je u tako kratkom razdoblju htio prihvatiti borbu protiv mene. Zvali su i neka mnogo zvučnija imena po Hrvatskoj, ali nitko nije htio ni čuti za borbu sa mnom. Prema tome, mogu mu se još jednom zahvaliti na hrabrosti.
Majstori Jiu-jitsua
Kako su prošle pripreme za subotnji meč?
– Bio sam na relaciji Zagreb – Split. Sparirao sam u Pit Bullu, a u Zagrebu sam odradio velik dio kondicijskih treninga. Najveći naglasak je bio baš na kondiciji, pošto u svakoj borbi to igra jako važnu ulogu. Izlagao sam se velikim naporima i spreman sam za borbu. Prvi put nakon dugo vremena ulazim u meč potpuno zdrav, bez ikakvih problema.
Koje su glavne Lloretove karakteristike? Ima li nešto u čemu je posebno opasan?
– Mogu reći da je hrvački solidno potkovan i dobar je u parteru. Ima solidnu bazu, čvrst je, ali nema nešto po čemu odskače, nešto čega bi se morao posebno paziti. Podjednako je dobar u svim segmentima borbe.
Španjolski borac ima crni pojas u brazilskom Jiu-jitsuu, što je i Reljićeva specijalnost.
– Ne volim komentirati rangiranje tih pojasa, jer pošto je ovo MMA, to nema nikakve veze jedno s drugim. Majstor je brazilskog Jiu-jitsua, osvajao je nekakve turnire po Europi, dakle, radi se o solidnom borcu, ali ni u kojem segmentu nije posebno opasan. On zna da sam i ja “grappler” i da se znam hrvati. Ako krene u hrvanje, moram obraniti njegov “takedown” i u svakom slučaju završiti kao gornji. To će odlučiti borbu – ističe Reljić.
Odskočna daska
Lloret je posljednju borbu imao prije nešto više od mjesec dana u Engleskoj, gdje je poražen od Bobbya Brentsa gušenjem (“arm triangle choke”) pred kraj prve runde.
– Nisam gledao tu borbu, ali znam ishod i način završetka.
Zadranin je, iako pet godina mlađi, ipak iskusniji od protivnika.
– On je stariji, ali netko tko je bio u UFC-u ipak ima posebno iskustvo i po tome odstupa od drugih boraca.
Borba će se održati pod paskom švicarske organizacije Strength and Honor Championship, koja u Europi dosta visoko kotira, ali po nešto drugačijim pravilima nego u UFC-u.
– Švicarci imaju dosta stroga pravila po pitanju krvi i svega toga pa su ona dosta mekša nego u UFC-u, primjerice nema laktova u glavu.
Koja vrata otvara eventualna pobjeda?
– U svakom slučaju, to je odskočna daska za daljnje nastupe i u toj organizaciji i u nekim drugima.
Je li Vaš cilj i dalje povratak u najjaču svjetsku organizaciju?
– Naravno da smatram da se trebam vratiti u UFC i da tamo pripadam, ali prije toga bi htio odraditi još nekoliko borbi po Europi. Želim se izgraditi u još nekim situacijama, u kojima smatram da se trebam izgraditi i onda se vratiti u UFC. Sada sam koncentriran samo na ovu borbu, želim pobijediti i to je sve – za kraj će zadarski borac.