Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Kratkoročno zaduženje povod najduljoj raspravi

23.03.2021. 13:07


Općinsko vijeće Općine Ražanac pod predsjedanjem Jure Mataka održalo je svoju zadnju sjednicu u ovom četverogodišnjem sazivu, 2017. – 2021. Sjednicu je obilježila dugotrajna rasprava o davanju suglasnosti za potpisivanje ugovora o prolongiranju za dopušteno prekoračenje korištenja minusa po računu s OTP bankom d.d. Zadar na iznos od 600 tisuća kuna.
– Dva mjeseca prije lokalnih izbora Vi se zadužujete, ovo zaista nije fer. Već šesti put da se zadužujete što znači da šest puta po 600 tisuća kuna dolazimo do iznosa od 3,6 milijuna kuna plus kamate od 650 tisuća kuna, zbrojio je Predrag Dušević, predsjednik Kluba vijećnika HDZ-a.


(Ne)poznavanje financijskog poslovanja
– Gospodine vijećniče, nažalost, ne poznajete financijsko poslovanje, odgovorio mu je Nikola Miletić, načelnik.
– Ne možete me ponižavati, uzvratio je Dušević.
Kratkoročno posuđivanje jedinice lokalne samouprave odnosi se samo za premošćivanje jaza nastalog zbog različite dinamike priljeva sredstava i dospijeća obveza koje su nastale izvršavanjem proračuna, najdulje do 12 mjeseci, bez mogućnosti daljnjeg reprograma ili zatvaranja postojećih obveza po kratkoročnim kreditima ili zajmovima uzimanjem novih kratkoročnih kredita ili zajmova.
– Ne dižemo dugoročni zajam, već kratkotrajni jer imamo tri projekta. Kratkoročno posuđivanje je temelj upravljanja financijskim tokovima i gotovinom te dobrog gospodarenja prihodima i rashodima, tvrdi Miletić.
– Ajde da imamo neki projekt, pa bi čovik i rekao. Ovo znači da smo Općina koja je nelikvidna, to nije za nikakvu pohvalu, dapače, zaključio je Dušević.


Zaduživanje prošlo rezultatom 7:3:1
– To vam je kao minus na tekućem računu, trenutačni je minus 390 tisuća kuna, obznanio je ražanački načelnik, odgovarajući na pitanje vijećnika Tomislava Ivanca.
Općinsko vijeće u ovom četverogodišnjem sazivu od ukupno 13 vijećnika brojilo je sedmerica vladajućih s kandidacijske liste HSP AS, a sada su to stranački i nezavisni ili nepoznate stranačke pripadnosti. Oporbu čini šestero vijećnika HDZ-a.
Na sjednici je nazočilo 11 vijećnika: Jure Matak (HSP), Mate Lilić, Ive Lilić, Ante Dundović, Edmond Miletić i Nikola Dundović (nezavisni ili nepoznate stranačke pripadnosti) te Predrag Dušević, Nikola Miletić, Marko Katić, Tomislav Ivanac i Ivana Sinovčić Žagar (svi HDZ). Nedostajali su Mate Dušević (HDZ) i Šime Barać (HSP).
Za kratkoročno zaduživanje u iznosu od 600 tisuća kuna bilo je sedmero vijećnika, šestorica vladajućih i Ivana Sinovčić Žagar, dok je troje vijećnika bilo protiv, a jedan suzdržan.




Smanjena naknada predsjedniku Vijeća
Jednoglasno su donesene odluke za dodjelu novčane pomoći za dijete Roka Borozina u mjesečnim iznosima od 500 kuna te za dijete Tomislava Čavića u mjesečnim iznosima od 625 kuna, a u svrhu školovanja ili liječenja djeteta s teškoćama u razvoju.
Usklađivanjem s novim Zakonom o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi utvrđena je naknada članovima i potpredsjedniku Općinskog vijeća na sjednicama u neto iznosu od 500 kuna, ukoliko neopravdano ne napusti sjednicu. Dakle, vijećničke naknade i potpredsjednika OV-a po nazočnosti na sjednici ostale su iste, dok se mjesečna novčana naknada za predsjednika drastično smanjila, umjesto 2.000 kuna mjesečno odsad će to biti tek 750 kuna.
Za korištenje javnih parkirališta s naplatom dosad se u turističkoj sezoni koristila satna, dnevna, tjedna i sezonska parkirališna karta, a odlukom vijećnika ubuduće će biti i dvotjedna i mjesečna parkirališna karta. Cijene karata za korištenje javnih parkirališta s naplatom određuje općinski načelnik, a kako kaže, bit će kao i proteklog ljeta.


Oslobađanje komunalnog doprinosa
Članak 16. st. 2. Odluke o komunalnom doprinosu mijenja se i glasi: Obveznici koji ostvaruju pravo na djelomično oslobođenje plaćaju 20 posto od obračunate vrijednosti komunalnog doprinosa za građevine do 1.000 metara kubnih. Za građevine veće od 1.000 m3 plaćaju samo razliku za prostorne metre iznad 1.000 m3.
Donesena je i odluka o zamjeni zemljišta površine 314 m3 s Matom Beretinom, sukladno dogovoru iz 2016. Geodetska izmjera koštala je 5.300 kuna.
Na pitanje vijećnika Nikole Dundovića načelnik je nabrojio izvršene i planirane projekte za škole u Ražancu i Radovinu, dok je vijećnik Mate Lilić, potpredsjednik OV-a, ustvrdio kako je najstariji vijećnik i kako je ova sjednica Vijeća cijela predizborna, a nikako se ne spominje njegov Rupalj. Vijećnik Edmond Miletić, koji je u ovom sazivu uvjerljivi šampion po postavljenim pitanjima, na ovoj sjednici zadovoljio se tek s dva ili tri komentara.
Pored navedenih nazočili su Mario Dundović, zamjenik načelnika, Anita Krpina, pročelnica Jedinstvenog upravnog odjela, Hrvoje Benić, pravnik te Tina Benić, administrativna tajnica.