Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Budući morski biolozi

Autor: Teuta Babajko Jamičić

22.04.2010. 22:00
Budući morski biolozi


Festival znanosti, čija je ovogodišnja tema Zemlja, a održava se u Zadru, Starigradu Paklenici, Splitu, Rijeci, Osijeku i Zagrebu, nastavljen je predavanjem o Jadranskoj morskoj bioraznolikosti i potrebama njene zaštite u zadarskoj Osnovnoj školi Krune Krstića. Predavanje pod nazivom “Kako je raditi kao morski biolog”, za učenike sedmih razreda, održali su Melita Mokas i Claudia Kruschel iz Odjela za promet i pomorstvo Sveučiliša u Zadru. Nakon predavanja, učenici su na plaži Kolovare, gdje ih je dočekao njemački student Thomas Dietert s Universitet Greitswald, imali priliku vidjeti i u praksi što morski biolozi rade na terenu.
Melita Mokas i Cladia Kruschel govoreći o zanimanju morskog biologa, istaknule su kako oni su službi ekologije proučavaju međuodnos organizama i njihovog okoliša.
– Ekolozi različitim metodama proučavaju međusobni odnos organizama i njihovog okoliša. Metode podrazumijevaju promatranje procesa i odnosa te eksperimentiranje na terenu kao i eksperimentiranje u kontroliranim laboratorijskim uvjetima. Nadalje, nužno je i matematičko modeliranje te u konačnici statistika, govori Melita Mokas, pojašnjavajući na terenu najčešće istražuje tim od dva biologa, odnosno ekologa, s tim da je jedan u čamcu, a drugi roni.
Štiteći raznolikost staništa osigurava se održiva raznolikost života u moru. Kao primjer, biolozi ističu Posidoniju oceanicu, odnosno morsku cvjetnicu koju je vrlo važno zaštiti jer ona predstavlja zaklon za brojne organizme u moru.
Na Kolovarama, učenike je dočekao njemački student Thomas Dietert. On je zajedno s Melitom Mokas i Cladiom Kruschel, učenicima pokazao što se nalazi u podmorju ispred zadarske plaže Kolovare. Jučerašnje predavanje i prezentacija segmenata podmorja, učenicima, koji su sudjelovali na brojnim natjecanjima iz biologije, kako smatra nastavnica Gorijana Marnika bit će korisna u daljnjem obrazovanju.