Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Trideset zlata maslinarima i nagrada za životno djelo Gordani Dragun

Autor: Maja Marinović

22.03.2013. 23:00
Trideset zlata maslinarima i nagrada za životno djelo Gordani Dragun


Maslinari iz Zadarske županije osvojili su 28 zlatnih medalja za kvalitetu otvorenog EDMU, a dvije zlatne medalje osvojili su za kvalitetu pakovine, zatim su osvojili dvije srebrne i jednu brončanu medalju za kvalitetu otvorenog EDMU, i još četiri diplome za kvalitetu otvorenog EDMU


Međunarodna manifestacija maslinara i uljara, Noćnjak 2013., održana je u Tučepima, u hotelu Bluesun hotel Alga, od 14. do 17. ožujka u organizaciji Zadružnog saveza Dalmacije. Noćnjak je i ove godine obilovao stručnim programom, tijekom kojeg su maslinari, uljari i potrošači maslinova ulja usvajali stručna znanja kroz radionice i stručne skupove koje su održali eminentni stručnjaci s područja maslinarstva.
Kušavanja, izlaganja i praktično maslinarstvo
Prvog dana manifestacije održana je radionica Mala škola kušanja maslinovih ulja koju je vodila Sandra Petričević, dipl. ing. Drugi dan vrvio je stručnim izlaganjima, uvod je bio Sabor maslinara i uljara, zatim je program nastavljen znanstveno-stručnim skupom o maslinarstvu i uljarstvu, a zaključen je s okruglim stolom o zadrugarstvu.
Trećeg dana Noćnjaka organiziran je studijski obilazak uz praktično maslinarstvo. Maslinari i uljari tijekom lagane vožnje upoznali su maslinike Makarske rivijere uz mjesta Podgora, Drašnice, Igrane, Živogošće, Drvenik, Zaostrog, Podaca i Brist. U Gradacu su razgledavali uljaru Radelić – Daivna d.o.o. i Mjesnu zavičajnu zbirku – Uresnog društva Gradac. U Zaostrogu su prisutni razgledavali Samostan sv. Marije, a mr. sc. Stanislav Štambuk prikazao je kako se izvodi pravilna rezidba u masliniku samostana, uz prezentaciju strojeva i opreme tvrtki Agromehanika trgovina d.o.o. Bjelovar i Messis d.o.o. Zagreb. Pri povratku u hotel održan je stručni skup Poljoprivredne savjetodavne službe. Potom je uslijedio najviše iščekivani trenutak manifestacije, svečano uručivanje priznanja za kvalitetu i izgled proizvoda uz proglašenje šampiona Noćnjaka.
Šampioni kvalitete i pakovina
Šampion za kvalitetu otvorenog ekstradjevičanskog maslinova ulja, sorte levantinka je Metod Batinić, Trsteno. Šampion za kvalitetu pakovine EDMU, sljubljenih sorti, je Uljara Božić, Svirče, otok Hvar. Šampion za izgled pakovine maslinova ulja je OPG Joško Veža, Brist. Vice šampion za kvalitetu otvorenog EDMU, sorte oblica, je OPG Cvijeto Memed, Vodovađa, Konavle. Vicešampion za kvalitetu pakovine EDMU, sljubljenih sorti su Igor i Dolores Novak, Škofije, Slovenija.
Priznanje uljari koja je preradila šampionsku pakovinu maslinova ulja dodijeljeno je Uljari Božić, Svirče, a priznanje uljari koja je preradila šampionsko otvoreno maslinovo ulje pripalo je Uljari Zlokić d.o.o., Vela Luka.
II. nagrada za izgled pakovine maslinovog ulja dodijeljena je OPG Marović, Korčula a III. nagrada za izgled pakovine maslinova ulja pripalo je PZ Kantarača, Rava.
Odličja maslinarima Zadarske županije
Maslinari iz Zadarske županije osvojili su 28 zlatnih medalja za kvalitetu otvorenog EDMU, a dvije zlatne medalje osvojili su za kvalitetu pakovine, zatim su osvojili dvije srebrne i jednu brončanu medalju za kvalitetu otvorenog EDMU, i još 4 diplome za kvalitetu otvorenog EDMU.
Noćnjak je poznat po detaljnim, kvalitetnim i pouzdanim fizikalno-kemijskim i senzorskim analizama maslinovih ulja, koje vrše certificirani analitičari s područja RH-a i susjednih zemalja. Natjecatelji na Noćnjaku su po relativno povoljnoj cijeni dobili certifikat s detaljnim rezultatima analize njihovog maslinova ulja. Proizvođači otvorenih maslinovih ulja dobivaju rezultate laboratorijske fizikalno-kemijske analize (slobodne masne kiseline, peroksidni broj, K232, K270 i delta K), te rezultate senzorske analize, tj. intenzitet senzorskih vrlina, odnosno mana uzorka maslinova ulja, također im je kao i proizvođačima pakovina maslinovih ulja, prikazan senzorski profil u obliku tzv. paukove mreže za ekstradjevičanska maslinova ulja. Temeljem ispitanih parametara izdaje se izjava o sukladnosti maslinova ulja sa klasifikacijom iz zakonske regulative.
Kontinuitet osvanja medalja
Mirjana Šoša iz Zadra, šampionka manifestacije Maslina Split, na Noćnjaku je nastavila kontinuitet osvajanja medalja, dodijeljena joj je zlatna medalja za sortu coratina, a veseli se i sudjelovanju na manifestaciji Dani Masline Zadar, na koju je poslala dva uzorka.
Na Noćnjaku su Marina i Ivan Eškinja-Lantana iz Sv. Filip i Jakova osvojili zlatnu medalju, za sortu oblica i time potvrdili kvalitetu svoga EDMU, podsjetimo kako su na Maslini Split ušli u Top 20.
Bračni par Eškinja uzgajaju 220 stabala na površini od oko hektar, na predjelima Primorje, Drage i Vilišnice. Prevladavaju domaće sorte, oko 80% je oblice, zatim leccina i pendolina. U planu imaju nastaviti podizati nove nasade, posaditi još 100-tinjak novih stabala, kao i usavršavati se u što boljoj kvaliteti provedbe agrotehničkih mjera. Na manifestacijama su prisutni osam godina, kontinuirano prisustvuju na Noćnjaku i Maslini Split, gdje redovito osvajaju zlatne i srebrne medalje.
– Zlatna medalja nas je razveselila i cijeloj našoj obitelji znači još više motivacije u daljnjem radu. Posebno bi zahvalio majci Ratki i ocu Šimi koji su najviše prisutni u masliniku i vode kontinuirano brigu o radovima, također bi uputio čestitke svim maslinarima na osvojenim odličjima i radujemo se novim maslinarskim druženjima, ističe Ivan Eškinja – Lantana.
Poljoprivrednoj zadruzi Drobnica iz Preka dodijeljena je zlatna medalja za EDMU sorte drobnica koja se uzgaja u ekološkom masliniku, na predjelu Komorok iznad Preka, koje je u vlasništvu zadruge. Ekološki maslinik prostire se na dva hektara sa 172 obnovljena stabla masline autohtone sorte drobnica i 230 mladih maslina posađenih prije dvije godine, sorti drobnica, oblica, lastovka i levantinka.
– Ove godine je maslinovo ulje dobilo ekološku markicu, na što smo jako ponosni, jer je to prva markica takve vrste na otoku Ugljanu. Vjerujemo da će ova zlatna medalja kao i zlatna medalja dobivena na manifestaciji u Vodicama za isto ulje potaknuti maslinare našeg otoka da se okrenu ekološkom uzgoju maslina. Ovo je treća godina kako za navedeno ulje osvajamo nagrade na natjecanjima kao što su Maslina Split, Noćnjak, Dani mladog maslinova ulja u Vodicama. Istaknula bi nagradu Ivana Uhode, mladog maslinara iz Preka, koji je za svoje ulje sorte drobnica, također dobio zlatnu medalju. Pohvalila bi njegov trud s obzirom da je jedan od rijetkih maslinara s otoka Ugljana koji svoje ulje redovito šalje na natjecanja, kazala nam je upraviteljica PZ Drobnice, Mladenka Mašina.
Tajna uspjeha obitelji Strpić
Na OPG-u obitelji Strpić u mjestu Vrana kraj Biograda na Moru, na tri lokaliteta Masline, Piket i Majdana podignuto je 145 stabala maslina. Godine 1997. posađeno je prvih 65 stabala, potom 2003. preostali dio. Sorte su oblica, istarska bjelica, buža, drobnica, lastovka, levantinka, krvavica, pendolino, leccino i ascolana tenera. Obitelj Strpić član je Udruge Orkula iz Biograda i na mnogobrojnim predavanjima u navedenoj Udruzi su usvojili znanje i vještine potrebne za rad u maslinarstvu a potvrda usvojenog znanja su brojne nagrade na manifestacijama. Iz ljubavi prema maslinarstvu obitelj Srpić je krenula u maslinarsku avanturu, svi su se posvetili zajedničkom hobiju u obitelj.
– Na Noćnjaku smo prisutni od 2007. godine i kontinuirano osvajamo zlatne medalje, tako nas je i ove godine razveselila zlatna medalja za sljubljene sorte oblica, buža i pendolino. Po prvi puta smo prisustvovali na nedavno održanoj manifestaciji Oleum Olivarum u Krasici i obradovala nas je zlatna medalja u velikoj konkurenciji. Poslali smo tri uzorka na natjecanje Dani masline Zadar 2013, radujemo se manifestaciji i u iščekivanju smo rezultata. Nagrade nam predstavljaju potvrdu i zadovoljstvo za naš uloženi višegodišnji trud i rad. Čestitao bi svim kolegama maslinarima koji su osvojili nagrade na ovogodišnjim manifestacijama, naglasio je Zlatko Strpić.
Prvo zlato Sanja i Vedrana Glavana
Bračni par Sanja i Vedran Glavan prvi puta su uzorak poslali na Noćnjak i veselili su se zlatnoj medalji. U Privlaci, u predjelu Mletak, imaju 280 stabala maslina, među kojima prevladavaju sorte oblica i levantinka. U budućem razdoblju namjeravaju prijeći na ekološku proizvodnju.
– Na Danima Masline Zadar smo kontinuirano prisutni, a sada smo odlučili poslati uzorak na Noćnjak, i rezultat nas je obradovao tim više što je Noćnjak centralna maslinarska manifestacija. Tijekom trajanja manifestacije i same dodjele osjećao se jedan pozitivan natjecateljski duh, ali i ljubav prema maslini i maslinarstvu. Čestitke organizatorima na lijepo organiziranoj manifestaciji, rekao nam je Vedran Glavan.
Obećanje Lordana Ljubenkova
– 15. Noćnjak je jubilarni i po broju uzoraka i po broju certificiranih ocjenjivača, ujedno je po navedenim podacima najveći do sada. Pristiglo je 328 uzoraka na kojima je radilo 67 certificiranih ocjenjivača, odnosno više panela. Posebno bi istaknuo da je tijekom ocjenjivanja utvrđena visoka razina kvalitete što se odrazilo i na rekordan broj osvojenih zlatnih medalja. Vidimo da uz ovaj veliki broj zlatnih medalja ima i dosta prostora za napredovanje u kvaliteti maslinovih ulja, a vjerujem da maslinari koji ove godine nisu dobili zlato, kako to biva kroz ovih 15 godina Noćnjaka, iduće godine će ostvariti zlatnu medalju. Posebno nam je drago što su iz Zadarske županije maslinari i uljari kontinuirano vrlo aktivni i što su postigli odlične rezultate. Svjedoci smo jednog kontinuiranog napretka maslinarstva i uljarstva na području Zadarske Županije. Idući Noćnjak bi trebao biti u Zadarskoj ili Šibensko-kninskoj županiji, to su naše želje ali trebamo vidjeti uvjete, sve naše mogućnosti i spremnost da se manifestacija održi, organizacijski odbor ima svoj određeni postupak, ali u svakom slučaju u Zadru ćemo biti češće prisutni, istaknuo je Lordan Ljubenkov, upravitelj Zadružnog saveza Dalmacije te se osvrnuo na ovogodišnji program Noćnjaka.
Realna cijena 80 kuna
– Nas kao organizatore raduje da je veliki broj posjetitelja mogao vidjeti vrlo bogati sadržaj sajma opreme i proizvoda od maslinova ulja. Zatim na dodijeli osobnih i kolektivnih priznanja lijepo se bilo prisjetiti vremena naših početaka, potom imena koja su ostavila velikog traga u maslinarstvu i uljarstvu poput gospode Joška Niskote, Pavla Bakarića, Branka Škarice, Dobroslava Elezovića.
Raduje nas da smo i ove godine imali izlaganja najeminentnijih stručnjaka s područja maslinarstva, koji su između ostalog govorili o uređenju tržišta i sustavu potpora u sektoru maslinarstva nakon ulaska u EU, zatim o stanju i mogućnostima izvoza maslinovog ulja, kao i o načinu kako možemo izgraditi brend hrvatskog EDMU.
Smatramo da je zaključak kako imamo cijenu koja je realna s obzirom na uvjete proizvodnje, 80 kn i više, ali da se ona može opravdati i iznositi s nižim cijenama uvoznih maslinovih ulja jedino ukoliko je prodana uz jedan turistički sadržaj, uz jedno posebno pakiranje, za što treba paralelno i raditi na izgradnji imidža Hrvatske kao maslinarske zemlje, kazao nam je Lordan Ljubenkov.


Kruna dugogodišnjeg rada




Prilikom svečanog otvaranja manifestacije upriličena je dodjela osobnih i kolektivnih priznanja. Između ostalih, priznanje Pavle Bakarić za životno djelo u maslinarstvu dodijeljeno je dipl. ing. agr. Gordani Dragun.
– Priznanje koje mi je uručeno za životno djelo u maslinarstvu kruna je mog dugogodišnjeg rada. Kada sam počela kao savjetnik raditi u Poljoprivrednoj savjetodavnoj službi, sada već davne ratne 1991. godine, izazov je bio velik. Vodič mi je bilo stanje maslinarske proizvodnje davne 1939. godine, kada je na ovim istim prostorima bilo 785.258 stabala, da bi se ono po statističkim podacima iz 1988. godine drastično smanjilo na 521.158 stabala od čega je rodnih bilo 495.000 stabala s urodom od 2.513 t ploda (5,08 kg/stablu) sa 442 t maslinova ulja ( radi ilustracije prošlogodišnja proizvodnja unatoč dvogodišnjoj suši iznosila je 5.260 t ploda i unatoč relativno niskim randmanima prerađeno je 7890 hl maslinova ulja i to 85% ekstra djevičanskog, 10 % djevičanskog i 5 % lampante ).
Treba pokušati sve, ali baš sve kako bi vratili barem izgubljeno…
Brojne edukacije – predavanja, prezentacija i škola za maslinare, svakodnevni stručni savjeti, pomoć kod realizacije novčanih poticaja za sadnju koje je osiguravalo Ministarstvo poljoprivrede uz pomoć Savjetodavne službe, provedba Operativnog programa za podizanje trajnih nasada koji je Vlada RH usvojila 2004. godine i čija realizacija je išla preko Županijskog povjerenstva kojemu sam bila na čelu učinili su doista nevjerojatan iskorak u maslinarskoj proizvodnji… Već 2010. godine premašili smo broj stabala iz 1939. godine, a danas smo se približili brojci od gotovo milijun stabala. Okruženi smo maslinom kako i priliči području Mediterana, ali i brojnim vrhunskim maslinarima koji su upravo s našeg područja krenuli u „osvajačke šampionske pohode” na državne i međunarodne manifestacije koje su promicale visoku kvalitetu maslinova ulja. Dva desetljeća rada učinili su Zadarsku županiju prepoznatljivom po vrhunskom maslinovom ulju, a orijentacija mnogih na ulazak u sustav ekološke ili organske proizvodnje daje joj i pečat prepoznatljivosti.
Dakle, sve učinjeno u maslinarskoj proizvodnji plod je podudarnosti brojnih čimbenika. Ukoliko sam svojim radom uspjela samo djelićem pomoći „uzletu maslinarstva” smatram kako je to plod isključivo savjesno obavljenog stručnog posla koji mi je povjeren u instituciji kojoj pripadam, naglasila je dipl. ing. agr. Gordana Dragun.