Iva Letilović, Igor Pedišić i Vladimir Končar nagrađeni za Mali arsenal

Slika korisnika valentinam
Dodijeljene nagrade Udruženja hrvatskih arhitekata
Autor: 
Zbog izrazito jake konkurencije, ove su godine dodijeljene dvije Nagrade Bernardo Bernardi za najuspješnije ostvarenje na području oblikovanja i unutrašnjeg uređenja, a jedna je otišla u Zadar

Godišnja izložba ostvarenja hrvatskih arhitektica i arhitekata u 2017. godini svečano je otvorena u četvrtak u Tehničkom muzeju Nikola Tesla u Zagrebu, te su uručene nagrade za najbolja arhitektonska  rješenja Udruženja hrvatskih arhitekata (UHA), a Nagrada Viktor Kovačić za životno djelo ove je godine pripala arhitektu Anti Rožiću.

Rožić je jedan od ključnih protagonista hrvatske arhitekture druge polovice prošloga stoljeća, rekla je na dodjeli članica stručnog povjerenstva  Mira Stanić, a nagradu mu je donio "evolutivan i vrlo konzistentan" opus  i arhitektonski pristup "koji je istodobno jasno povezan s internacionalnim kretanjima, ali i neopterećen konvencijama i dogmama".

Godišnja izložba ostvarenja arhitektica i arhitekata u 2017., uz Rožićev  rad, predstavlja u izložbenoj dvorani Tehničkoga muzeja i radove nominirane za još četiri godišnje nagrade koje dodjeljuje UHA.

Prilikom svečanog otvorenja proglašeni su dobitnici u svim kategorijama, a glavna Nagrada Viktor Kovačić za najuspješnije ostvarenje u  svim područjima arhitektonskoga stvaralaštva pripala je Mireli Bošnjak,  Mirku Buviniću i Maji Furlan Zimmermann iz Studija X3M za splitsku  Osnovnu školu "Žnjan-Pazdigrad".

Laureatom Nagrade Drago Galić proglašen je Bogdan Budimirov, čija  je stambena kuća za dvoje u zagrebačkoj Perjavici ocijenjena najuspješnijim ostvarenjem na području stambene arhitekture i urbanizma.

Zbog izrazito jake konkurencije, ove su godine dodijeljene dvije Nagrade Bernardo Bernardi za najuspješnije ostvarenje na području oblikovanja i unutrašnjeg uređenja a dobili su ih Dinko Peračić za Muzej  moderne i suvremene umjetnosti Rijeka – u nastajanju, te Iva Letilović,  Igor Pedišić i Vladimir Končar za Mali arsenal, Centar za posjetitelje HERA u Zadru.

Nagradu Neven Šegvić za publicistički, kritički, znanstveno‐istraživački  i teorijski rad na području arhitekture i urbanizma dobio je Davor Salopek za knjigu "13 arhitektonskih razgovora".

Članica stručnog savjeta Ana Šverko kazala je kako je na prijave za  ovog izložbu pristigao ukupno 71 autorski rad a radove izložbe valorizirao je ocjenjivački sud u sastavu Ana Mrđa, Dario Crnogaća, Ivana Ergić,  Maroje Mrduljaš, gost iz Slovenije Vasa Perović, Mira Stanić, Helena Sterpin i Ana Šverko, uz izuzeće Ivane Ergić u valorizaciji radova unutar kategorija Drago Galić i Neven Šegvić.

Izložbu prati i katalog radova Godišnje izložbe pod nazivom "Čovjek i  prostor", a izložba se može pogledati do 8. travnja. Grafički dizajn potpisuju Petra Milički i Niko Mihaljević dok su arhitektonski postav osmislili  Ivana Ergić, Juraj Glasinović i Mira Stanić, te studenti Arhitektonskog fakulteta u Zagrebu Antonia Dajak, Dominik Lovrečić, Matea Mađaroš, Sara Matošević, Matea Pinjušić, Fran Polan, Matija Poštenik.

Suorganizatori događanja su UHA i Tehnički muzej Nikola Tesla, a  izložba je ostvarena uz potporu Grada Zagreba.

Predsjednik Udruženja hrvatskih arhitekata Emil Jurcan zahvalio je  Tehničkome muzeju na gostoprimstvu, Gradu Zagrebu i svim partnerima koji su svojim sponzorstvima omogućili realizaciju izložbe i nagrada,  te svima koji su ove godine poslali svoje radove, "svim kolegicama i kolegama, članovima svih strukovnih organizacija koji su u ovim teškim vremenima najviše odgovorni da se ta izložba postavi ali i da se samo  udruženje izgrađuje gotovo nanovo".

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno