Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

INTERVENCIJSKI PLAN Pošast koronavirusa nad projektima vrijednim 60 milijuna kuna

23.03.2020. 20:27


Usprkos pošasti koronavirusa centar Benkovca, kojeg smo posjetili u petak popodne,izgledao je kao jedno veliko gradilište. Na južnoj dijelu Šetnice kneza Branimira, benkovačke žile kucavice, skele, dizalice, građevinski materijal i strojevi, građevinci.
– Riječ je o projektu »Rekonstrukcija i uređenje stare gradske jezgre – 1. faza« vrijednom 17,1 milijun kuna, prvom projektu Intervencijskog plana Grada Benkovca, kazala je zamjenica gradonačelnika Paulina Kulaš, voditeljica Jedinice za Intervencijski plan Grada Benkovca.
Projekt Intervencijskog plana iznosi 25 milijuna eura ili 180 milijuna kuna, a sufinancira ga Europska unija iz Europskog fonda za Regionalni razvoj.
– Projekt »Rekonstrukcija i uređenje stare gradske jezgre – 1. faza« obuhvaća uređenje gradske tržnice i ribarnice, okoliša i trga oko zgrade gradske uprave, rekonstrukciju buduće zgrade gradske uprave, rekonstrukciju postojeće zgrade gradske uprave i završetak popločavanja šetnice, nabrojila je Kulaš.
Sporazum između Grada Benkovca, Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije i Ministarstva rada i mirovinskog sustava potpisan je sredinom svibnja 2017. godine.


Rekonstrukcija i sanacija cesta
– Trebalo je više od dvije godine da naši sugrađani vide konkretne rezultate i početak realizacije prvog projekta rekonstrukcije stare gradske jezgre prve faze, naglasila je Kulaš.
Od 18. srpnja 2017. do 18. prosinca 2021. traje priprema projektne dokumentacije i jačanje kapaciteta za provedbu Intervencijskog plana ukupne vrijednosti od 2.488.33,52 kuna.
– Rekonstrukcija i uređenje stare gradske jezgre projekt je vrijedan 17,1 milijuna kuna. Planirana vrijednost 2. faze je 8 milijuna kuna. Započeo je i projekt obnove i rekonstrukcije Doma kulture Benkovac ukupne vrijednosti 43,1 milijun kuna. Pred nama je rekonstrukcija i sanacija nerazvrstanih cesta u iznosu od 38,3 milijuna kuna, najavila je Kulaš.
Pored navedenog je i revitalizacija i uređenje Zavičajnog muzeja Benkovac u iznosu od 7,5 milijuna kuna. Unapređenje infrastrukture i valorizacija Benkovačkog sajma, projekta vrijednog 27.850.000 kuna. Vodovodne mreže u službi razvoja u iznosu od 6,9 milijuna kuna. Izgradnja komunalne infrastrukture Poslovne zone Benkovačko Selo u vrijednosti 15.300.000 kuna. Rekonstrukcija postojećih i izgradnja novih dječjih igrališta za 300.000 kuna.


Cilj – grad ugodan za življenje
– Uređenju Karinske plaže i pripadajuće infrastrukture određen je iznos od 10 milijuna kuna. Za razvoj tematskih ruta starih antičkih i srednjovjekovnih gradova na prostoru Grada Benkovca – do mora, do Velebita preko Ravnih kotara i Bukovice, tri milijuna kuna, a za mrežu domova 10 milijuna kuna, detaljna je Paulina Kulaš.
Kada se prije tri ili četiri godine započeo razvijati Intervencijski plan, vizija je bila da grad Benkovac 2023. godine bude ugodan za življenje, poduzetnicima prilika za ulaganje, a turistima privlačan za posjećivanje. Kroz tu viziju su definirani određeni ciljevi koji se odnose na ovaj prostor na vratima Ravnih kotara i Bukovice.
– Mi želimo Benkovac koji je ugodan za življenje, grad koji će poduzetnicima biti prilika za ulaganje, a turistima privlačan za posjećivanje. Upravo takva vizija odredila je koje ćemo to projekte provoditi i realizirati. Želimo iskoristiti sve naše potencijale, a to su dio Karinskog mora, dio Vranskog jezera, središte smo Ravnih kotara i Bukovice i nalazimo se na vrlo dobrom prometnom položaju i neposrednoj blizini autoceste i Zračne luke tako da imamo veliki potencijal i na nama je da ga pokušamo iskoristiti, zaključio je Tomislav Bulić, gradonačelnik Benkovca.
 




Tomislav Klarica: Brinimo o sebi i onima oko sebe


Želim poslati poruku svim građanima Benkovca, brigom o sebi i vlastitom zdravlju, brinemo o našim najbližima i našoj zajednici. Apeliram da redovito pratite i poštujete sve preporuke Stožera civilne zaštite u vezi koronavirusa i da budete odgovorni prema sebi i prema drugima oko sebe jer jedino tako sačuvat ćemo vlastito zdravlje i zdravlje naših najbližih.
Za sve osobe starije od 65 godina i one koji spadaju u rizičnu skupinu, benkovački Stožer civilne zaštite osigurao je dežurstvo za pomoć u opskrbi namirnica i lijekova te ostalih potrepština. Mogu se obratiti na telefone: 091 181-1189, 097 617-3691 i 095 558-3418.
U slučaju bilo kakvih simptoma koji bi mogli ukazivati na virus, moraju se javiti svom liječniku ili dežurnom epidemiologu Zavoda za javno zdravstvo Zadarske županije na telefon 098/332-765, 023/300-845 ili službi 112 i 113. Članovi Stožera civilne zaštite kontinuirano će na terenu nadzirati provođenje mjera, poručio je dogradonačelnik Tomislav Klarica, načelnik Stožera civilne zaštite Grada Benkovca.