OPASNI OTPAD Naloženo uklanjanje otpadnog grita, no još se ništa nije promijenilo

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika mkvanja
U Zatonu Obrovačkom i dalje strahuju za zdravlje
Nadzorom kao i na temelju dostavljenih očitovanja stranaka na zapisnik o provedenom nadzoru od 8. siječnja 2019., Inspekcija zaštite okoliša je utvrdila da je Grit inter d.o.o. Zagreb u krugu bivše Tvornice hidrauličnih cilindara u Obrovcu sakupio i ostavio otpadni grit, a da nije ishodio dozvolu za gospodarenje otpadom za navedenu lokaciju, stoji u odgovoru Inspekcije
Zvonko KUCELIN
Za uklanjanje otpada naložen je rok od 30 dana od dana izvršenja nadzora 8. siječnja

Udruga Eko Zadar još je u siječnju 2019. Ministarstvu zaštite okoliša i energetike, odnosno Službi inspekcijskog nadzora zaštite okoliša, prijavila nezakonito odlaganje otpada u krugu Tvornice hidrauličkih cijevi u Zatonu Obrovačkom. Odgovor od Uprave za inspekcijske poslove, Sektora inspekcijskog nadzora zaštite okoliša, Službe  inspekcijskog nadzora zaštite okoliša, Područne jedinica Split, ovjeren  od strane više inspektorice zaštite okoliša Rajne Zubčić, stigao je nakon 2  mjeseca, točnije 15. ožujka 2019. godine.

Odgovor Inspekcije

U odgovoru stoji kako je povodom zaprimljene prijave u kojoj se navodi da se u krugu bivše tvornice THC-a u Zatonu Obrovačkom, na istočnoj strani dvorišta tvornice odlaže opasan otpad koji se dovozi preko  noći i pokriva krupnim otpadom, 8. siječnja 2019. obavljen inspekcijski  nadzor u Zatonu Obrovačkom, na Bravaru, na lokaciji koja se nalazi neposredno uz kat.č.z. br.121/266 k.o. Zaton.

- Nadzorom kao i na temelju dostavljenih očitovanja stranaka na zapisnik o provedenom nadzoru od 8. siječnja 2019., Inspekcija zaštite  okoliša je utvrdila da je pravna osoba Grit inter d.o.o. Zagreb u krugu  bivše Tvornice hidrauličnih cilindara u Obrovcu, Bravar bb, koja se nalazi na dijelu kat.č.z. br.121/266 k.o. Zaton sakupio i ostavio, otpadni grit, a  da nije ishodio dozvolu za gospodarenje otpadom za navedenu lokaciju,  što je u suprotnosti s odredbom članka 84. stavka 1. Zakona o održivom  gospodarenju otpadom. isto tako, predmetna lokacija nije predviđena za  ostavljanje i/ili odlaganje otpada, stoji u odgovoru Inspekcije.

Sukladno utvrđenom, Inspekcija je donijela Rješenje kojim je trgovačkom društvu Grit inter d.o.o. Zagreb naredila uklanjanje skupljenog  otpadnog grita, koji je uskladišten u krugu bivše tvornice hidrauličnih cilindara u Obrovcu, Bravar bb, koja se nalazi na dijelu kat.č.z. br. 121/266  k. o. Zaton. Rok za izvršenje je (bio) 30 dana.

No, i dandanas, nakon preko dva mjeseca od izvršenog inspekcijskog  nadzora, i zadanog roka za uklanjanje prikupljenog otpada, nema nikakvih promjena.

Prijavu Eko Zadra kao i odgovor Inspekcije okoliša poslao nam je Šime  Šimurina ispred inicijative građana grada Obrovca, Zatona Obrovačkog,  Jasenica, Maslenice, Rovanjske, Bilišana, Zelengrada, Kruševa, Ribnice,  Karina Gornjeg, Karina Donjeg, Pridrage, Paljuva, Novigrada, Podgradine, Posedarja, Ždrila, a koji su nedavno održali prosvjed na tom spornom mjestu, i dalje zatrpanom toksičnim otpadom.

Za svaku vreću zaseban uzorak

Šimurina je ponovio kako ni 22. ožujka 2019. godine, jučer, otpad s lokacije THC d.o.o., kč.br. 121/266 k.o. Zaton Obrovački nije uklonjen te je  Ministarstvu, odnosno Inspekciji zaštite okoliša postavio pitanja koji je  to datum do kojeg se uklanjanje mora izvršiti i gdje će taj otpad biti  odložen. Je li u inspekcijskom nadzoru izvršeno uzorkovanje po pravilima struke, s obzirom na to da je otpad odložen u vrećama, oko 2000  vreća x 1,5 tona?

- Svaka vreća bi trebala imati zaseban uzorak, tvrdi Šimurina pa ih pita  hoće li Uprava za inspekcijske poslove Ministarstva zaštite okoliša i  energetike poduzimati mjere progona pravnih i fizičkih osoba odgovornih za nezakonito preuzimanje, prijevoz i odlaganje otpada.

Šimurinu dalje zanima hoće li Uprava za inspekcijske poslove Ministarstva zaštite okoliša i energetike poduzimati mjere progona pravnih i  fizičkih osoba odgovornih za proizvodnju predmetnog otpada i nezakonito predavanje.

Koje su sve mjere izrečene Rješenjem Uprave za inspekcijske poslove,  Sektor inspekcijskog nadzora zaštite okoliša, Služba inspekcijskog nadzora zaštite okoliša, Područna jedinica Split vezano za ovaj predmet,  samo je još jedno od pitanja koje je Šimurina uputio Ministarstvu i Inspekciji. Također, zatražio je donošenje Rješenja na prijavu Eko Zadra jer  ovo što su dostavili je tek odgovor.

Na naš upit kakvi su daljnji planovi inicijative za zaštitu Zatona Obrovačkog i okolice od opasnog otpada, Šimurina nam je kazao kako će za  sad pričekati odgovor Ministarstva, odnosno Rješenje, a ukoliko se ništa  ne pomakne, a zbog izražene zabrinutosti građana ovog kraja za svoje  zdravlje, najvjerojatnije slijedi novi prosvjed.

Ocjena: 
Nije još ocijenjeno