Potaknuti volonterstvo

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Marin GOSPIĆ
Rade Šimičević uključen je u rad Crvenog križa više od dvadeset godina i dugogodišnji je dobrovoljni darivatelj krvi

Crveni križ nezaobilazan je i značajan segment u sustavu humanitarnog djelovanja svake države, a jačanje njegove uloge u zadarskom društvu jedna je od zadaća novoizabranog predsjednika Crvenog križa Zadarske županije Rade Šimičevića u narednome četverogodišnjem volonterskom mandatu.

Rade Šimičević, ravnatelj zadarske Gimnazije Vladimira Nazora, aktivno je uljučen u rad Crvenog križa već više od dvadeset godina i dugogodišnji je dobrovoljni darivatelj krvi, a o važnosti humanitarnog rada kroz Crveni križ, kaže:

- Svijest o potrebi pomaganja drugima osobito se razvila tijekom Domovinskog rata, kad je uloga Crvenog križa bila nezaobilazna, međutim i danas je, s ozbirom na tešku ekonomsku i socijalnu situaciju, mnogima potrebna pomoć upravo kroz razne vidove djelatnosti koje objedinjuje Crveni križ - od novčane pomoći, odjeće i obuće do pomoći u hrani, higijenskim i ostalim kućanskim potrepštinama, ističe Šimičević i navodi da je u proteklome četverogodišnjem razdoblju na području Zadarske županije Crveni križ podijelio 5.262 paketa hrane i isto toliko paketa higijenskih potrepština, 65 kreveta, 800 pokrivača, 302 madraca, 188 peći za ogrjev, te 74.500 kilograma odjeće.

- Nastojimo pomagati i teško bolesnim pojedincima odnosno obiteljima čiji su članovi bolesni, pa je u tu svrhu u navedenom periodu za liječenje i odlazak u medicinske ustanove izvan Zadra Crveni križ izdvojio 70.794 kune, kaže Rade Šimičević, napominjući kako je Crveni križ sudjelovao i u prikupljanju novca za bolesne zadarske djevojčice Stephanie Mildu i Noru Šitum, u čemu su sudjelovali i zadarski srednjoškolci.

Crveni križ Zadarske županije organizira i osposobljavanje stanovništva za različite oblike pružanja prve pomoći i samozaštite. Tako se provode tečajevi obuke za pružanje prve medicinske pomoći ozlijeđenima u prometnim nesrećama koje polaze svi kandidati prije polaganja vozačkog ispita, zatim tečajevi pružanja prve pomoći na radu, kao i program prve pomoći za mladež u osnovnim i srednjim školama. Svake se godine u organizciji Crvenog križa provode i jednodnevni tečajevi za spasioce na plažama.

Crveni križ, osim materijalne pomoći, pruža i psihološku pomoć organizirajući psihološka savjetovališta za obitelji koje su suočene s problemima ovisnosti o drogama ili alkoholu, s bulingom, PTSP-om i sl., te im kroz razgovore sa stručnjacima nastoji pomoći i olakšati problem.

- Nastojat ćemo da volontiranje među mladima postane dugotrajnije, a ne samo prigodno, jer ono zahtijeva samo malo slobodnog vremena, a nekome znači veliku pomoć, ističe Rade Šimičević

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno