Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

4 C°

U tijeku uređenje staza, postavljanje urbane opreme i posjetiteljske signalizacije

23.03.2021. 13:45


Kako se navodi na službenim stranicama JU PP Vransko jezero, u okviru projekta iz mjere M8 Ulaganja u razvoj šumskih područja i poboljšanje održivosti šuma (operacija 8.5.2. Uspostava i uređenje poučnih staza, vidikovaca i ostale manje infrastrukture), započela je provedba radova uređenja staza, postavljanja urbane opreme i posjetiteljske signalizacije na šumskom području uz obalu Vranskog jezera u Dragama, ukupne vrijednosti 431.220,00 kn (bez PDV-a).
Područje projektnog ulaganja predstavlja područje rekreacije te mjesta za odmor i sportski ribolov za lokalno stanovništvo te brojne izletnike i posjetitelje Parka prirode Vransko jezero. Kroz projekt će se urediti staze u ukupnoj duljini od oko 8,3 km, postaviti stolovi i klupe, koševi za smeće, uredit će se trim staza za vježbanje na otvorenom te postaviti niz edukativnih ploča i posjetiteljske signalizacije, kako bi se povećala dostupnost rekreacijskih, turističkih i zdravstvenih koristi šuma, uz podizanje spoznaje o važnosti očuvanja šuma i biološke raznolikosti, uslugama šumskih ekosustava te ekološkoj mreži NATURA 2000. Uz ribolovne pozicije postavit će se i informacije o ribljim vrstama te uvjetima ribolova na Vranskom jezeru.
Završetak provedbe radova uređenja staza ugovorom s odabranim izvođačem predviđen je za 120 dana (ugovor je potpisan 5. ožujka 2021.), ali nastojat će se završiti kroz 30-ak dana kako bi novouređeno područje što prije bilo spremno za početak sezone posjećivanja i sportskog ribolova. Kroz period provođenja radova prohodnost staza bit će djelomično otežana, stoga iz PP Vransko jezero mole sve korisnike područja za razumijevanje.
Sredstva potpore za provedbu projekta osigurana su iz proračuna Europske unije i državnog proračuna Republike Hrvatske, od čega EU kroz Europski poljoprivredni fond za ruralni razvoj sudjeluje s 85% udjela (360.414,45 kn), a RH s 15% udjela (63.602,55 kn). Ukupan iznos potpore je 424.017,00 kn, dok je iznos vlastitih sredstva Ustanove 7.203,00 kn.