Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Fantele za formu, ostali za normu

23.03.2021. 08:59


Na Kanarskom otočju u nedjelju je počela druga regata pod nazivom Lanzarote zimska serija, koja je i zadnja na kojoj će jedriličari u tri klase imati priliku ispuniti preostale norme za Olimpijske igre u Tokiju. U klasi 49er nastupaju Šime i Mihovil Fantela koji su nakon prva tri plova četvrti u konkurenciji 44 posade. Dvojac Sv. Krševana je pobijedio u prvom plovu dok su u drugom bili četvrti, a u trećem šesti. Fantele, koji su pobijedili na prvoj regati u Lanzaroteu održanoj krajem siječnja, normu za Igre potvrdili su još 2018. kada su postali svjetski prvaci, pa će im ovaj nastup poslužiti kao možda i posljednja pripremna regata za Tokio. Naime, otkazane su regate koje su se tradicionalno održavale u Hyeresu i Kielu, a lako je moguće da isti rasplet očekuje i Europsko prvenstvo u Grčkoj.
Na Kanarima se i u preostale dvije klase natječu zadarske posade. Enia Ninčević i Mihaela de Micheli Vitturi u klasi 49er FX pokušat će dohvatiti jedinu preostalu normu za Tokio u ovoj klasi. Da bi to ostvarile moraju biti ispred posada onih država koje još nisu izborile Olimpijske igre. Naime, pravila u jedrenju su takva da postoje nacionalne kvote prema kojima se određuju putnici na Igre. Nakon tri plova Uskokov dvojac je 11. među 46 posada. U prvom plovu osvojeno je 14. a u sljedeća dva peto mjesto. Od država koje još nisu izborile normu ispred Zadranki su Belgija na sedmom i Finska na desetom mjestu. Od preostalih država koje imaju priliku poslati svoje predstavnice na Igre su Rusija na 14. mjestu potom 15. Švedska, 30. Češka i 31. Italija.
Zadnji vlak za Igre lovi i posada Igor Marenić i Anđela de Micheli Vitturi koja se u klasi Nacra 17 natječe nešto manje od dvije godine. I u ovoj klasi završena su tri plova nakon kojih je posada Sv. Krševana na 16. mjestu među 20 jedrilica. U tri plova osvojeno je 15., 14. i 17. mjesto. U boljoj poziciji za Tokio od Zadrana su Finska na osmom, Nizozemska na devetom, Grčka (10.) i Rusija (14.) dok je Mađarska jedno mjesto lošije plasirana (17.).