Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Rulnica u Zemuniku trebala bi se 25. travnja pustiti u promet

23.03.2019. 12:54
Rulnica u  Zemuniku trebala  bi se  25. travnja   pustiti u promet


S obzirom da je projekt gradnje podvožnjaka već više puta  probio rokove, u Općini Zemunik provjerili smo kakva je trenutačna situacija na gradilištu.
Naime, od prvog najavljenog roka do Uskrsa 2018. godine radovi su  već produljivani zbog podzemnih voda koje su onemogućile nastavak  radova te se čak morala raditi i nova projektna dokumentacija za nastavak gradnje. Bila je riječ o izmjenama projekta do kojih je došlo s obzirom da su podzemne vode zahtijevale novi pristup poslu.
O tome kakva je situacija danas razgovarali smo s načelnikom Zemunika, Ivicom Šarićem, koji redovito obilazi gradilište kako bi se detaljno  upoznao sa stanjem na terenu.
– Upravo se radi rulnica preko podvožnjaka koja bi trebala biti gotova  do 25. travnja, kako nam je rekao izvođač. Kada se ona završi, promet se  vraća preko te rulnice, nakon čega počinju radovi na ulaznoj rampi, odnosno počinje kopanje prema Zemuniku, kaže Šarić.
Radovi se odvijaju normalno jer je izvođača poslužilo i lijepo vrijeme s  obzirom da, osim tek jednog dana, kiša već dulje vremena nije padala.
– Zadovoljan sam tempom odvijanja radova, pa ako bude još kojeg  produljenja roka, nama u Zemuniku doista nije važno. Najvažnije nam je  da se podvožnjak gradi. Što se tiče najave njegova puštanja u promet, to  zasad ne zna nitko, pa se ni ja ne bih usudio prognozirati. Ponavljam,  najvažnije je da se gradi, zaključuje načelnik Šarić.   
Nije ni čudno što je Zemuničanima najvažnije da se podvožnjak gradi,  s obzirom da je sporazum o gradnji potpisan još 2010. godine. Zemuničanima je tada zatvorena i cesta do Zadra koja prolazi kroz mjesto, budući da je presijecala uzletno-sletnu stazu Zračne luke, zbog čega se povremeno zatvarao promet preko te ceste. Mještani su bili uvjereni kako  od ovog projekta neće biti ništa jer je investicija bila preskupa i HDZ- ovoj i SDP-ovoj vlasti, no mnogo godina nakon potpisivanja ugovora  ovaj je projekt konačno na vidiku, iako nije jasno kako je moguće da se  morao raditi novi projekt kada se zna za stoljetni problem s podzemnim  vodama ovoga kraja.
Uskoro će se znati i hoće li biti prekoračena cijena, budući da je izvođač radova, tvrtka Colas, na natječaju dala ponudu od 26.648.153 kune, s rokom  izvođenja radova od 18 mjeseci od uvođenja u posao, no  obustave radova i pojava podzemnih voda vjerojatno će povećati cijenu  koštanja.