Odlazi jedan od najdugovječnijih zadarskih ravnatelja

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
barakovic_svilicic
Vedran SITNICA
Josip Sviličić, ravnatelj Gimnazije Jurja Barakovića

Nakon četrdeset godina rada u školi, koje uključuju i dva ravnateljska mandata, Josip Sviličić, ravnatelj Gimnazije Jurja Barakovića, potkraj svibnja odlazi u mirovinu, a natječaj za novog ravnatelja koji je bio objavljen još u ožujku, nedavno je zaključen.

S obzirom da je Sviličić svojevremeno bio i direktor tadašnjeg Centra za odgoj i usmjereno obrazovanje Juraj Baraković, on je zapravo i najdugovječniji ravnatelj zadarske gimnazije, a koji će svoju dugogodišnju ravnateljsku dužnost uskoro predati jednom od petero kandidata.

Pet kandidata

- Na natječaj se prijavilo petero kandidata od čega je troje profesora iz naše škole, a dvoje je "vanjskih" kandidata. Uskoro bi se prvi put trebao konstituirati novi školski odbor, koji po novom zakonu broji devet, umjesto sedam članova, a koji će provjeriti je li sva dokumentacija pravovaljana i zadovoljavaju li svi kandidati uvjete. Na drugoj sjednici školskog odbora, za koju će oni samo odrediti kad će se održati, donijet će se odluka o novom ravnatelju, a nakon čega se određuje rok za žalbu, pojasnio je Sviličić, kazavši kako je, iako u vrijeme kada je postavljen na mjesto ravnatelja nije imao izbora, danas ipak sretan i ne smatra da bi, da je bilo drugačije, sam izabrao bolje.

- Uvijek sam nastojao svoj posao obavljati najbolje što sam mogao i danas mogu reći da sam bio sretan i sa svojim suradnicima i s učenicima s kojima sam zaista razvio poseban odnos. Za mene je uvijek bilo bitno nastojanje da svi, odnosno i učenici i profesori napreduju u zajedništvu, da učenici uspiju svladavati zadatke te da i sami osjećaju svoj napredak. Trudio sam se stvoriti odnos u kojem će profesori pokazati razumijevanje i prema onim učenicima koji svoj rad možda i nisu započeli najbolje, kazao je još uvijek aktualni ravnatelj ove zadarske gimnazije, naglasivši kako je za njega srdačnost u poslu ono najbitnije, a nada se da je i sam uspio u tome.

Napomenuo je također kako je razdoblje njegova rada u školstvu bilo veoma burno, preživilo je brojna previranja, a u jednom je trenutku Gimnazija Jurja Barakovića bila najjača škola u Hrvatskoj.

Sretno razdoblje

Razdoblje od dugih četrdeset godina rada Sviličić danas karakterizira kao sretno razdoblje u kojemu niti jedan trenutak ne može izdvojiti kao poseban.

- Naša je škola uvijek kotirala na visokoj razini i redovito je nizala uspjehe. Ja jesam bio sretan u tim trenucima, no moram napomenuti da se nikada nisam opterećivao time, jer za mene su međuljudski odnosi uvijek bili važniji od uspjeha, kazao je Sviličić, naglasivši kako je, kao i u svakom poslu, na njegovoj odgovornosti bilo i težih organizacijskih zadataka, a koje je zahvaljujući suradnji sa svojim školskim suradnicima uspješno obavljao.

S obzirom na dugogodišnje radno iskustvo u ovoj školi, nameće se zaključak da samo Sviličić poznaje tajnu ravnateljskog uspjeha u unutarnjem okruženju Gimnazije Jurja Barakovića te da najbolje zna kakav bi trebao biti novi ravnatelj.

- Nažalost, ne postoji obrazac koji opisuje najboljeg ravnatelja. Stoga smatram da to mora biti osoba kakva jest, jer u ovom poslu "kopiranje" ili glumatanje ne prolazi. One koji pokušavaju biti nešto što nisu i učenici i radna okolina vrlo brzo prozru, zato on treba biti ličnost kakva jest, jer u protivnom neće biti uvjerljiv, kazao je naposljetku Sviličić, naglasivši kako je, po njemu, upravo to najbolja formula uspjeha koje se i sam sve ove godine pridržavao.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno