Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Prilagođavanje poduzetničkim vizijama

Autor: Velimir Brkić

22.04.2009. 22:00
Prilagođavanje poduzetničkim vizijama

Foto: Velimir BRKIĆ



Dodatna zanimljivost i potvrda da poduzetničke zone u slučaju Murvica IK nisu puko “dovlačenje” poduzetnika, već dugoročnije razmišljanje o tehnološkom i stručnom prilagođavanju poduzetničkim vizijama, jest inicijativa o stvaranju centra za razvoj općine i ovog područja


Unatoč sumnjivcima koji su govorili da je poslovna zona Murvica IK kod Metroa na površini od 26 hektara samo mrtvo slovo na papiru, u potpunosti je završena sva potrebna komunalna infrastruktura. Zona se povezala s Jadranskom magistralom (D8), izgrađene su unutarnje prometnice s nogostupima i vanjskom rasvjetom, sustav kanalizacije i telekomunikacije te vodovodni i elektrosustav. Radove je izvela Vodoinstalacija d.o.o. Zadar koja je u zadanim rokovima i kvalitetno odradila sve radove, dok je nadzor bio povjeren zadarskoj tvrtki Idassa commerce. Investicija je vrijedna 13,5 milijuna kuna koju je općina u potpunosti financirala iz svog vlastitog proračuna, odnosno od prodaje zemljišta unutar zone.
Ugovori s investitorima
– Komunalno infrastrukturna oprema će učiniti poslovnu zonu Murvica IK još atraktivnijom za investitore, za koje su kvalitetna poslovna infrastruktura i lak pristup glavnim razvojnim centrima ključni čimbenici za razvitak aktivnosti. Shodno provedenom javnom natječaju potpisano je 19 ugovora s investitorima koji već sad mogu započeti s pripremnim radovima za izgradnju. S ovoga gledišta, Murvica IK poslovna zona će igrati važnu ulogu za razvoj Murvice, Općine Poličnik i Zadarske županije, kaže općinski načelnik Davor Lončar.
U vrijeme krize i recesije Općina Poličnik pokušava otvoriti što više radnih mjesta, odnosno stvoriti što bolje uvjete življenja za svoje žitelje. Podnesen je i zahtjev za izdavanje uporabne dozvole u Županijskom uredu tako da se u zoni Murvica IK može otvoriti više od 100 radnih mjesta, što je osnovni cilj gospodarskih zona.
Nakon procjene sudskog vještaka četvorni metar u poslovnoj zoni prodavao se po početnoj cijeni od 35 eura, u kunskoj protuvrijednosti, s tim da su se parcele dodjeljivale javnim natječajem. Prikupljeni novac sad se vratio u izgradnju komunalne infrastrukture. Metro, Gortan, Forum, Europetrol, Duopromet, Kraš, Velekem, Dalmat, Inel projekt, EDV centar… tvrtke su već skučene u Poslovnoj zoni Murvica IK na dijelu od 26 hektara.
U Poslovnoj zoni Murvica IK preostalo je još tri slobodne parcele na oko 30.000 metara četvornih, odnosno na tri hektara površine. Uskoro će se objaviti javni natječaj za prodaju, najavio je Lončar.
– Dodatna zanimljivost i potvrda da poduzetničke zone u slučaju Murvica IK nisu puko “dovlačenje” poduzetnika, već dugoročnije razmišljanje o tehnološkom i stručnom prilagođavanju poduzetničkim vizijama, jest inicijativa o stvaranju centra za razvoj općine i ovog područja. Vođenje i poslovanje zone prepustilo bi se centru u kojem bi glavnu riječ imao razvoj, struka, uz utjecaj općine i samih poduzetnika, kaže Lončar dodajući da sve projekte poduzetničkih zona nazivaju i “stoljetnim programom” u kojem bi se, osim sadašnjih ažurnih poteza, očekivane brže gradnje i zapošljavanja, vodilo računa i o razvojnim ciljevima više budućih generacija.
Crno i Murvica
– Odlučni smo da poslovne zone budu ono što jesu po imenu – da se u njima gradi i radi te da zaposli ljude iz okolice, istaknuo je Lončar, dodajući kako je za zonu Mazije, 6 hektara, u tijeku završno ishođenje potrebne dokumentacije, a od potencijalnih ulagača, kaže, ne može se obraniti.
Važno za napomenuti je da je izrađena projektna dokumentacija za zonu Murvica JUG te je predan zahtjev za izdavanje lokacijske dozvole te se uskoro očekuje raspisivanje javnog natječaja za izgradnju cjelokupne infrastrukture na površini od 43 hektara. Očekuje se da će u gospodarskoj zoni Murvica JUG biti otvoreno od 300-500 novih radnih mjesta. Buduća zona “Crno” koju planira raditi Grad Zadar i zona Murvica JUG imati će zajednički ulaz u zone.
Štoviše, Općina Poličnik je svakako hrvatski ogledni primjer najučinkovitijeg razvoja gospodarstva. Sve to prepoznala je i Agencija za promicanje izvoza i ulaganja (APIU) koja je u suradnji s Ministarstvom gospodarstva, rada i poduzetništva (MINGORP) izabrala Općinu Poličnik kao “Ulagača godine 2008.” u Republici Hrvatskoj u kategoriji “Priznanje jedinici lokalne samouprave za uspješnost na području privlačenja ulaganja”. Naime, u već saživjelu zonu Grabi na 40 hektara površine, proširit će se za još 30 ha te u zone Murvica IK, Murvica jug i Mazija za nekoliko godina predviđeno je sveukupno ulaganje od milijardu kuna, što će u konačnici značiti 600-700 novih radnih mjesta.
– Svaku općinsku i dodijeljenu lipu smo strogo namjenski koristili, prvo za projekte koji danas postoje fizički vidljivi na terenu u svih naših deset naselja, zaključio je načelnik Lončar.
Ako prihvatimo da su prostor i veze preduvjet izuzetno ubrzanog razvoja poslovnih zona na području Općine Poličnik, onda je to trebalo i očekivati, no vrlo dobro znamo da tome uvijek treba pridružiti i ljudski čimbenik o kojemu ovisi uspjeh ove poslovne priče.