Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Zadar među rekorderima po povlačenju EU sredstava

23.03.2021. 09:22


Ministarstvo financija objavilo je najnovije izvješće o izvršenju proračuna u 2019. godini u kojemu se navode i gradovi koji su bili najučinkovitiji u povlačenju sredstava. Među njima je očekivano i Zadar koji je već i dobio nagradu za povlačenje EU sredstava.
Pročelnik gradskog Odjela za EU fondove, Ante Ćurković, napominje kako su, vezano za izvješće Ministarstva, objavljene i analize prema dostupnim izvještajima vezano za korištenje EU fondova u 2019. godine.
– U analizi su uzete direktne i indirektne pomoći od EU-a te su za direktne uzeta konta koja se odnose na tekuće pomoći od institucija i tijela EU-a i kapitalne pomoći od institucija i tijela EU-a, a za indirektne konto pomoći temeljem prijenosa EU sredstava. Generalni zaključak koji proizlazi iz analize je da gradovi sve bolje i efikasnije koriste EU fondove koji su im na raspolaganju, što je svakako ohrabrujuće, naročito u kontekstu nove financijske perspektive, odnosno sredstava koja će nam biti na raspolaganju, ističe pročelnik, komentirajući i situaciju u Zadru:
– Što se tiče ostvarenih rezultata, jako je dobro što je Zadar još jednom potvrdio da je jedan od uspješnijih gradova kada se govori o učinkovitosti korištenja EU sredstava. Grad Zadar kontinuirano radi na pripremi i provedbi projekata koji se financiraju EU sredstvima. Unutar ove financijske perspektive Zadar je pripremio i ugovorio EU projekte vrijednosti veće od 250 milijuna kuna, a koji su usmjereni na održivi urbani razvoj, zaštitu i očuvanje okoliša s naglaskom na održivo upravljanje vodnim resursima, razvoj i implementaciju pametnih prometnih rješenja upotrebom novih tehnologija, revitalizaciju kulturne baštine i razvoj poslovne infrastrukture, kaže prvi čovjek Upravnog odjela za EU fondove, pojašnjavajući i aktualnu situaciju s kapitalnim projektima na području grada:
– Kada govorimo o strateškim projektima važno je naglasiti da se radi o višegodišnjem financiranju. Kapitalni projekti za koje je Zadar sklopio ugovore o dodjeli bespovratnih sredstava kroz 2018. i 2019. godinu nalazio se u fazama pripreme i planiranja. U 2020. godini krenula je provedba nekoliko strateških projekata. U 2021. godini također je započelo, odnosno tek će započeti provedba još nekoliko kapitalnih projekata. Rezultat je to višegodišnjeg planiranja i pripreme, te možemo najaviti kako za 2020. i 2021. godinu očekujemo da će Zadar ostvariti još bolje rezultate kada govorimo o korištenju EU fondova, poručuje pročelnik.