Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Je li kreativnost jedan mogući put da se vratimo novinarstvu?

23.03.2019. 12:47
Je li kreativnost  jedan mogući put  da se vratimo  novinarstvu?


Kreativno pisanje i novi mediji, naslov je radionice održane  jučer u Multimedijalnoj dvorani Gradske knjižnice Zadar. Cilj radionice  je svladavanje sadržaja novinarskog umijeća, upoznavanje s teorijom i  praksom novinarskog rada u pisanim, te elektroničkim medijima.
Radionica je namijenjena mladima od 15 do 29 godina, a provodi se u  sklopu projekta VR LABoratorij za mlae, kojem je nositelj Grad Zadar, u  partnerstvu s Prirodoslovno-grafičkom školom Zadar, Udrugom za izvannastavne i izvanškolske aktivnosti CINAZ i Udrugom apstinenata za  pomoć pri resocijalizaciji Porat.
Predavanje i radionicu je vodio doc. dr sc. Nenad Vertovšek, koji je i  sam niz godina radio u novinarstvu, te je jako dobro upoznat sa situacijom u ovoj branši. Sudionicima je na samom početku kazao kako će pokušati vidjeti ono što nas čeka u budućnosti, ali i način kako se danas  piše.
– Puno stvari koje se rade obavlja tehnologija, što ne znači da je tako  bolje. Danas je naglasak na kreativnom dijelu. Radi manipulacije, novinari puno puta nemaju izbora nego raditi po rutini. Budućnost neće biti  ni lošija ni bolja, već drukčija, istaknuo je Vertovšek napomenuvši kako  imamo nove medije u koje čak više ne ubrajamo internet, već smartphone, holo Tv, holo radio itd. Kad je riječ o portalima, istaknuo je kako je tu  u većini slučajeva važan samo klik, te se prema tome kroje naslovi. Pritom se upitao je li kreativnost jedan mogući put da se vratimo novinarstvu. Radimo li u  nekom okviru i trebamo li iskočiti iz njega?
– Ono što ubija kreativnost je pasivnost. Mladi ljudi često ne žele biti  protiv autoriteta. Kad je riječ o kreativnosti s njom ste se susreli odmalena, a sve više se traži u raznim profesijama. Kad dođe kraj rutini, mogli  bismo reći da nastupa kreativnost. Gura li kreativac sam neke stvari, pa i  rutiner ide za njim? Kreativnost nije samo stvaranje, već daljnje oblikovanje, kombiniranje, modificiranje, preslagivanje ideja. Svi imaju tu vrstu sposobnosti, kazao je Vertovšek istaknuvši kako kreativnost traži drugačiji način razmišljanja. Oni koji su kreativci, oni postavljaju pitanja.
Na ovoj, drugoj u nizu radionica, sudjelovalo je desetak polaznika.