Raspušten Krpinin županijski odbor Zajednice utemeljitelja HDZ-a, on kaže: ''To je odmazda''

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika valentinam
ODLUKA VEĆINOM GLASOVA
Predsjedništvo Zajednice utemeljitelja HDZ-a donijelo je sinoć, većinom glasova, odluku o raspuštanju Županijskog odbora Zadarske županije, kojem je predsjednik bio Drago Krpina
PIXSELL
Drago Krpina

S obzirom da je Krpina vrlo aktivan u borbi unutar HDZ-a protiv ratifikacije Istanbulske konvencije, logično bi bilo pretpostaviti da je ovo  raspuštanje zapravo posljedica tog njegovog djelovanja. No, izvor iz  Predsjedništva Zajednice utemeljitelja tvrdi da se Krpinin Županijski odbor, iz navedenog razloga, namjeravalo raspustiti i prije nego što je on  premijer Andrej Plenković uopće najavio ratifikaciju Istanbulske konvencije

Predsjedništvo Zajednice utemeljitelja HDZ-a donijelo je sinoć,  većinom glasova, odluku o raspuštanju  Županijskog odbora Zadarske  županije, kojem je predsjednik bio Drago Krpina. Veteran HDZ-a, inače  zamjenik predsjednika Zajednice utemeljitelja, došao je na čelo Županijskog odbora prije dvadesetak dana, a odluka o raspuštanju tog tijela  službeno je donijeta zbog "nepozivanja dijela članova" na tu skupštinu,  zbog čega je i Krpinin izbor "nepravovaljan".

S obzirom da je Krpina vrlo aktivan u borbi unutar HDZ-a protiv ratifikacije Istanbulske konvencije, logično bi bilo pretpostaviti da je ovo  raspuštanje zapravo posljedica tog njegovog djelovanja. No, izvor iz  Predsjedništva Zajednice utemeljitelja tvrdi da se Krpinin Županijski odbor, iz navedenog razloga, namjeravalo raspustiti i prije nego što je on  premijer Andrej Plenković uopće najavio ratifikaciju Istanbulske konvencije.

Osim toga, naš sugovornik ističe da je na večerašnjoj sjednici u Predsjedništvo kooptiran Radoslav Dumančić, šef Zajednice utemeljitelja u  Zagrebu, koji se također protivi Istanbulskoj konvenciji i traži da se o njoj  krajem svibnja izjasne izaslanici Sabora HDZ-a.Krpina se, nakon dugogodišnjeg izbivanja, na mala vratio u politiku prošle godine, izborom u  Predsjedništvo Zajednice utemeljitelja, a na prijedlog predsjednika Marija Kapulice postao je i njegov zamjenik.

Želio je ostaviti dojam da se politikom bavi tek rekreativno, ali ubrzo je  počeo pokazivati da nije izgubio političku strast. Posljednjih dana Krpina je pokrenuo pravu kampanju protiv Istanbulske konvencije i njegov  Županijski odbor donio je zaključak kojim se poziva na raspisivanje  unutarstranačkog referenduma o ratifikaciji.

Plenković je odmah odbio tu ideju. Međutim, Krpina nije odustao i u  nedjelju je na jednom HDZ-ovom skupu s govornice prisutnom ministru  Lovri Kuščevića rekao da prenese premijeru poruku da  će "članovi stranke ustrajati na njezinom programu koji se temelji na kršćanskim vrijednostima". Predsjedništvo Zajednice utemeljitelja podržalo je odluku Vlade da ratificira Istanbulsku konvenciju.

"Kao članovi najzrelije i najodgovornija političke stranke u Hrvatskoj,  koja ima svoja tijela, svoju Vladu i parlamentarnu većinu, očekujemo da  će naši zastupnici argumentiranom raspravom pridonijeti naglašavanju  stvarnog značaja, sadržaja i ciljeva ove konvencije i otklanjanju svih  strahova i zabrinutosti iskazanih u odnosu na način njezine primjene i  mogućnosti njezina tumačenja", naglašava se u zaključku Predsjedništva Zajednice utemeljitelja HDZ-a.

- To je odmazda. Županijski odbor utemeljitelja raspustili su zbog mojeg zalaganja protiv Istanbulske konvencije. Da sam prije nekoliko dana  uputio potporu tom glasovitom "svetom pismo", vjerojatno bih večeras  bio unaprijeđen u savjetnika predsjednika HDZ-a. Svakom razumnom  to je jasno. Nažalost, ova unutarstranačka organizacija, koja bi trebala  biti prvi jamac moralnosti i dosljednosti u HDZ-u, pretvorila se u svoju  suprotnost, prva je reakcija Drage Krpine na odluku Predsjedništva Zajednice utemeljitelja HDZ-a. On "običnim budalaštinama" naziva obrazloženje prema kojem je do te odluke došlo zbog nekih organizacijskih  propusta.

- Predčasni Božidar Kalmeta, predsjednik Županijskog odbora HDZ-a  Zadarske županije, uputio je Predsjedništvu Zajednice utemeljitelja jedan pamflet s nedvojbenim lažima i on je poslužio kao temelj odluke o  raspuštanju. Taj je dopis predčasnog Kalmete pročitan na sjednici, ali ga  meni, iako sam na tome inzistirao, nisu dali. Optužnicu, dakle, nisam  dobio, a niti unaprijed sročenu presudu. To nadilazi i takozvane administrativne odluke bez suda na osnovu kojih su komunisti svoje partijske  drugove nekad slali na Goli otok. Čak su i oni dobivali tekst tih adminstrativnih odluka. Moji drugovi iz HDZ-a nadmašili su tu razinu. Ja nisam dobio niti administrativnu odluku. Istinabog, neće me poslati na  Goli otok. I to je nešto, rekao nam je Krpina.

On ističe da "ostaje kod svih iznijetih stavova o ovom famoznom dokumentu".- Motivacija kojom su isforsirane te pohvale konvenciji toliko  je prizemna da čovjek prema tome osjeća prijezir, zaključuje Krpina.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno

Komentari

Slika korisnika mete
Drago, uvijek sam se čudio kako uporno pokušavaš nešto napraviti kroz HDZ. Odavno znam da je to nemoguća misija. Nema to više veze s onim HDZ-om kojeg smo osnivali. Tada je, uz ubačene udbaše, bilo dosta časnih i poštenih domoljuba. Sada tamo caruju kojima nije stalo do dobrobiti Hrvatske, njih zanima lovina, plijen. Ti osobno, kao i drugi mnogi, im praviš probleme. Pa neće valjda Kalmeta dijeliti plijen u nazočnosti svjedoka. A što se tiče trenutnog čelnika Predsjedništva Zajednice utemeljitelja, znaš i sam tko je Kapulica i što je radio u mladeži HDZ-a, pa uz kapulicu i janjičar koji je u restoranu Anita oglođa stado janjaca i izije jato tuka a da nije ništa platio. Što od takvih očekivati? Dobro si rekao kako ćeš ubuduće biti pošteđen takvog društva vjeruj mi ništa nisi izgubio. Ako želiš mijenjati stvari u ovoj nesretnoj državi ne odustaj ali zaboravi HDZ. To ti je moj savjet ne moraš me poslušati ali razmisli. Pozdrav. M.V.