Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Jedan od prioriteta osnivanje antikorupcijskog vijeća

Autor:

22.04.2009. 22:00
Jedan od prioriteta osnivanje antikorupcijskog vijeća

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Na vijeću smo u ove četiri godine dobili suglasnost da će se dobiti sredstva za mjesne odbore, a ništa nije rješeno iako bismo na taj način vezali ljude u njima i građane na tom području da razmišljaju o potrebama, istaknuo je Gregov


U prostorijama HNS-a jučer je održana konferencija za tisak na kojoj je predstavljena kandidatkinja za mjesto dožupana Zadarske županije Lada Šokota te kandidat za zamjenika gradonačelnice Grada Zadra Ivo Gregov. HNS je prošlog tjedna potpisao koalicijski sporazum sa SDP-om, a prije toga je stupio u koaliciju sa Savezom umirovljenika i seniora. Uz već navedene kandidate konferenciji su nazočili i predsjednici gradske i županijske organizacije HNS-a, Vesna Sabolić i Željko Kurtov, predsjednica gradske organizacije SHUS-a Gordana Mrkić te kandidati SDP-a Ingrid Antičević-Marinović, Duško Vidov, Renata Sabljar Dračevac i Miro Morović.
Kandidatkinja za mjesto dožupana Zadarske županije Lada Šokota je najveći dio svog radnog vijeka provela u bankarskom sektoru, bila je direktorica podružnice Ljubljanske banke, direktorica sektora poslova s građanstvom i savjetnica Uprave Dalmatinske banke te direktorica Podravske banke. Kandidatkinju je najavio predsjednik županijske organizacije HNS-a Željko Kurtov te je rekao kako je ne treba posebno predstavljati, a u ovom trenutku netko tih kvalifikacija je potreban Zadarskoj županiji.
– Smatram da svojim znanjem i iskustvom smatram da mogu doprinijeti boljitku svih nas u županiji. Svaki projekt u mom radnom vijeku imao je zacrtan rok i zacrtani rezultat. Cijeli svoj radni vijek kontaktiram s poduzetnicima i građanima u rješavanju njihovih financijskih neprilika i obično kažem da sam savjetnik za spajanje kraja s krajem, rekla je Šokota ističući svoju viziju za županiju.
– Zadarska županija mora imati viziju pozicije ekonomije u budućnosti, a to je moderna uslužna ekonomija s visoko obrazovanom radnom snagom. Za takvu viziju moramo poticati razvoj onih sektora koji imaju komparativne prednosti na našem području, a to su poduzetništvo, marikultura, pomorstvo, poljoprivreda, obrazovanje, osiguravanje alternativnih izvora energije i turizam, a u planu nam je master plan za razvoj turizma. Značajan izvor sredstava predstavljaju predpristupni fondovi, radi se o 900 milijuna eura godišnje, istaknula je Šokota.
Predsjednica gradske organizacije HNS-a Vesna Sabolić predstavljajući kandidata za zamjenika gradonačelnika Grada Zadra Ivu Gregova navela je kako će njegova stručnost biti jamstvo transparentnosti rada javne uprave.
– Uprava mora biti stručna i sposobna i ne smije biti podobna, a danas je to u velikom dijelu. Mora biti i dostupna građanima i građanin mora dobiti informaciju odmah kada je zatraži. Put do toga je internatizacija uprave, a za to samo treba imati volje, a tako će svaki građanin znati obvezne rokove kada će njegov zahtjev biti rješen. Mjesna samouprava postoji, a gotovo ništa se nije napravilo osim izbora Mjesnih odbora koji se sastane jednom ili dva puta godišnje i gotova priča. Na vijeću smo u ove četiri godine dobili suglasnost da će se dobiti sredstva za mjesne odbore, a ništa nije riješeno, iako bismo na taj način vezali ljude u njima i građane na tom području da razmišljaju o potrebama. Prostorno planiranje je vrlo važna stvar kojom se grad mora baviti i treba se uskladiti s građanima, a ne sa velikim poslovnim subjektima. Zadar mora imati antikorupcijsko vijeće i tu sam apsolutno uz ideju gradonačelnice, taj odbor ne smije biti sastavljen od stranačkih ljudi, nego isključivo od građana, kaže Gregov.
SDP-ov i HNS-ov kandidat za župana Duško Vidov izrazio je zadovoljstvo tim što ima kandidatkinje za dožupanice koje imaju obrazovanje i kompetentnost.
– Kao župan mogu obećati otvorenost vlasti građanima te da ćemo ih uključiti u donošenje odluka. Županiju treba preustrojiti da preuzme regionalnu vlast, a istovremeno se boriti da na razini države dođe do decentralizacije vlasti. Imamo ogromne resurse koji su zapostavljeni, treba ih staviti na raspolaganje građanima i to ćemo sa svojim projektima na neki način napraviti za dobrobit građana naše županije, rekao je Vidov.
Na samom kraju konferencije rečeno je i kako, ako koalicija dođe na vlast, neće biti rušenja Jazina, jer su one simbol ovoga grada.