Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Svećenik progovara o Crkvi i društvu bez uvijanja

23.03.2021. 13:00


U župnoj crkvi sv. Petra na Ploči u Zadru održano je predstavljanje »O nama s nama« autora fra Žarka Relote, župnika Župe Ploče. U skladu s epidemiološkim mjerama bio je ograničen broj nazočnih, a među onima koji su nazočili bili su i nekadašnji gradonačelnik i bivši ministar Božidar Kalmeta te zadarski gradonačelnik Branko Dukić.
Knjiga »O nama s nama« je zbirka autorovih kolumni koje su objavljene u Vjesniku Đakovačko-osječke nadbiskupije te mjesečniku Veritas u kojima autor na zanimljiv, aktualan i ponekad provokativan način progovara o Crkvi i društvu, rečeno je na predstavljanju knjige, te je preporučena svim pastoralnim djelatnicima, svećenicima i katehetama.


Bez možda i diplomatskog obraćanja
– Ovo je samo moj skromni pokušaj da se otvoreno piše i govori, da se ne uvijaju stvari i stvarnost, glorificiraju pojedinci i institucije, već istini pogleda u oči. Čitatelj će, naravno, odmah uvidjeti stil i nakanu. Tu nema mjesta za »odlučno možda« ili diplomatsko obraćanje. Ovo je tipična ‘bosanska’ izravnost koja zapravo, ako kani nešto reći, onda to čini izravno, bez želje da se nekome dodvori, nekome laže, nekoga obmanjuje, u uvodu knjige je naglasio fra Žarko Relota.
Predgovor knjizi napisao je profesor dogmatske teologije na KBF-u u Đakovu i glavni urednik Vjesnika Đakovačko-osječke nadbiskupije doc. dr. Boris Vulić, a pogovor dekan KBF-a u Splitu prof. dr. Mladen Parlov.
Nazočnima su knjigu predstavili fra Vladimir Vidović, glavni urednik izdavačke kuće Veritas i voditelj Pučke kuhinje na Svetom Duhu u Zagrebu, prof. dr. Mladen Parlov, profesor na KBF-u Sveučilišta u Splitu te izv. prof. Zdenko Dundović, profesor na Teološko-katehetskom odjelu Sveučilišta u Zadru.


Poticaj na razmišljanje
Predstavljači su se o knjizi izrazili pohvalnim riječima te je preporučili za čitanje kao zanimljiva razmišljanja jednog svećenika, i to baš o Crkvi i svećenicima u ova krizna vremena.
U svojim razmišljanjima fra Žarko trudi se biti otvoren, iskren i beskompromisan. Jednostavan jezik kojim autor progovara o važnim i ozbiljnim temama knjigu čini alatom za lakšu orijentaciju u današnjem vremenu.
Knjiga koja ima značaj za stručnu i kulturnu javnost te za vjerski rast pojedinca potiče na razmišljanje, dijalog, djelovanje te možda i šutnju. Kroz tekstove se osjeti prožimanje velikog autorovog iskustva, koje nesebično dijeli radi obogaćivanja te poučavanja drugih.
U knjizi se nalaze i dva znanstvena članka. Prvi govori o papi Franji te apostolskoj pobudnici »Gaudete et exsultate«, a drugi o problematici sakramenata u današnje vrijeme. Tu su i tekstovi s vrlo zanimljivim te pomalo senzacionalističkim naslovima koji odmah bude zainteresiranost i poziv na ozbiljno promišljanje o napisanome.
Sav prihod od prodaje knjige namijenjen je Pučkoj kuhinji na Svetom Duhu u Zagrebu.