Budući morski biolozi

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
eko_biolozi
Učenici su na plaži Kolovare imali priliku vidjeti i u praksi što morski biolozi rade na terenu

Festival znanosti, čija je ovogodišnja tema Zemlja, a održava se u Zadru, Starigradu Paklenici, Splitu, Rijeci, Osijeku i Zagrebu, nastavljen je predavanjem o Jadranskoj morskoj bioraznolikosti i potrebama njene zaštite u zadarskoj Osnovnoj školi Krune Krstića. Predavanje pod nazivom "Kako je raditi kao morski biolog", za učenike sedmih razreda, održali su Melita Mokas i Claudia Kruschel iz Odjela za promet i pomorstvo Sveučiliša u Zadru. Nakon predavanja, učenici su na plaži Kolovare, gdje ih je dočekao njemački student Thomas Dietert s Universitet Greitswald, imali priliku vidjeti i u praksi što morski biolozi rade na terenu.

Melita Mokas i Cladia Kruschel govoreći o zanimanju morskog biologa, istaknule su kako oni su službi ekologije proučavaju međuodnos organizama i njihovog okoliša.

- Ekolozi različitim metodama proučavaju međusobni odnos organizama i njihovog okoliša. Metode podrazumijevaju promatranje procesa i odnosa te eksperimentiranje na terenu kao i eksperimentiranje u kontroliranim laboratorijskim uvjetima. Nadalje, nužno je i matematičko modeliranje te u konačnici statistika, govori Melita Mokas, pojašnjavajući na terenu najčešće istražuje tim od dva biologa, odnosno ekologa, s tim da je jedan u čamcu, a drugi roni.

Štiteći raznolikost staništa osigurava se održiva raznolikost života u moru. Kao primjer, biolozi ističu Posidoniju oceanicu, odnosno morsku cvjetnicu koju je vrlo važno zaštiti jer ona predstavlja zaklon za brojne organizme u moru.

Na Kolovarama, učenike je dočekao njemački student Thomas Dietert. On je zajedno s Melitom Mokas i Cladiom Kruschel, učenicima pokazao što se nalazi u podmorju ispred zadarske plaže Kolovare. Jučerašnje predavanje i prezentacija segmenata podmorja, učenicima, koji su sudjelovali na brojnim natjecanjima iz biologije, kako smatra nastavnica Gorijana Marnika bit će korisna u daljnjem obrazovanju.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno