Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Turčinov: Župan snosi dio odgovornosti za katastrofalno stanje u gospodarstvu

22.03.2012. 23:00
Turčinov: Župan snosi dio odgovornosti za katastrofalno stanje u gospodarstvu


I u kriznoj godini dogodile su se neke dobre stvari – uspješna turistička sezona koja je doprinijela ugostiteljskom sektoru i razvoju poljoprivrede. Bez obzira na krizu imamo pozitivnu financijsku situaciju, kazao je župan Stipe Zrilić


Izvješće župana o radu Županijske samouprave i ono o izvršenju proračuna u prošloj godini usvojeni su uz glasove “za” vijećnika SDSS-a, a zanimljivo je kako izvješće o izvršenju proračuna ne bi bilo usvojeno da dvojica vijećnika SDSS-a nisu digli ruke “za” jer bi u tom slučaju vladajućoj koaliciji HDZ-HSP-HSU nedostajao jedan vijećnički glas u Županijskoj skupštini.
Višak iz 2011. – 10, 2 milijuna
– U 2011. planirani prihodi od 165,8 milijuna ostvareni su u iznosu od 159,3 milijuna što je 96.1 %, dok su rashodi ostvareni u iznosu 89,92 % što je 149,09 milijuna kuna. Ostvaren je višak prihoda od 10,2 milijuna kuna, izvijestila je predsjednica Odbora za financije i proračun Grozdana Perić (HDZ).
– Najznačajniji izvorni prihod su nam koncesije i njima se hvalimo, a vidimo da su prihodi od koncesija realizirani 64,22 posto. Što se viška prihoda tiče, s obzirom da smo rebalans donijeli u prosincu, trebalo je predvidjeti utrošak tih sredstava, a nama je ostalo 6 do 7 posto proračuna koje nismo uspjeli na vrijeme potrošiti, uzvratio je u raspravi Svetko Šarić (SDP) kojem je župan Zrilić odgovorio da su pomorske koncesije naplaćene u gotovo stopostotnom iznosu.
– Prilike u kojima smo radili u 2011. nisu bile lake zbog gospodarske krize, ali nismo odustali ni od jednog razvojnog projekta ili aktivnosti. I u kriznoj godini dogodile su se neke dobre stvari – uspješna turistička sezona koja je doprinijela ugostiteljskom sektoru i razvoju poljoprivrede. Bez obzira na krizu imamo pozitivnu financijsku situaciju, kazao je župan Stipe Zrilić (HDZ).
Sa županom se nije složio Nikola Turčinov (SDP) koji je rekao kako “prema gospodarskim pokazateljima možemo konstatirati da je u 2011. zabilježena najgora izvedba našeg gospodarstva u zadnjih pet godina.
Objaviti tko su onečišćivači okoliša
– Od 21 županije samo su Zadarska i Sisačko-moslovačka zabilježile negativan saldo dobiti i gubitka gospodarstva. Osim nekoliko krupnih državnih investicija koje u kratkom roku neće donijeti dobit, nije bilo značajnijih investicija u našoj županiji. Župan i županijske vlasti snose dio odgovornost za katastrofalno stanje u našem gospodarstvu. Bilo je potrebno više inicijativa i više mjera, a vidimo da županija nije potrošila ni sav novac u proračunu. Škola u Sv. Filipu i Jakovu još uvijek nije završena. Nered u koncesioniranju na pomorskom dobru koči razvoj poduzetništva i izaziva zastoj u naplati koncesija, ali i interes policije za rad pojedinih odjela. Iz izvješća se ne vidi koliki je postotak pomorskog dobra utvrđen dok druge županije to objavljuju na internetu. Vezano uz plinofikaciju bilo je, kad smo ugovor potpisivali, rečeno da se priključci neće naplaćivati, a sad se govori o cifri od 7.000 kuna. U izvješću su navedena četiri programa za fondove EU pri čemu se za dva navodi da nisu prošli i da će se dorađeni ponovno prijaviti, a mislim da to nije dobro i da projekata treba biti puno više. U županiji ima 75 poduzetničkih zona od kojih tek nekolicina funkcionira kako treba, ocijenio je Turčinov koji je predložio da “baza onečišćivača okoliša postane javna kako bi se građani informirali jesu li onečišćivači blizu njih”.
– Dragi Bog nam je svjedok da činimo najbolje što možemo za nas i za naše žitelje. Kad smo krenuli s koncesijama nismo ni znali koliko ih imamo i kome smo ih dali, danas imamo 97 koncesija, naplate su 90 posto, 22 ovrhe su poslane od strane Županije. Mislim da je to dobar rad tima Županije. Kad kažemo da je Županija dala 370.000 kuna za sadnice vinograda, maslina i voćaka, što to znači sinergijski s općinama? To znači 150 novih hektara vinograda, maslina i voćaka na području županije. To je direktni poticaj ruralnom razvoju, to je zamašnjak kojem treba odati priznanje, odgovorio je SDP-ovcima Radoslav Bobanović (HDZ).
Zrilića brine decentralizacija
Na traženje Duška Vidova (SDP) župan Zrilić je kazao kako “nema ništa protiv da što više banaka bude uključeno u sustav kreditiranja koje prati Županija”.
– Uključili smo one banke koje su se javile na javnom natječaju. Ako neka banka ima inicijativu, neka uputi pismo, rekao je župan dodajući kako Županija “nema strateški utjecaj na razvoj gospodarstva, ali s financijskim sredstvima koje ima prati gospodarstvenike koliko može”.
– Stalno se spominje jača decentralizacija, a vidjet ćemo kako će to napraviti nova Vlada. Vlada je spominjala i preustroj pa nismo sigurni hoćemo li, ako se dogodi decentralizacija, mi više postojati, ali te odluke više nisu u rukama moje stranke nego vaše, i tu možete utjecati više od mene, poručio je SDP-ovcima župan Zrilić navodeći kako u području marikulture prednjači upravo Zadarska županija.
– To je glavni segment korištenja pomorskog dobra u gospodarstvu. Što se tiče granice pomorskog dobra napravili smo mnogo toga i to stoji u ministarstvu, zaključio je župan.


 PRAVO MANJINA IZGLASANO BEZ RASPRAVE




Županijska skupština je, nakon više od godinu dana odugovlačenja i iz drugog pokušaja, s 31 glasom “za” bez rasprave usvojila statutarnu izmjenu kojom se u skladu s Ustavnim zakonom o pravima nacionalnih manjina reguliraju prava nacionalnih manjina na području Zadarske županije na intoniranje himne, isticanje zastave i upotrebu simbola. Radi se o pravu manjina da u svečanim prigodama uz hrvatsku himnu intoniraju i svoju himnu ili svečanu pjesmu koju je prethodno odobrio Savjet za nacionalne manjine, da uz hrvatsku zastavu u svečanim prigodama i na dane žalosti istaknu i zastavu nacionalne manjine, kao i da u zaglavljima službenih dokumenata i pečatima svojih organizacija ističu simbole svoje nacionalne manjine.


 DOBITNICI ŽUPANIJSKIH NAGRADA


Županijski vijećnici bez rasprave su donijeli odluke o dobitnicima nagrada za životno djelo i godišnjih nagrada Zadarske županije koje će biti dodijeljene na svečanoj sjednici Županijske skupštine u travnju. Nagradu za životno djelo dobio je istaknuti arheolog Janko Belošević, a posthumno je dodijeljena i poljoprivrednom stručnjaku Dinku Tudoru. Vijećnici su obje odluke donijeli jednoglasno.
Godišnje nagrade bit će dodijeljene stalnoj predstavnici UNDP-a Louisi R. Vinton za djelovanje na području razvoja zajednice, rektoru Sveučilišta u Zadru Anti Uglešiću za doprinos razvoju sveučilišta, Paškoj sirani d. d. zbog izvoznih uspjeha i činjenice da zapošljava 78 osoba što je čini najvećim poslodavcem na otoku Pagu, tvrtki “Kali Tuna” zbog permanentnog povećanja proizvodnih kapaciteta zbog čega danas ima 96 zaposlenih, a Turističkoj zajednici Općine Pakoštane zbog osmišljavanja niza turistički atraktivnih sadržaja. Narodnom muzeju Zadar Godišnja nagrada je dodijeljena zbog unapređenja i osuvremenjivanja muzejske ponude. Za humanitarni rad nagrađeni su časna sestra Melkiora Neda Biošić, Hrvatska gorska služba spašavanja – ispostava Zadar i Udruga hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata Benkovac. Godišnju nagradu dobila je i Katarina Vulić, nadarena učenica Gimnazije Franje Petrića i Glazbene škole Blagoja Berse koja je u prošloj godini, kao učenica OŠ Šimuna Kožičića Benje, ostvarila izvrsne glazbene nastupe, kao i uspješne rezultate na natjecanjima iz nastavnih predmeta.