Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Otočni KUD-ovi za ljepši planet

Autor:

22.04.2009. 22:00
Otočni KUD-ovi za ljepši planet

Foto: Filip BRALA



Ovo nam je prvi put da nastupamo na Zelenim danima, a odazvale smo se jer podržavamo ovakve manifestacije i želja nam je doprinijeti joj koliko je to moguće, kazale su žene iz ugljanske udruge “Điran” kojih je jučer bilo petnaest, no kažu kako ih inače nastupa dvadeset i petero


Ovogodišnja manifestacija pod nazivom “Zeleni dani grada Zadra” koja je u organizaciji Radija 057 i RMC agencije započela prošle subote, završena je jučerašnjim zabavnim događanjima na Narodnom trgu i Kalelargi. Ove zanimljive događaje isključivo ekološkog sadržaja kojima je cilj skrenuti građanima pozornost na važnost očuvanja okoliša, jučerašnjim nastupima su podržala i tri KUD-a zadarskih otoka.
Na Narodnom su trgu, a potom i ispred Sv. Stošije te na Orguljama jučer nastupili Udruga žena “Điran” iz Ugljana, Udruga žena “Luzor” iz Preka i KUD “Kualjske posestrine i pobratimi” iz Kali, privlačeći pozornost prolaznika dobro pripremljenim napjevima koji se tiču otoka i mjesta iz kojeg dolaze.
– Za danas smo pripremili tri pjesme i tradicionalno ugljansko kolo i još nekoliko pjesama koje govore o Ugljanu. Ovo nam je prvi put da nastupamo na Zelenim danima, a odazvale smo se jer podržavamo ovakve manifestacije i želja nam je doprinijeti joj koliko je to moguće, kazale su žene iz ugljanske udruge “Điran” kojih je jučer bilo petnaest.
Udruga žena “Luzor” iz Preka svoj nastup na Narodnom trgu otvorila je s tri pjesme pod nazivom “Kad jednom dođeš u Zadar”, “Preko najlipše misto” i “Pod prozorom”, a kako kažu, sve su to pjesme o otočanima koji slave otok i mjesto iz kojeg potječu.
– Rado smo se odazvale ovoj manifestaciji, jer želimo da se čuje za žene s otoka. Podržavamo i pohvaljujemo ovakva događanja i sigurno ćemo se odazvati i ubuduće, kazale su žene iz prečke udruge.
Istaknule su ovom prilikom kako su i inače veoma aktivne te svojim nastupima uveličavaju brojne događaje, a njihov posljednji nastup bio je prošle subote u Domu na žalu u Preku na humanitarnoj pripredbi, a potom i prodajnoj izložbi dječjih radova i to za pomoć dječjem vrtiću za djecu s poteškoćama u razvoju “Latica”.
Kako bi dali svoj doprinos ovogodišnjim Zelenim danima te i sam ambijent Poluotoka učinili ekološki osvještenim, potrudila su se djeca dječjih vrtića “Radost” koji su prigodnim zastavama okitili Kalelargu. Prostor Kalelarge bio je dodatno prilagođen jučerašnjem obilježavanju Dana planeta Zemlje i takozvanim ekoinstalacijama koje su sadržavale primjere krupnog otpada s različitim porukama o načinu i najbližim mogućnostima njihovog ekološki prihvatljivog zbrinjavanja.