Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Bahati galebovi zalete se i ukradu hranu iz ruke

23.03.2018. 19:53
Bahati galebovi  zalete se i ukradu  hranu iz ruke


Ovih dana javilo nam se nekoliko građana s informacijom  kako su ih dok su šetali preko Foruma s pecivom ili nekom hranom u ruci – napali galebovi. Ovo su na svojoj koži osjetili i neki članovi naše redakcije koji su, prelazivši preko Foruma ili rive, imali „bliski susret“ s  ovim gradskim pticama.
O galebovima i njihovoj galami, koje tijekom ljetnih mjeseci postaje  nesnosna, pisalo se već više puta. Također, pisalo se i o tome kako su neki galebovi naučili gdje točno mogu dobiti hranu, pa su tako neki od njih  dugogodišnji gosti brojnih restoranskih kuhinja, gdje kucaju na vrata i  čekaju da im netko dobaci kakav ostatak hrane. Brojni galebovi se okupljaju i oko kontejnera i kanti za smeće iz kojih vade otpatke te čupaju i  raznose vrećice za smeće. Međutim, do sada se nije događalo da su se  ovako „razbahatili“ te počeli krasti hranu iz ruku. Naime, s visine naciljaju tko nosi sendvič, pecivo ili bilo što jestivo te se sjure na nedužnog  šetača koji ništa ne očekuje i ukradu mu hranu, doslovno pred nosom.
O ovom problemu razgovarali smo s ornitologom Lukom Jurinovićem,  koji se dugo godina bavi proučavanjem ovih ptica, koje zadnjih godina  izazivaju glavobolje stanovnicima brojnih primorskih gradova.
– Galebovi su počeli dolaziti u gradove prije 60-ak, 70-ak godina, da bi  s gniježđenjem po krovovima započeli prije 25 godina. Za savijanje gnijezda koriste ravne krovove sa šljunkom. Po prirodi su oportunisti, odnosno ne biraju hranu već jedu sve što mogu, a odlagališta otpada idealan  su izvor hrane te se tamo uglavnom i okupljaju. Događa se da i ptice koje  se gnijezde na moru dolaze na otpad na hranjenje, počeo je priču Luka  Jurinović o invaziji galebova na gradove.
Istaknuo je kako ne postoji pravi način kako se obraniti od galebova  jer nemaju prirodnih neprijatelja, a ne smije ih se ubijati.
– Galebovi se brzo razmnožavaju i ako prežive prvu godinu života, mogu doživjeti i do 40 godina jer nemaju prirodnih neprijatelja, pojasnio je  Jurinović.
Na pitanje mogu li se koristiti sokoli kako bi se protjerali galebovi, odgovorio je kako je to samo kratkoročno rješenje jer sokoli ne mogu istrijebiti galebove, već ih mogu samo rastjerati.
– Jedini način kako se možemo boriti protiv galebova jest da im uskratimo hranu. Moramo ih prestati hraniti, odnosno moramo im prestati  bacati kruh ili neke ostatke po ulici te obavezno zatvarati kontejnere i  kante za smeće, naveo je Jurinović neke od načina kako nadmudriti i  potjerati galebove.