Nepoznate činjenice o poznatim nalazištima

Slika korisnika valentinam
Predstavljen časopis Diadora 31 Arheološkog muzeja Zadar
Zahvalio bih svim autorima na njihovim prilozima te svima ostalima koji su sudjelovali u ovome poslu, rekao je ravnatelj AMZ-a dr.sc. Jakov Vučić
Zvonko KUCELIN
Predstavljači su ukratko prošli kroz posljednji broj Diadore

Naš časopis Diadora izlazi od 1960. godine, a u ovom broju imamo 12 radova. Zahvalio bih svim autorima na njihovim prilozima te svima ostalima koji su sudjelovali u ovome poslu. Posebnu zahvalnost izražavam Ministarstvu kulture koje financijskim sredstvima podupire izlaženje časopisa, kazao je dr.sc. Jakov Vučić, ravnatelj Arheološkog muzeja u Zadru na predstavljanju 31. broja časopisa Diadora. Doc.dr. Mate Parica, jedan od trojice predstavljača ovog broja časopisa, kazao je kako mu je čast što ima priliku predstaviti četiri rada koja su u njemu objavljena. O istraživanjima koja su provedena na Pašmanu, ovaj je predstavljač kazao kako se radi o bogatom nalazištu različitih artefakata.

- Prepoznato je 10 lokaliteta na Pašmanu na kojima se nalaze rožnjaci, te šest novih na kojima se nalaze ležišta sirovine. Pronađeno je više od 100 alatki, te je napravljena i jedna tehnološka analiza o čemu se ovdje radi, a s druge strane autori su radili i tipološku analizu o kojim se tipovima alatki zapravo radi, pa imamo strugalice, grebalice i druge, a ima ih jako puno. Imamo i kvalitetne karte s lokacijama na kojima su pronađeni artefakti, kao i table s nacrtanim alatkama, kazao je doc.dr. Parica, te dodao kako se u slučaju istraživanja Velike pećine na Kličevici došlo do novih saznanja vezanih uz buduće metodologije rada na ovom lokalitetu.

Doc.dr. Igor Borzić svoje izlaganje započeo je s člankom prof.dr.sc. Pavuše Vežića, a čiji se tekst vezuje uz onaj objavljen u 30. broju časopisa Diadora.

- Profesor u članku 'Kolona na Forumu' vodi čitatelja kroz povijest i njenu ulogu u životu stanovnika Zadra, kada stup postaje stup srama, a ispričana je i povijest grada, naglasio je doc.dr. Borzić te se osvrnuo i na lokalitet luke Zaton kod Nina gdje su pronađeni artefakti koji se mogu povezati s, kako je kazao ovaj predstavljač, duhovnim životom mornara.

Doc.dr.sc Tomislav Fabijanić istaknuo je istraživanje sela Radučić u općini Ervenik, koje se nalazi u granicama NP Krka, a u kojemu se nalaze tri važna lokaliteta. 

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno