Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

MOGU RAČUNATI NA POMOĆ Jadrijev: “Preostaje nam jedino poštivati »pravila igre« kako bismo zaštitili sebe i druge”

23.03.2020. 11:39


Na važnost pridržavanja mjera za sprječavanje širenja koronavirusa pokazali su i članovi Udruge tjelesnih invalida Zadarske županije, te su u svojim domovima, a za svakodnevne potrebe ili potrebe za lijekovima ili odlaskom liječniku, snalaze se i prilagođavaju situaciji, u čemu im pomaže i njihova udruga.
Prema riječima tajnika udruge Filipa Jadrijeva, ne izlaze vani te na taj način daju doprinos borbi protiv koronavirusa.
– Imamo veliki postotak članova starije životne dobi, koji spadaju u rizičnu skupinu pa je važna dosljedna reakcija u kojoj smo se svi zatvorili u svoje domove i preostaje nam jedino poštivati »pravila igre«, kako bismo zaštitili sebe i druge, istaknuo je Jadrijev.
Iako kao Udruga tjelesnih inavlida, nemaju mogućnost da se sami organiziraju oko potrebe prijevoza, u slučaju da netko od članova treba otići do liječnika, ili do bolnice, kako objašnjava Jadrijev, u takvim slučajevima nema razloga za paniku, jer u Zadru, ističe on, postoji odličan Volonterski centar na kojeg se uvijek mogu osloniti.
– Iako nemamo mogućnost samostalno organizirati prijevoz naših članova do nekih odredišta, uvijek možemo nazvati za onoga kome je potrebno da mu dođe sanitetsko vozilo ili se organizirati međusobno da se nekog od naših članova odveze gdje treba otići, kazao je Jadrijev, dodajući kako je pohvalno što su se uz Volonterski centar koji aktivno djeluje i na koji se uvijek mogu osloniti, pojavile i razne facebook grupe koje pružaju pomoć i na koje računaju da im se mogu javiti ako im zatreba, kazao je Jadrijev.
​Također, prema njegovim riječima, iako udruga nema službena dežurstava zbog aktualne situacije s koronavirusom, ipak se ode u prostor udruge, kako bi provjerili je li bilo mailova i poziva po treba reagirati u korist članova.
 


Strogo ograničavanje zadržavanja na ulicama!


Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske donio je Odluku o mjeri strogog ograničavanja zadržavanja na ulicama i drugim javnim mjestima.
S obzirom na ubrzano širenje i pojačani rizik prijenosa bolesti COVID-19, uvodi se protuepidemijska mjera strogog ograničavanja zadržavanja na ulicama i drugim javnim mjestima na kojima se može istovremeno kretati i zadržavati veći broj osoba, u trajanju od 30 dana od dana donošenja ove odluke. Ova odluka odnosi se na ulice, trgove, rive, parkove i sve ostale javne površine na kojima se može kretati i zadržavati veći broj osoba.
Stožeri civilne zaštite i Ravnateljstvo policije dužni su osigurati provedbu i nadzor provođenja mjere iz ove odluke. Ova odluka stupa na snagu danom donošenja i objavit će se u Narodnim novinama.