Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Morska ruža

23.03.2019. 13:16
Morska ruža


Nekoć su ljudi, pred odlazak sa rodne grude sa sobom nosili šaku  zemlje. Da u dalekim pejzažima i novim mirisima nađu utjehu za oštru i  bolnu nostalgiju. I sama sam sa sobom ponijela šaku crvene zemlje. U  samotnim trenucima, držala bih je ponekad, čak i mirisala. „Davala“ je na  more i sol, a sjećanja su dodala miris kadulje, smilja i ružmarina. Miris  doma i obitelji, utjehe i zdravlja, mira i radosti, bure i kamena.
Kaže se da: „Ne možeš promijeniti ono što ti se događa, no možeš  promijeniti ono što osjećaš prema događajima oko tebe.“ Ima svakako  istine u tome. Ukoliko problemu priđemo smireni i opušteni, vjerojatnost  da ćemo pronaći najbolje, najracionalnije i najkreativnije rješenje se  povećava.
Tu na scenu stupa ružmarin, latinski ros-ruža, marin-morska. Iz obitelji  je Lamiaceae u koju ponosno pripadaju menta, matičnjak, lavanda,  kadulja i niz drugih.
U pričama vezanim za ovu biljku, su sakrivena i njena svojstva. Bila je  posvećena Afroditi, no ne samo kao simbol ljepote već i mudrosti. Drevni  su Grci smatrali da ružmarin pozitivno djeluje na rad mozga i da  poboljšava pamćenje, pa su ga studenti filozofskih škola upletali u vijenac  koji su nosili prilikom učenja. U Egiptu su stavljali u ruku preminulima  da njihova duša slijedeći miris ružmarina lakše nađe svoj put. Mađarska  kraljica Elizabeta ga je koristila za bolove uvjetovane „nježnim“  godinicama. Imala je 72 i boljeli su je zglobovi. Legenda kaže da se toliko  pomladila zahvaljujući ružmarinu da se u nju zaljubio poljski kralj. U  Srednjem vijeku su ružmarin smatrali zaštitom protiv zlih duhova i palili  prave lomače da otjeraju kugu. Simbol je vjernosti ljubavi i sjećanja, pa je  česti gost na vjenčanjima i tu kod nas, u Engleskoj, Italiji…
I svi su bili u pravu. Ova biljka je bila predmet istraživanja, koja su  utvrdila da mirisanje eteričnog ulja od ružmarina poboljšava pamćenje  čak do 75% prilikom učenja. Smatra se da se to događa zahvaljujući  cineolu, spoju koji poboljšava prokrvljenost mozga a time i pojačava  kognitivne i memorijske sposobnosti, a time i eto potvrđene mudrosti iz  kulta o Afroditi. Što se dijela o ljepoti tiče eterično ulje se primjenjuje  kako za rast kose, tako i za izuzetnu njegu kože. Ujedno se CO2 ekstrakt  ružmarina koristi kao prirodni konzervans u kozmetičkim pripravcima.  To svojstvo ima zato što se u ovoj biljci nalaze izuzetno jaki antioksidansi.  Tim spojevima možemo zahvaliti, a i Mađarska kraljica Elizabeta,  izuzetnom djelovanju na bolne upalne procese kao što su artritis, ali i sve  ostale probleme vezane uz grčeve u mišićima i probleme sa zglobovima,  leđima, sportskim ozljedama i sl. Jednostavna masaža tinkturom ili  eteričnim uljem razblaženim sa uljem kao što je npr. maslinovo, može  donijeti znatna poboljšanja kod ovakvih problematika.
Antiseptička svojstva pomažu objasniti i onaj dio o borbi protiv zlih  duhova i uroka. Čak i u današnje vrijeme kada znamo da se neke bolesti  ne mogu smatrati zlim nadnaravnim bićima, zasigurno djeluju kao  demoni svoje vrste. I bolje nam je bez njih! Jedan od takvih modernih  demona su rak na grudima, koži, debelom crijevu. Ova biljka iako rak ne  može liječiti, pomaže kao PREVENCIJA. Tako da se ni ne pojavi. Po ljeti  može biti dobrodošli DODATAK u kreme za sunčanje jer štiti našu kožu, a  ujedno djeluje i protiv gljivica. Upravo nevjerojatnim sinergijama  možemo zahvaliti na svestrano djelovanje ove biljke. Sadrži mangan koji  pomaže kod poremećaja štitnjače, uklanja umor, pomaže refleksima,  sprječava osteoporozu i živčanu razdražljivost i rastresenost. Aktivira  enzime koji su potrebni za iskorištavanje vitamina B i C. Koji se gle čuda  također nalaze u ovoj divnoj biljčici. Kao i željezo, kalcij, bakar, magnezij,  vitamini B9, B6, B5 i A. U jelima pomaže probavu, kao čaj pomaže  mršavljenju jer ubrzava metabolizam razgradnje masti.
Ako se vratimo na to da kako pristupamo problemima, može samo po  sebi biti rješenje problema, osim što nam po istraživanjima bez sumnje  pomaže da jasnije razmišljamo, ružmarin ujedno i umanjuje utjecaj  kortizola, tj. spoja koji se u nama javlja prilikom produženog stresa. Pa  iako razlog zbog kojeg smo uznemireni i dalje postoji, nekako to manje  uzimamo srcu njuškajući grančicu Morske ruže.
Znamo svi da smo ono što jedemo. Kod biljaka se to jako lijepo vidi baš  kod ružmarina. Naime ova biljka se dijeli na kemotipove. To doslovno  znači da ista vrsta-ružmarin-ovisno u kojoj je zemlji ponikao, mijenja  količinu i omjere kemijskih spojeva koje sadrži. A samim tim i njihovo  djelovanje se mijenja. Tako da kemotip-verbenon, je za njegu kože i  uglavnom dolazi iz Korzike. Kemotip cineol je stanovnik sjeverne Afrike i  koristi za poboljšanje periferne cirkulacije te kod iskašljavanja. A kemotip  kamfor je naš- dalmatinac, izrastao iz sure crvenice, analgetik kod  reumatoidnog artritisa, udaraca i bolnih mišića nakon tjelovježbe i  napornog rada. Zaista je bitno iz koje smo zemlje ponikli, bilo u džepu ili  našim tijelima, ona je dio nas, bez obzira na koja mi mora isplovili. S  nama Dalmatincima u našim nosnicama putuje i miris Morske ruže,  miris doma.