Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Potaknuti volonterstvo

Autor: Hana Radulić

22.03.2013. 23:00
Potaknuti volonterstvo

Foto: Marin GOSPIĆ



Crveni križ nezaobilazan je i značajan segment u sustavu humanitarnog djelovanja svake države, a jačanje njegove uloge u zadarskom društvu jedna je od zadaća novoizabranog predsjednika Crvenog križa Zadarske županije Rade Šimičevića u narednome četverogodišnjem volonterskom mandatu.
Rade Šimičević, ravnatelj zadarske Gimnazije Vladimira Nazora, aktivno je uljučen u rad Crvenog križa već više od dvadeset godina i dugogodišnji je dobrovoljni darivatelj krvi, a o važnosti humanitarnog rada kroz Crveni križ, kaže:
– Svijest o potrebi pomaganja drugima osobito se razvila tijekom Domovinskog rata, kad je uloga Crvenog križa bila nezaobilazna, međutim i danas je, s ozbirom na tešku ekonomsku i socijalnu situaciju, mnogima potrebna pomoć upravo kroz razne vidove djelatnosti koje objedinjuje Crveni križ – od novčane pomoći, odjeće i obuće do pomoći u hrani, higijenskim i ostalim kućanskim potrepštinama, ističe Šimičević i navodi da je u proteklome četverogodišnjem razdoblju na području Zadarske županije Crveni križ podijelio 5.262 paketa hrane i isto toliko paketa higijenskih potrepština, 65 kreveta, 800 pokrivača, 302 madraca, 188 peći za ogrjev, te 74.500 kilograma odjeće.
– Nastojimo pomagati i teško bolesnim pojedincima odnosno obiteljima čiji su članovi bolesni, pa je u tu svrhu u navedenom periodu za liječenje i odlazak u medicinske ustanove izvan Zadra Crveni križ izdvojio 70.794 kune, kaže Rade Šimičević, napominjući kako je Crveni križ sudjelovao i u prikupljanju novca za bolesne zadarske djevojčice Stephanie Mildu i Noru Šitum, u čemu su sudjelovali i zadarski srednjoškolci.
Crveni križ Zadarske županije organizira i osposobljavanje stanovništva za različite oblike pružanja prve pomoći i samozaštite. Tako se provode tečajevi obuke za pružanje prve medicinske pomoći ozlijeđenima u prometnim nesrećama koje polaze svi kandidati prije polaganja vozačkog ispita, zatim tečajevi pružanja prve pomoći na radu, kao i program prve pomoći za mladež u osnovnim i srednjim školama. Svake se godine u organizciji Crvenog križa provode i jednodnevni tečajevi za spasioce na plažama.
Crveni križ, osim materijalne pomoći, pruža i psihološku pomoć organizirajući psihološka savjetovališta za obitelji koje su suočene s problemima ovisnosti o drogama ili alkoholu, s bulingom, PTSP-om i sl., te im kroz razgovore sa stručnjacima nastoji pomoći i olakšati problem.
– Nastojat ćemo da volontiranje među mladima postane dugotrajnije, a ne samo prigodno, jer ono zahtijeva samo malo slobodnog vremena, a nekome znači veliku pomoć, ističe Rade Šimičević