Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Fascinirani biserom Jadrana i mikro poduzetništvom u turizmu

23.03.2019. 12:42
Fascinirani  biserom  Jadrana i  mikro  poduzetništvom  u turizmu


Turistička zajednica općine Sv. Filip i Jakov četvrtu godinu za redom organizirala je studijsko putovanje za domaćine obiteljskog smještaja. Nakon Slovenije, Istre i otoka Krka, TZO Sv. Filip i Jakov s edukacijom iznajmljivača privatnog smještaja na primjeru dobre  prakse nastavila je na jugu Hrvatske, na Pelješcu, Dubrovniku i Konavlima.


Na 16. mediteranskom sajmu zdrave prehrane
– TZO je organizirala dvodnevno studijsko putovanje za domaćine  obiteljskog smještaja s općinskog područja s ciljem upoznavanja obiteljskog mikro poduzetništva u turizmu na jugu Hrvatske, kazala je Klara  Eškinja Glavan, direktorica TZO.
Odaziv je i četvrtu godinu bio izuzetno dobar. Autobus se napunio odmah nakon objave, zainteresiranih na listi čekanja bilo je 15-tak.
– Na putovanje smo išli i nas troje iz Turističkog ureda. Bilo je zanimljivo i uspješno putovanje, prema mišljenju svih sudionika, istaknula je  Klara Eškinja Glavan.
S obzirom da su bili smješteni u hotelu Valamar La croma na Babinom  kuku posjetili su i 16. mediteranski sajam zdrave prehrane, ljekovitog bilja i zelenog poduzetništva koji se održavao u hotelu Tirena.
– Osim malostonskih kamenica, vrhunskih peljeških vina i stonskih zidina domaćini su posjetili najstariju europsku solanu Ston koja i danas  prakticira tradicionalan način berbe soli, rekla je voditeljica putovanja  Ana Barbaroša, stručna suradnica za marketing TZO Sv. Filip i Jakov.
Domaćini su potom s vodičem obišli jadranski biser smješten u podnožju Srđa, grad Dubrovnik. Dubrovnik je grad koji privlači brojne goste  zahvaljujući, između ostalog, svojoj bogatoj povijesnoj baštini na čelu s  impozantnim dubrovačkim zidinama.
– Putovanje smo potom nastavili u Konavlima. U gradu Cavtatu, poznatom po svojoj drevnoj povijesti posjetili smo muzej i rodnu kuću  Vlahe Bukovca.
U adrenalinskom parku Cadmos Village koji je smješten u konavoskom polju u blizini živopisnog sela Komaji nalazi se prva kućica na stablu u Hrvatskoj, kao smještajni objekt.
 – Park se u netaknutoj prirodi prostire na 7.000 kvadrata, a svojim gostima na tri razine nudi zaista nezaboravan provod. A kada se umorite,  okrepu potražite u restoranu ili u kućici na drvetu. Dvojica vlasnika su  lokalni heroji, ljudi koji su odlučili napraviti neki samostalni projekt, i  uspjeli su, kaže Barbaroša.


Gastronomija se naslanja na tradiciju Konavala
U Ćilipima je obitelj Novaković ugostila domaćine u svojoj seoskoj  kući. Domaćinstvo prezentira život na selu, kako u prošlosti tako i danas.
– Razgledali smo vrt s dijelom poljoprivrednih dobara, mali etno muzej koji predstavlja dobar dio povijesti konavoskog kraja te konobu sa  vinskim podrumom i izložbeno-prodajnim prostorom, objašnjava Barbaroša.
Gastronomija se naslanja na tradiciju Konavala gdje Novakovići svježe  namirnice iz vlastitog uzgoja spremaju po obiteljskoj recepturi.
– Sama kuća je u svom najstarijem dijelu stara nekoliko stotina godina  te je kroz stoljeća nadograđivana do današnjeg izgleda. Cijela građevina  je stradala u Domovinskom ratu 1991., nakon čega je u cijelosti obnovljena. Od 2000. godine dio je gospodarske cjeline smještene u osmišljenom ruralnom prostoru i kao takva daje atraktivan izvorni proizvod, naglasila je Barbaroša.
U mjestu Gruda, domaćini su obišli izletište Mlin koje se nalazi u Konavoskim dvorima uz rijeku Ljutu. Uz prezentaciju i degustaciju, izletište  nudi razgled danas jedinog mlina u funkciji, obnovljenog u izvornom  obliku.
– Sa stručnim vodičem razgledali smo Dubrovnik, biser Jadrana. Ovaj  impresivni grad zadržao je i sačuvao svoj srednjovjekovni šarm. Osim  šetnje Stradunom u Dubrovniku smo uživali u pogledu na utvrde, crkve,  spomenike, palače. Povijest je nazočna na svakom koraku pa je grad ujedno i muzej uvršten na popis UNESCO-ve svjetske kulturne baštine, istaknula je Ana Barbaroša.
– George Bernard Shaw, očaran ljepotom Dubrovnika, je rekao: “Svi  oni koji traže raj na zemlji moraju doći u Dubrovnik", istaknula je ljubazna Dubrovkinja koja je bila vodič.
Zbog novih iskustva, kontakta i prijateljstva, domaćini obiteljskog  smješta Općine Sv. Filip i Jakov vratili su se zadovoljni i puni pozitivnih  dojmova.