Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Biogradska Orkula i zadarski Zavod za javno zdravstvo počeli stručnu edukaciju senzorskih analitičara maslinova ulja

Autor: Budimir Galić

22.03.2013. 23:00
Biogradska Orkula i zadarski Zavod za javno zdravstvo počeli stručnu edukaciju senzorskih analitičara maslinova ulja


Za tečaj je prijavljeno 20-ak polaznika, što je prvi takav tečaj u Hrvatskoj. U edukaciji će sudjelovati i Sara Godena, članica službenog panela Instituta za poljoprivredu i turizam iz Poreča


Hrvatski ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina 4. ožujka 2013. godine donio je Rješenje kojim je ovlastio Panel za senzorsku analizu djevičanskih maslinovih ulja Instituta za poljoprivredu i turizam Poreč, da djeluje kao službeni panel za senzorsku analizu djevičanskih maslinovih ulja. Ovlašćenje je izdano s rokom važenja do 8. ožujka 2014. godine.
Ovlašćenje je doneseno na zahtjev Instituta za poljoprivredu i turizam u svrhu provođenja službene kontrole uzoraka maslinova ulja koji su stavljeni na tržište. Uz zahtjev su priložili potvrdu o akreditaciji laboratorija sukladno normi HRN EN ISO/IEC 17025, zatim potpisane izjavu odgovorne osobe i voditelja panela o sudjelovanju panela u godišnjim programima ujednačavanja rada ovlaštenih panela. Uz to Institut raspolaže s prostorijom za senzorsko ocjenjivanje uzoraka maslinova ulja (kabine za ocjenjivanje), a regulirao je i radnopravni odnos s voditeljem panela te potpisao izjave o međusobnim pravima i obvezama sa 16-oricom senzorskih ocjenjivača.
Priloženi su dokazi da voditelj panela ispunjava kriterije propisane od strane Međunarodnog vijeća za masline (IOC), koji se odnose na rukovođenjem panelom te stručnom edukacijom za svakoga pojedinačnog člana panela. Voditeljica panela je dr. sc. Karolina Brkić Bubola.
Pravilnik o ovlašćivanju panela za senzorsku analizu djevičanskih maslinovih ulja, donesen je u veljači 2010. godine u postupku usuglašavanja propisa Republike Hrvatske s pravnim tečevinama Europske unije u sektoru maslinarstva, točnije na području fizikalno-kemijske i senzorske analize djevičanskih maslinovih ulja. Pravilnikom je propisana definicija panela, kojom je navedeno da je panel grupa odabranih i osposobljenih ocjenjivača organoleptičkih svojstava maslinova ulja. Paneli su razvrstani u dvije kategorije. U prvoj kategoriji su tzv. službeni paneli koji su ovlašteni provoditi senzorsku analizu maslinovih ulja, koja su već stavljeni na tržište, a radi provjere označenih podataka na etiketama i deklaracijama, za potrebe službene kontrole. Znači službeni paneli kontroliraju maslinova ulja koja su već na tržištu.
U postupku ovlašćivanja panela sudjeluje Povjerenstvo koje broji pet članova, a sačinjavaju ga predstavnici Ministarstva poljoprivrede, zatim Hrvatskog zavoda za normizaciju, te predstavnici Hrvatske akreditacijske agencije, kao i po jedan stručnjak iz područja senzorskih analiza maslinova ulja.
Druga kategorija su profesionalni paneli za koje je karakteristično da obavljaju senzorsku analizu maslinovih ulja prije njihova stavljanja na tržište. Njihova ocjena nije rezultat službene kontrole. Osnivaju se za provedbu određivanja kategorije maslinovih ulja prema njegovim organoleptičkim svojstvima, koja se mogu navoditi na oznaci prije stavljanja na tržište, odnosno za određivanje organoleptičkih svojstava maslinova ulja, koja se mogu navoditi na oznaci prije stavljanja na tržište. Pored navedenoga, profesionalni paneli vrše provjeru sukladnosti organoleptičkih svojstava djevičanskih maslinovih ulja s podacima navedenim u specifikaciji proizvoda u postupku registracije oznaka prije stavljanja na tržište proizvoda s oznakom izvornosti, zemljopisnog podrijetla ili tradicionalnog ugleda.
Trenutačno u Hrvatskoj djeluje pet profesionalnih panela za senzorsku analizu djevičanskih maslinovih ulja. Dva panela na području Zadarske županije (Udruga OLEA Zadar i panel pri Zavodu za javno zdravstvo Zadar), jedan na području Istarske županije (USAMU Buje), jedan na području Splitsko-dalmatinske županije (pri Zadružnom savezu Dalmacije) i jedan na području Dubrovačko-neretvanske županije (u sklopu Zavoda za mediteranske kulture.)
Agroekološka udruga dalmatinskih maslinara Orkula Biograd na Moru i Zavod za javno zdravstvo u Zadru počeli su stručnu edukaciju senzorskih analitičara maslinova ulja. Za tečaj je prijavljeno 20-ak polaznika, što je prvi takav tečaj u Hrvatskoj koji provode domaće stručne snage na čelu s ovlaštenom voditeljicom profesionalnog panela Anitom Peraić, dipl. ing. u Službi za zdravstvenu ekologiju Zavoda za javno zdravstvo u Zadru.
Zanimljivo je da će u edukaciji sudjelovati, kao predavačica, i Sara Godena članica službenog panela Instituta za poljoprivredu i turizam iz Poreča, što je potvrda prakse da Udruga Orkula surađuje sa znanstvenim institucijama, sukladno usvojenim dugoročnim programom rada udruge.