Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Filip i Matko dolaze po ulje u kuće i konobe

22.03.2016. 23:00
Filip i Matko dolaze po ulje u kuće i konobe


Jedino mi uzimamo uzoke izravno od maslinara. Radimo obiman i težak posao, ali vrlo dobro prihvaćen od maslinara. Ovim načinom uzorkovanja nastojali smo izbjeći priče o namještanju rezultata i podvaljivanju uzoraka ulja pristiglih na ocjenjivanje, kaže Benito Pucar ne krijući zadovoljstvo što će ovogodišnji Dani masline svoju punoljetnost obilježiti brojnim novostima


Kupio  nekoliko pakovina  ekstradjevičanskog  maslinovog ulja u  Španjolskoj ili Italiji,  prepakirao ih u dvi boce od litre, popunio prijavni list,  uplatio 200 ili 250 kuna i poslao ulje  na ocijenjivanje.  Kao  da je njegovo vlastito. Možda  se ovakav ili sličan scenarij  već i dogodio, a ako nije, moguć je na gotovo svim manifestacijama maslinara i uljara. 
Na svima,  kažu naši sugovornici, osim na Danima  masline Zadar.
-Točno,  jer jedino mi uzimamo uzorke izravno od  maslinara, kaže Benito Pucar,  predsjednik Udruge prehrambenih tehnologa i nutricionista Zadarske županije, koja je  organizator ove međunarodne smotre maslinara i uljara.
Punoljetno, 18 izdanje Dani  masline Zadar 2016., održat  će se ove godine 29. i 30. travnja  pa su pripreme u punom  jeku.
Ulje u spavaćoj sobi
– Još uvijek prikupljamo  uzorke ulja, kaže Pucar, a taj  poprilično zahtjevan  pa i naporan posao već puni mjesec  dana obavljaju Filip Erceg i   Matko Bačinić, djelatnici Zavoda za javno zdravstvo Zadarske županije. Od početka  travnja obilazimo zainteresirane maslinare i uljare, uzimamo uzorke i to ne samo na  zadarskom području  nego  duž cijele jadranske regije. Od  Izole u Sloveniji  pa sve do  Ploča na hrvatskom jugu, govori Erceg nadajući se bi uzorkovanje mogli finalizirati prvog tjedna u travnju. Ukaže li  se potreba možda će trebati i  produžiti na još jedan tjedan.
Nije lako, triba svakog nazvati, kad mu odgovara, kad će  biti kući.. Ako nije kući hoće li  ukućani znati iz koje bačve  treba uliti ulje. Neki su i pogriješili, pa je vlasnik “poludio”.  Nagledali smo se i naslušali  svega i svačega. Vidiš kako  tko  drži ulje.
 Jedan čovjek je, primjerice,   držao bačvu uz uzglavlje kreveta u spavaćoj sobi, u posudi  zamotanoj u deku. Ulje u  plastičnim kantama izloženo  ispušnim plinovima i miomirisima strojnog ulja u  garažama,  na neprimjerenoj  temperature u smočnicama,  zajedno s krumpirima u podrumima i konobama. Neki  još imaju kamenice u koje  svake godine samo nadolijevaju  novo ulje..Pitaj boga koliko godina, prepričava Filip na  kakve su sve slučajeve skladištenja i čuvanja ulja nailazili  svih ovih godina.
Stvari ipak idu nabolje zahvaljujući i njihovim savjetima  pa je dosta maslinara počelo  raditi po pravilima struke. No,   još uvijek ima onih koji drže  masline u moru ili drže manji  dio uroda prije prerade za  mušterije koji vole takvo ulje,  otkriva Filip. Ostali osvajaju  nova tržišta novim tehnologijama.
Obiman i težak posao
Filip je pojasnio i ostale pojedinosti u svezi uzorkovanja  za  Dane masline.  Uzima se  ukupno litru ulja u odgovarajućoj ambalaži (2 x 0,5 L, tamne staklene boce)  koje osigurava  organizator.
Uzorci odmah dobivaju  šifru tako da je anonimnost  vlasnika  zajamčena.
 Pri dolasku u labaratorij  uzorci dobivaju novu šifru koja se koristi u daljnjem ocijenjivanju zaprimljenog uzorka i poznata je jedino predsjedniku/ci ocjenjivačke komisije. Do zadnjeg trena nitko ne  zna koje je čije ulje. Nitko  osim voditelja  panela  koji  slaže listu poretka i jedino on  zna kako su uzorci plasirani.  Za sve druge rezultati su neizvjesni sve do trenutka proglašenja pobjednika, govori  Filip.
 Benito Pucar ovome dodaje  da se pakovine uzorkoju u originalnom pakiranju i originalno zatvorene, a cijena kotizacije iznosi 200 kuna što  uključuje kemijsku analizu,  senzorsku analizu, izradu  senzorskog profila u obliku  paukove mreže. Kemijsku  analizu (Pb, Smk, K-brojeve)  raditi će i ove godine akreditirani laboratorij Zavoda za javno zdravstvo Zadar, a senzorsku analizu ovlašteni kušači  maslinovog ulja – članovi profesionalnog panela Zavoda za  javno zdravstvo.
-Radimo obiman i težak  posao , ali vrlo dobro prihvaćen od maslinara. Ovim  načinom  uzorkovanja nastojali smo izbjeći priče o namještanju rezultata i podvaljivanju uzoraka ulja pristiglih na  ocjenjivanje, kaže Benito Pucar ne krijući zadovoljstvo što  će ovogodišnji  Dani masline  svoju punoljetnost obilježiti  brojnim novostima.
Marendin na Forumu
 Uz prodajne izložbe maslinovih ulja i drugih domaćih   proizvoda na Narodnom trgu  u planu je i gastronomska priredba – Maslinarski marendin  na Forumu. Radi se o svojevrsnom gastro showu u izvedbi  poznatog zadarskog kuhara   Renata Kraljeva koji će sa  učenicima Hotelijersko-ugostiteljske i turističke škole pripremati varivo od leće, slanutka i orza za cca 500 osoba.   Uz ovu tradicionalnu deliciju  „iz liburnskih vremena” posjetitelji će na vođenim degustacijama moći kušatati i  naučiti razlikovati dobro od  lošeg ulja.  Planirano je i sljubljivanje ulja i sira uz guštanje  u vinima  sve poznatijih ravnokotarskih vinara.
–   Manifestacija ima i humanitarni karakter. Dobovoljnim  prilozima tijekom maslinarskog marendina na Forumu   namjera je podržati  akciju  Odjela za ginekologiju OB Zadar, dok će se maslinova ulja  sakupljena od natjecatelja donirati Dječjem vrtiću za djecu  s teškoćama u razvoju Latica  iz Zadra, otkriva Benito Pucar.
U popodnevnim satima na  programu su teme iz struke,  okrugli stol o navodnjavanju i  posebno o uzrocima neredovite rodnosti domaće sorte orkula.  Uz sudjelovanje poznatih znanstvenika i stručnjaka  kao što su prof. dr. sc. Đani  Benčić,  dr. sc. Frane Strikić,     prof. dr. sc. Željko Prgomet,   Gordana Dragun, dipl. ing.,  Šime Marcelić, dipl. ing,  prof.  dr. sc. Mirko Gugić, dr. sc. Dario Lasić, prof. dr. sc. Jasna  Bošnir, Anita  Peraić, dipl. ing.,
Očekuje se sudjelovanje i  ministra poljoprivrede prof.  dr. sc. Davora Romića.
Izlet na Ugljan
Još zanimljivija događanja  odvijat će se drugog dana, u  subotu 30. travnja. U planu je  stručni izlet na  otok Ugljan  gdje će sudionici, uz terensku  nastavu rezidbe maslina, posjetiti antički mlin u Mulinama, upoznati se s alternativnim načinom crpljenja vode  (bušotina, vjetrenjača) za navodnjavanje maslina  uz predavanja  Šime Marcelića dipl.  ing. i prof. dr. sc. Đanija  Benčića .
Zanimljivo predavanje o  proizvodnji maslinovog ulja  pod brendom Oleum Liburnicom imat će maslinarski entuzijast Mladen Lucin. On se  založio i da općina Preko bude suorganizator ovogodišnjih Dana masline.
 Veliko zanimanje izaziva i  najava održavanja 1. Međunarodnog natjecanja u kuhanju  Žgvaceta – tradicionalnog jela  od mlade janjetine s  bižima i  krumpirom.
Prijave su u tijeku, a svoje  sudjelovanje već su potvrdile  kuharske ekipe iz  Slovenije, iz  Krasice u Istri, Omiša, domaće iz Ugljana i Lukorana,  zadarskog restorana Roko,  Hotelsko ugostiteljske i turističke škole, kuharske ekipe iz  Bukovice i Ravnih kotara pa  čak i iz Crne Gore.
Domaću ravnkotarsku janjetinu osigurat će PZ Poličanka iz Poličnika. Uz meso  natjecatelji će dobiti i sve druge potrebne namirnice, kaže  kuharski profesor  Renato  Kraljev pod čijom će se kuharskom palicom odvijati ovaj  gastronomski događaj. A kao  dodatak svatko po svojoj želji   može donijeti  svoje začine.  Naravno, i maslinovo ulje bez  kojega nema ukusnog žgvaceta.
Eto, uz priču o uzorkovanju,  zavirili smo malo i u program  18. Međunarodnih Dana masline Zadar 2016. Događanja  kao u priči, a organizatori još  najavljuju iznenađenja koja  ćemo saznati na samoj manifestaciji 29. i 30. travnja.   Krešendo je u subotu navečer  za kada je u hotelu Kolovare  zakazana dodjela nagrada i  priznanja za kvalitetu maslinovog ulja i proglašenje Šampiona. Nakon toga svečana  večera, druženje i ples uz živu  glazbu.
 – Ma, kud ćeš bolje, kaže za  kraj Filip Erceg žureći da zajedno sa kolegom Bačinićem  obiđe što više maslinara kako  bi se za ovo punoljetno izdanje Dana masline prikupio rekordan broj uzoraka maslinovog ulja.


Anita Peraić: Nema muljanja




– Nema muljanja pri predaji uzoraka. Naši djelatnici ulje za ocijenjivanje uzimaju u dvije tamne boce od po pola litre izravno od proizvođača, iz njihovih bačava i spremnika. Maslinari se ne trebaju misliti  ni za boce jer i njih osigurava organizator ocijenjivanja – Udruga  prehrambenih tehnologa i nutricionista Zadarske županije.
Do sada je prikupljeno oko 70-ak uzoraka. Uzorkovanje je još u tijeku, a krajnji rok je 5. travnja do kada trebaju biti dostavljeni svi  uzorci  da bi se na vrijeme mogli ocijeniti. Napominjem još da tijekom ocijenjivanja ocjenjivači ne znaju koje je čije ulje, ne znaju čak ni zemljopisno  porijeklo, otkud dolazi ni koje je sorte. Sve to zato da bi ocjenjivanje bilo što objektivnije, kaže Anita Peraić.