Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Zagreb nisu samo Tomić i Simon

Autor: Roman Morović

22.04.2009. 22:00
Zagreb nisu samo Tomić i Simon

Foto: Zvonko KUCELIN



Tomić i Žorić su nam posljednji put napravili dosta problema, kao i Mulaomerović, a Simon je uvijek opasan i raspoložen protiv Zadra. Još bih istaknuo Vladovića koji je trenutačno malo u drugom planu – kaže Perić


Zadrani su u Slavonskom Brodu uzeli ono po što su i došli, dva boda. No, do njih su Zadrani došli puno teže nego što se očekivalo. Brođani su gađali trice 9-21 s tim da su većinu promašili u posljednjoj četvrtini kada je Zadar napravio ključnu razliku, dok su ih u prve tri četvrtine upravo ti dalekometni koševi držali u egalu pa čak i u vodstvu. Od osam zadarskih trica čak šest je pogodio Damir Rančić, no on sam nije mogao napraviti dovoljnu razliku da Zadar već u prvom poluvremenu riješi pitanje pobjednika. Tek tamo pred kraj treće četvrtine, kada su domaći dvjema uzastopnim tricama poveli 61:60, Zadrani su se razbudili, zaigrali čvršće i agresivnije te njihova pobjeda u konačnici nije dolazila u pitanje.
– Od prve minute vidjelo se da to neće biti naš dan. Puno teže od očekivanog smo došli do te pobjede, ali pišu se nova dva boda i to je u ovom trenutku jedino važno. Brođane je od početka krenuo šut, dobro su pogađali trice i mislim da najviše zasluga za njihovu dobru igru ide Domagoju Norcu koji je odigrao zaista vrlo dobru utakmicu – kaže Hrvoje Perić.
Samo Rančić i Gečevski
Zašto Zadar nije ranije prelomio utakmicu?
– Imali smo nekoliko prilika prelomiti utakmicu, ali nismo ih iskoristili i tako su oni ostali u egalu praktički do pred kraj treće četvrtine. U prvom poluvremenu smo otišli na +9 i tu smo trebali malo stisnuti i odmah prelomiti utakmicu. Umjesto da odemo na dvadesetak razlike mi smo napravili nekoliko grešaka i vratili ih u život. Tada je Norac pogodio jednu tricu pa dva polaganja “coast to coast”, što je podiglo domaću publiku na noge i to im je dalo jedan dodatan impuls. Ohrabrili su se, ohrabrili, počeli su pogađati trice i odigrali su vrlo dobru utakmicu. Na kraju krajeva, to su sve mladi perspektivni igrači i mi smo znali da oni mogu odigrati dobro. Osim Rančića i Gečevskog mi nismo imali raspoloženih igrača. Ostali igrači nisu mogli pronaći svoj ritam, nismo imali dobar dan tako da smo do pobjede došli nešto teže od očekivanog. Iako je završilo dvanaest razlike utakmica je bila vrlo neizvjesna.
Je li Zadar podcijenio Svjetlost s obzirom na veliku razliku u kvaliteti i omjer domaćih 0-7?
– Nismo podcijenili protivnika. Njihov dobar dan poklopio se s našim lošim i zato je utakmica izgledala prilično neizvjesno. Ipak, na kraju smo upisali dva boda i to je najvažnije. Na kraju nas nitko neće pitati kako smo dobili koju utakmicu, nego će se samo gledati broj bodova, odnosno omjer pobjeda i poraza.
Koncentrirani na Zagreb
Toliko o Brodu. Zagreb?
– Za nas je to izuzetno važna utakmica, jer će sigurno odlučivati o konačnom poretku tako da se moramo maksimalno pripremiti i koncentrirati na tu utakmicu.
Zagreb je u posljednjem kolu nadigrao Cedevitu i tako ostao jedina momčad lige za prvaka sa sedam pobjeda bez poraza. U Zadar u subotu sigurno neće doći s bijelom zastavom, jer su nakon dobrog otvaranja prvenstva Hrvatske, apetiti “mrava” sada ipak malo porasli.
– Oni dolaze u Zadar puni samopouzdanja i ove sezone sigurno imaju visoke ciljeve, iako oni sami uvijek okreću pilu naopako i govore da im je najvažnije treće mjesto. Znamo da Zagrepčani ciljaju i na više od toga tako da u Zadar sigurno dolaze maksimano napaljeni, jer im je to velika prilika da eventualnom pobjedom širom otvore vrata prvog ili dugog mjesta koje u konačnici donosi prednost domaćeg terena u doigravanju. Ipak, mi ove sezone u našoj dvorani u pravilu rijetko gubimo i vjerujem da se u subotu to neće promijeniti.
Zadar ove sezone nema dobre uspomene iz susreta sa Zagrebom. Nakon uvjerljive domaće pobjede u NLB ligi (110:75), Zadrani su dva puta posrnuli u Trnskom. Prvi put u regionalnoj ligi (79:70), a drugi put na početku prvenstva Hrvatske (83:76) te će stoga igrači Zmage Sagadina sada imati i dodatan motiv da skinu “mrave” s vodeće pozicije lige za prvaka.
Prilika za uzvrat
– Ove sezone su nas već dvaput dobili u Trnskom, ali to nije bilo toliko uvjerljivo kao što konačni rezultat pokazuje. Mi smo zapravo do posljednje dvije minute bili u egalu, a tek u završnici su oni napravili tih sedam i devet razlike. Ovih dana ćemo sigurno pogledati snimke tih utakmica i uvidjeti gdje smo najviše griješili tako da nam se te greške ne bi ponovile u subotu. Sigurno ćemo se dobro taktički pripremiti za tu utakmicu, a uz to će biti vrlo važno da je dočekamo i u što boljem fizičkom stanju.
Što se igrača tiče tradicionalno najopasniji po Zadar su Tomić i Simon, a ove su sezone Zadrani mnogo problema imali i sa zaustavljanjem Mulaomerovića (pick and roll) i Žorića.
– Tomić i Žorić su nam posljednji put napravili dosta problema, kao i Mulaomerović, a Simon je uvijek opasan i raspoložen protiv Zadra. Još bih istaknuo Vladovića koji je trenutačno malo u drugom planu, jer je imao dosta problema s ozljedom, ali kada je u pravoj formi on je po meni najopasniji igrač Zagreba. Morat ćemo se maksimalno koncentrirati na sve njih jer Zagreb nisu samo jedan ili dvojica igrača već cijela momčad.


 NASTUP STIPČEVIĆA NEIZVJESTAN




Nakon frakture lijeve ruke koju je zadobio na utakmici četvrtfinala Eurokupa protiv Bilbaa, razigravač Zadra Rok Stipčević propustio je četiri utakmice (Cibona, Cedevita, Šibenik, Svjetlost), a njegov je nastup uoči subotnjeg derbija sa Zagrebom još uvijek upitan.
– Sutra (danas, op.a.) ćemo ga pokušati uvesti u trenažni sustav pa ćemo, ovisno o rezultatima, vidjeti hoće li ili neće moći zaigrati u subotu. Njegov je nastup neizvjestan, još uvijek osjeća bol, ali nakon tog treninga ćemo znati puno više – izvijestio je o Stipčevićevom zdravstvenom stanju klupski liječnik, dr. Mladen Srzentić.


 PERIĆEVA LEĐA IDU NA BOLJE


Zbog problema s leđima koji su se pojavili na utakmici protiv Cedevite, Hrvoje Perić propustio je prvenstveni dvoboj sa Šibenikom prošlog tjedna. Protiv Splita se unatoč boli, vratio u momčad, a protiv Svjetlosti je na terenu proveo 22 minute. Uoči susreta sa Zagrebom, stanje s leđima ide na bolje.
– Ne mogu reći da je ozljeda do kraja sanirana jer nije. I dalje osjećam bolove, ali ide na bolje. Protiv Splita je bilo dosta bolnije, nego što je bilo primjerice u utorak protiv Svjetlosti. Sada sam na nekih 80 posto svojih mogućnosti, a nadam se da će do Zagreba biti još bolje – kazao je Perić.