Za zelenu generaciju

Slika korisnika admin
fjkplanet_5
Velimir BRKIĆ
Djeca su odraslima odaslala jasne poruke o čišćem okolišu za bolje sutra budućih generacija

U organizaciji dječjeg vrtića "Cvit", a pod pokroviteljstvom Turističke zajednice i Općine jučer je na rivi u Sv. Filip i Jakovu povodom Dana planeta Zemlje održana velika ekološka akcija pod nazivom "Cvit će spasiti svit". U ekološkoj akciji sudjelovalo je stotinjak djece iz dječjeg vrtića "Cvit" iz Sv. Filip i Jakova te područnog vrtića iz Turnja. Ovogodišnjim Danom planeta Zemlje započinje dvogodišnja kampanja pod sloganom: "Za zelenu generaciju"! (Green Generation Campaign!). Ta inicijativa doživjet će svoj vrhunac 2010. godine, na četrdesetu godišnjicu obilježavanja prve manifestacije posvećene okolišu.

 Predvođeni ravnateljicom vrtića Mirjanom Zalović i odgajateljicama, tetama Ivanom Baričić, Anom Zeanto, Majdom Knežević, Marijom Čirjak, Danijelom Pedić i Kristinom Vidas djeca iz vrtića su održala ekološke akcije - Razvrstaj otpad; Ne plastičnim vrećicama; Staklo nije smeće; Baterije su opasan otpad; Uredimo kontejner...

- Realizacijom različitih projekata dugoročno se ostvaruju ciljevi, kao što je ljubav prema prirodi i okolišu, poticanje na učenje u prirodi te buđenje interesa šire javnosti za očuvanje prirode i okoliša. Djeci je najlakše pomoći skupljanjem smeća, održavanjem čistih mjesta na kojima živimo i igramo se te recikliranjem, poručila je ravnateljica Zalović.

- Konkretna svakodnevna preventiva od onečišćenja kojom svaki pojedinac može pridonijeti očuvanju Zemlje odnosila bi se na racionalno korištenje voda i energenata, selektiranje otpada, savjesnu upotrebu po okoliš prijateljskih proizvoda, korištenje javnog prijevoza ili bicikala, propisno odlaganje otpada, odgovorno ponašanje u prirodi, a ona globalnih razmjera na iznalaženje najpovoljnijih proizvodnih rješenja te ekološki odgoj i obrazovanje, naglasila je Klara Eškinja-Glavan, direktorica TZO Sv. Filip i Jakov, dodavši kako se ova manifestacija podudara s 9. sajmom cvijeća Zadarske županije pod nazivom "Dani cvijeća u Sv. Filipu i Jakovu" koji se održava od 24 do 26. travnja, odnosno od petka do nedjelje. Ovim sajmom organizatori žele obogatiti turističku ponudu Sv. Filipa i Jakova i okolnih mjesta te otvoriti turističku sezonu.

U Hrvatskoj se Dan planeta Zemlje organizirano obilježava od 1990. godine. Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva od 1999. financijski podupire projekte nevladinih udruga vezane uz problematiku zaštite okoliša pa će tako i ove godine za eko projekte izdvojiti sredstva iz Državnog proračuna za 2009.

- Dan planeta Zemlja je prigoda da se podsjetimo koliko je naš planet poseban i jedinstven, kao što je i njegov mali dio, naša Hrvatska u kojoj živimo, istaknuo je načelnik Marin Colić dodajući kako bi se moglo reći da je Hrvatska uistinu raj na zemlji: umjereni pojas - raznolikost planinske, morske i kontinentalne klime, izvori vode... Čini se da se uistinu nemamo na što žaliti, ali još je važnije kako ćemo tu baštinu očuvati, jer smo s našom 5.800 kilometara dugačkom obalom, osjetljivim ekosustavima, vrlo vrijednim šumskim i vodnim resursima i te kako osjetljivi na moguća onečišćenja okoliša.

Ravnateljica Mirjana Zalović je poručila da svi mi možemo pridonijeti "smanjivanju onečišćenja okoliša - selektiranjem i recikliranjem otpada, štednjom energije i vode, to jest racionalnim korištenjem prirodnih resursa kojima ova generacija nije vlasnik".

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno