Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Mandžukić i Olić razveselili naciju

Autor: Marko Cvijanović

22.03.2013. 23:00
Mandžukić i Olić razveselili naciju

Foto: PIXSELL



Hrvatska nogometna reprezentacija svladala je sinoć na maksimirskom travnjaku Srbiju i napravila korak više prema Svjetskom prvenstvu 2014. godine u Brazilu u utakmici koju je svojim potezima odlučio Ivica Olić. “Joker” i adut svih hrvatskih izbornika poslije Miroslava Blaževića, igrač za velike utakmice i pobjede. U 83. minuti napustio je maksimirski stadion iscijeđen do srži i zaslužio ovacije maksimirske publike koja je desetak minuta kasnije zapjevala u čast velike pobjede. Večeras je naša fešta, večeras se vino pije… Ima se i zašto piti. Pogled na ljestvicu sve govori. Pet utakmica. Trinaest bodova. Od mogućih petnaest. Svaka čast!
Igor Štimac jučer se probudio i putem facebooka obratio Bogu tražeći mudrost i hrabrost, strpljenje i nadu. Hrvatski je izbornik od Svevišnjega crpio snagu pred utakmicu tijekom koje je morao dokazati da nije zalutao na izborničku klupu i da se jednom zauvijek može otrgnuti neslavnoj prošlosti, zbog koje je i sinoć na maksimirskim tribinama bilo onih koji su mu zviždali. Možda poslije velike pobjede nad Srbijom promijene mišljenje.
Ono što u Štimcu nikad nitko neće promijeniti jest gard i karakter. Izbornik “kockastih” ostao je dosljedan smionom pristupu utakmicama od velikoga rezultatskoga značaja, u Belgiji je susret počeo debitant Radošević, protiv Srbije je istrčao novak Kovačić bez obzira što su u oba slučaja svi u momčadi očekivali Vukojevića. Izuzme li se spomenuta specifičnost kao lajt motiv njegova izbornikovanja, Štimac se sinoć povodio nogometnom logikom. Momčad koja je tražila pobjedu kroz kontinuirani napad očekivano je u veznoj liniji bila redom satkana od igrača s intančanim osjećajem za pas igru (Kranjčar, Kovačić, Modrić, Rakitić). Štimac jedino nije mogao pretpostaviti da će se na maksimirskom travnjaku u većem dijelu igrati rastrgana utakmica ritmom i kvalitetom ispod očekivane razine, koju je u pravilnim vremenskim razmacima remetila jedino iznimna međunarodna klasa Luke Modrića i silna aneregetska potrošnja Ivice Olića i Marija Mandžukića.
Hrvatski se izbornik nije morao baviti pristupom, hrvatski su reprezentativci protiv Srbije jedino mogli izgorjeti u prevelikoj želji, ali ni slučajno nisu mogli izgubiti utakmici od kvalitetom podređena protivnika. Pletikosinim bravuroznim intervencijama unatoč (78′, 90′). Nije slučajno hrvatska obrana jedini put ispala u razdoblju nužnih personalnih promjena (Srna/Vida, Strinić/Lovren) kad su ozljede (Strinić) i umor (Kranjčar) učinili svoje. Priče o razvikanoj srbijanskoj obrani pale su u vodu već do odmora kad je Hrvatska stekla nedostižnu prednost uslijed kardinalnih pogrešaka Kolarova (23′) i Brkića (37′). To je već Mihajlovićev problem. Štimca mora brinuti činjenica da Hrvatska protiv osjetno slabijega protivnika nije uspjela stvoriti nijednu priliku kroz posjed lopte.
Ono što je puno bitnije jest činjenica da je Štimčeva Hrvatska sinoć razbila kompleks momčadi koja od Engleske 2006. godine nije u kvalifikacijskim ciklusima pobijedila izravne konkurente i dokazala da je spremna za velike stvari. Mihajlovićeva Srbija koja je pljeskala hrvatskoj himni dokazala je da se u odnosima dvaju naroda s burnom prošloću ipak nešto mijenja. Na bolje, naravno.
 


 HRVATSKA – SRBIJA 2:0


ZAGREB – Stadion Maksimir. Gledatelja: 35.007. Sudac: Cuneyt Cakin (Turska) 6,5. Strijelci: 1:0 Mandžukić (23′), 2:0 Olić (37′). Žuti kartoni: Kolarov, Subotić, Petrović (Srbija).
HRVATSKA: Pletikosa 7, Srna 6,5, Ćorluka 7, Šimunić 6,5, Strinić 6 (od 83′ Lovren -), Rakitić 6,5, Modrić 7, Kovačić 6,5, Kranjčar 6 (od 63′ Vida -), Mandžukić 7, Olić 7,5 (od 83′ Vukojević -). Izbornik: Igor Štimac.
SRBIJA: Brkić 5,5, Ivanović 6, Subotić 5,5, Nastasić 5, Kolarov 5, Tošić 5, Radovanović 5, Ignjovski 5,5, (od 75′ Petrović -), Stevanović 5,5 (od 57′ Tadić 6), Đuričić 6, Šćepović – (od 9′ Đorđević 6). Izbornik: Siniša Mihajlović.




 BEZ IZGREDA


Okarakteriziran kao dvoboj visokog rizika, te stoga odigran uz jake mjere sigurnosti, susret Hrvatske i Srbije na stadionu u Maksimiru prošao bez ikakvih izgreda. Oko 35.000 gledatelja bučno je bodrilo Hrvatsku, a tek su se povremeno mogle čuti uvrede upućene gostujućoj reprezentaciji.


 KOVAČIĆ OD PRVE MINUTE


Oba izbornika su iznenadili početnim sastavom, pa je tako utakmicu kod Hrvatske započeo mladi igrač Intera Matteo Kovačić umjesto najavljenog Ognjena Vukojevića dok se srpski izbornik Siniša Mihajlović odlučio promijeniti vratara i napadača. Na vratima je bio Željko Brkić iz Udinesea, dok je predvodio Marko Šćepović iz Partizana.