Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Čeljuska prodao tuđe zemljište za sto tisuća eura?

Autor: Suzana Bandić

22.04.2009. 22:00
Čeljuska prodao tuđe zemljište za sto tisuća eura?


Optužni prijedlog Zlatka Čeljusku tereti da se lažno predstavio imenom Benjamin Brkljača te njegovo zemljište prodao švicarskom Hrvatu Jozi Golubu za sto tisuća eura


Nakon što je poduzetnik Zlatko Čeljuska (54), poznatiji kao muž HTV-ove voditeljice Tončice Čeljuske, na zagrebačkom sudu nedavno i pravomoćno osuđen na dvije i pol godine zatvora zbog prijevare od sto tisuća eura, jučer se trebao pojaviti i na zadarskom Općinskom sudu gdje mu se već tri godine sudi zbog sličnog kaznenog djela.
Naime, optužni prijedlog Čeljusku tereti da se lažno predstavio te prodao švicarskom Hrvatu tuđe zemljište za također sto tisuća eura. Kao i u zagrebačkom slučaju, i u ovom zadarskom, njegova mu je supruga dala alibi, ali je zastupnica tužiteljstva na njega uložila prigovor smatrajući taj iskaz sastavljenim.
Na jučerašnjoj raspravi nisu se pojavili ni njegovi odvjetnici; Čedo Prodanović iz Zagreba i Slaven Mitrović iz Zadra, ali ni oštećeni Jozo Golub i njegov odvjetnik Smiljan Bakočević. Stoga je sutkinja Ana Zrilić odgodila raspravu za 23. lipnja.
Prema navodima optužnice, podsjetimo, Čeljusku se sumnjiči da je 29. prosinca 2005. godine na, za sada još uvijek neutvrđen način, pribavio original zemljišno-knjižnog izvatka za česticu zemlje površine 255 metara četvornih, inače u vlasništvu Benjamina Brkljače, kao i njegovu osobnu iskaznicu u koju je umetnuo svoju sliku. Zatim je, predočivši lažnu osobnu iskaznicu u Poreznoj upravi Zadar pribavio original kupoprodajnog ugovora za spornu parcelu koja je bila sklopljena između Mate Ivanova i Benjamina Brkljače te je stupio u kontakt s oštećenim Jozom Golubom i dogovorio s njim sastanak na Trgu pet bunara zbog kupoprodaje tog zemljišta. Ni ne slutivši kako bi mogla biti riječ o prijevari, Golub je s Čeljuskom otišao u Geodetski ured “Geometricus” gdje su potpisali unaprijed pripremljeni kupoprodajni ugovor, a potom i kod javnog bilježnika kako bi ovjerili isti. Na koncu su otišli u poslovnicu Privredne banke Zagreb odakle je Golub sa svog deviznog računa podigao iznos od sto tisuća eura i isplatio ih na ruke Čeljuski. Cijelo to vrijeme Čeljuska se koristio identitetom Benjamina Brkljače, potpisivao se njegovim imenom i kao dokaz o vjerodostojnosti identificirao osobnom iskaznicom na kojoj je bilo Brkljačino ime, a njegova fotografija.