Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Dva nova slučaja koronavirusa u Zadru; Na virus pozitivna specijalizantica pedijatrije koja je iz Dubrave došla pomoći zadarskoj bolnici; U samoizolaciji njezina obitelj, kolege, sva djeca i roditelji s kojima je bila u kontaktu!

23.03.2020. 10:17


Na današnjoj konferenciji za novinare načelnik Stožera civilne zaštite Zadarske županije, Šime Vicković istaknuo je kako su u Zadarskoj još dvije osobe oboljele od koronavirusa. Više o njima rekao je dr. Alan Medić, voditelj epidemiološke službe OB Zadar.
– U ovom trenutku imamo 617 osoba u samoizolaciji, 161 je završena, odnosno završen je zdravstveni nadzor. Od jučer imamo manji broj ljudi koji je stavljen u samoizolaciju, 13 osoba. U  ovom trenutku imamo dva oboljela, odnosno pozitivne osobe na koronavirus. Jedna je osoba starije životne dobi, radi se o muškarcu iznad 60 godina starosti koji je obolio, ima simptome bolesti, u epidemiološkoj anamnezi ima boravak u inozemstvu. Trenutno je smješten na odjelu COVIDA-19 naše bolnice, a druga osoba koja je pozitivna, a nije oboljela je naša specijalizantica na pedijatriji, ona je asimptomatski kliconoša. Dobra stvar je da je ona radila samo jedan dan, u subotu i kada je njezin kolega iz Zagreba javio da je obolio mi smo kolegicu isti dan isključili iz posla i stavili ju pod nadzor, odnosno u samoizolaciju sa svim njezinim bliskim kontaktima, napravili dezinfekciju svih prostorija u kojima je boravila. Ono što je još važno kolegica se u toj asimptomatskoj fazi, znači bez ikakvih simptoma ponašala prema pravilima struke, nosila je cijelo vrijeme masku, zaštitne rukavice, tako da je mogućnost prijenosa virusa na njezine pacijente bio minimalan, odnosno teoretski. Trenutno pratimo sve njezine kontakte, osim obiteljskih i djecu i roditelje s kojima je bila u kontaktu, a ujedno smo i medicinsko osoblje  koje je bilo s njom u kontaktu stavili u samoizolaciju u roku od 14 dana, istaknuo je epidemiolog dr. Alan Medić.
Uskoro opširnije …