Studentice o pozitivnim i negativnim aspektima uvođenja eura

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika asaric
Na Odjelu za ekonomiju Sveučilišta u Zadru
Autor: 
Cilj okruglog stola je predstavljanje projekta, ali i prikazati prednosti i nedostatke prilikom uvođenja eura u Hrvatskoj. Moramo biti svjesni kako postoje obje strane, a ovim predavanjem želimo prikazati i dobrobiti i negativne posljedice, objasnila je Gloria Grbić
Marin GOSPIĆ
Diplomantice Odjela za ekonomiju Gloria Grbić, Antonija Buturić, Lucija Dević i Josipa Lukić

 U sklopu obilježavanja 20. obljetnice osnutka obnovljenog Sveučilišta u Zadru na Odjelu za ekonomiju održan je okrugli stol studenata preddiplomskog i diplomskog studija Menadžmenta Odjela za ekonomiju u okviru sveučilišnog projekta »Makroekonomska očekivanja i prilagodbe Republike Hrvatske na putu prema Eurozoni i bankovnoj uniji (NUDGEU) (2021-2023)«.
Tema okruglog stola preispituje pozitivne i negativne aspekte uvođenja valute EUR-a u Republici Hrvatskoj. O okruglom stolu govorila je i asistentica, mr. sc. Martina Maté koja je naglasila kako je tema odabrana zbog svoje aktualnosti i gospodarske važnosti.

Najbolje studentice

- Približavamo se monetarnoj uniji. Planirani datum uvođenja EUR-a u Hrvatsku je 1. siječnja 2023. i smatramo da bi bilo dobro da kao Odjel za ekonomiju damo svoj obol toj temi. Naše studentice već raspolažu s više informacija, sudjelovale su i u ERASMUS programu i na ovom okruglom stolu svoje će iskustvo podijeliti s mlađim kolegama, objasnila je Maté pohvalivši studentice koje su se jako dobro pripremile.
- Odabir nije slučajan, to su naše najbolje studentice i odlično su su se pripremile za ovo izlaganje. Pronalazile su različite argumente i primjere. One su same afirmativne prema uvođenju eura, ali našle su i negativne posljedice te ih izvrsno obrazložile, rekla je Maté.
​Temu su moderirale diplomantice Odjela za ekonomiju Gloria Grbić, Antonija Buturić, Lucija Dević i Josipa Lukić koje su predstavile afirmativne i negacijske učinke na temelju iskustava drugih zemalja članica EU koje su ranije uvele EUR.
- Cilj okruglog stola je predstavljanje projekta, ali i prikazati prednosti i nedostatke prilikom uvođenja eura u Hrvatskoj. Moramo biti svjesni kako postoje obje strane, a ovim predavanjem želimo prikazati i dobrobiti i negativne posljedice tog ulaska, objasnila je Gloria Grbić dodavši kako su dobrobiti ulaska u eura nestanak valutnog rizika, nestanak transakcijskih troškova promjene valute, smanjenje kamatnih stopa na kredite, smanjenje rizika zemlje, povećenje stranih investicija te smanjenje rizika izbijanja bankovnih rizika, dok su negativne posljedice gubitak monetarnog suvereniteta, rast cijena kao posljedica uvođenje EUR-a i na kraju troškovi zamjene kune.
Studentice su iskoristile i primjer dviju zemalja koje su euro uveli prije Hrvatske, a to su Slovenija i Litva.

​Litva kao dobar primjer

- S tim da smo se više bazirali na gospodarstvo Litve koja je euro uvela prije pet godina, a taj smo primjer odabrali jer su nakon uvođenja eura doživjeli ogroman gospodarski rast, kazala je Grbić.
- Za ovu smo se temu odlučili jer je trenutačno jako aktualna, konverzija počinje već u srpnju, a smatramo kako mnogi nemaju puno informacija o tome. Želja nam je studentima predstaviti i dobre i loše strane te konverzije kako bi razvili svoje mišljenje, saznali nešto novo, rekla je Antonija Buturić.
Lucija Dević osvrnula se na samu pripremu okruglog stola za koju kaže da nije bila teška, pogotovo uz pomoć profesora i asistenata.
- O ovoj se temi u medijima malo priča, a RH je javnosti dala jako malo informacija, stoga mislimo kako će studentima, pogotovo ekonomskog fakulteta, ovo biti jako korisno, rekla je Dević.
Njena kolegica Josipa Lukić istaknula je kako im je organizacija ovog događaja jako korisna.
- Pripremom okruglog stola razvijamo komunikacijske i prezentacijske vještine, kazala je Lukić.
Nakon njihove prezentacije studenti diplomskog studija Menadžmenta Odjela za ekonomiju mogli su sudjelovati u raspravi. Ovom raspravom Odjel za ekonomiju nastoji pridonijeti informiranosti studenata i šire zajednice o važnoj i aktualnoj temi uključenja Hrvatske u europsku monetarnu uniju.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (1 glasova)