Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

U nedjelju stiže gotovo 300 putnika iz Osla i Londona

22.03.2012. 23:00
U nedjelju stiže gotovo 300 putnika iz Osla i Londona


Potom se kroz tjedan booking smanjuje, da bi krajem tjedna i mjeseca dosegao vrlo dobre veličine od preko 100 pa i 150 putnika po zrakoplovima koji inače primaju do 189 putnika – Svi su izgledi da bi “zrakoplovnih turista” za uskrs trebalo biti više nego prije
U nedjelju će u Zračnu luku Zadar sletjeti prvi zrakoplov Ryanaira s kojim ova najveća niskotarifna kompanija u Europi počinje sezonu letova k nama sa 134 putnika iz Osla (do nedjelje, vjeruje Katica Pupić-Bakrać, direktorica Zračne luke Zadar, i više). Također u nedjelju slijeće i prvi zrakoplov iz Londona sa za sad 119 plaćenih karata.
– Potom kroz početak tjedna imamo manji booking, posebice s nekih područja koja su nova. Tako Marseilles ima za sad 42 plaćene karte, Bruxelles 68, Frankfurth 96… No onda do kraja tjedna booking ka 31. ožujku znatno raste – Baden-Baden na 133, Stockholm 124, Oslo 150. Iz danskog Bilunda u subotu stiže prvi zrakoplov sa 150 putnika, potom Oslo ide na 163, Baden-Baden 111 kao i Stockholm, London 122 itd. U svakom slučaju, i za ovo što vam sad prenosim imamo još deset dana za kupnje karata te očekujemo i bolju popunjenost. Početak je predsezone i preduskrsno je vrijeme, a potom se očekuju sve bolji rezultati, prenosi nam direktorica Pupić-Bakrać.
Dakle, pred nama je početak turizma u segmentu zračnog prometa i za sad je obećavajući. Divljanje cijena goriva ne tek kod nas već u Europi pa i svijetu čini atraktivnim putovanje zrakoplovima. Naravno, zahvaljujući unaprijed oglašenim cijenama karata koje zrakoplovne kompanije ne mijenjaju. Kakve će to posljedice imati za njih ako cijene nastave divljati, nije na nama sada analizirati. No i Zadrani su u sadašnjem trenutku svjesni, oni koji mogu putovati, da se putovanje zrakoplovom – isplati.
Kažimo da su uvedene zrakoplovne linije za Zadar ove godine ohrabrujuće. Uz povećanje naleta Ryanaira s nizom gradova, Croatia Airlines, GermanWings, Lufthansu, do Skandjeta s obećavajućim čarterima iz Švedske i Poljske (moguće se i Zadrani zalete do Poznana s obzirom na europsko nogometno prvenstvo i nastupe naših). Odnosno imamo 39 poveznica s čak 11 europskih zemalja zrakoplovima od kojih se očekuje oko 175.000 putnika u dolasku (još toliko u odlasku značit će novi rekord Zračne luke Zadar na 350.000 putnika). Osim individualnog osmišljavanja odmora sada smo već znatnije zagrizli i u sferu organiziranih čarter zrakoplova s ugovorenim sedmodnevnim boravcima po hotelima i ostalim oblicima smještaja, zakupom jahti, apartmana i sl. što je snažan turistički posao. Zadarski hendikep – manjka hotela, još postoji (jer tek znatni hotelski kapaciteti potiču ovaj segment turističke industrije), ali se smanjuju. Nadamo se u budućnosti i izrazitije.
 Uglavnom uz individualce s automobilima, organizirane autobusne turističke grupe kojima je proljeće zlatno doba, i zrakoplovi bi trebali doprinijeti da ovaj Uskrs na području Zadarske županije dovede do najboljih turističkih brojki.