Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Mališani u vrtiću “Grigor Vitez” podizali ekograd

Autor: Anita Ćustić

22.04.2010. 22:00
Mališani u vrtiću “Grigor Vitez” podizali ekograd

Foto: Adam VIDAS



Danas imamo akciju uljepšavanja okoliša i to u suradnji s “Nasadima” koji su za ovu priliku donirali sadnice lavande, elera i kadifa. U akciji sudjeluje 150 djece Dječjeg vrtića “Grigor Vitez”, istaknula je Nina Vujić
Jučerašnji, posljednji dan manifestacije Zeleni dani grada Zadra, ponovno je bio obilježen veselim dječjim aktivnostima i to u ekološkom duhu, kojim je prožeta i cijela manifestacija. Jučer je stoga upriličena još jedna akcija uređenja okoliša i to u dvorištu Dječjeg vrtića “Grigor Vitez”, podružnice gradskog Vrtića “Radost”, u sklopu koje su mališani iz ovog vrtića uz pomoć djelatnika tvrtke “Nasadi” posadili cvijeće te upriličili raznovrsne radionice, koje su danima prije vrijedno pripremali u sklopu svog redovitog vrtićkog programa. Kako pojašnjava Nina Vujić, event manager u RMC agenciji i Radiju 057, organizatorima manifestacije Zeleni dani grada Zadra, ideja je bila jučerašnji dan, inače i Dan planeta Zemlje, obilježiti akcijom uljepšavanja okoliša, koja za tamošnju dječicu zapravo znači tek početak brige za okoliš svojeg vrtića.
– Danas imamo akciju uljepšavanja okoliša i to u suradnji s ‘Nasadima’ koji su za ovu priliku donirali sadnice lavande, elera i kadifa. U akciji sudjeluje 150 djece Dječjeg vrtića ‘Grigor Vitez’ i to zato što smo s DV ‘Sunce’ do sad imali akcije čišćenja okoliša, pa smo s DV ‘Radost’ odlučili organizirati akciju uljepšavanja okoliša. Oni su odlučili da to bude okoliš njihove podružnice ‘Grigor Vitez’, pojasnila je Vujić, naglasivši da je ova akcija zapravo tek početak onog što će ovdašnji mališani raditi ubuduće, jer nakon što se cvijeće posadi, uslijedit će briga za njega. Kako je naglasila, djecu osobito raduje branje jučer posađene lavande od koje će poslije izrađivati mirisne vrećice, ulje i slično.
Ostale radionice koje su dječica pripremila i zbog kojih je jučer dvorište njihova vrtića izgledalo poput pravog veselog igrališta, nalik na kakav mali ekograd, bile su uistinu maštovite, ali prije svega jako edukativne. Okoliš ovog vrtića je stoga jučer bio prepun različitih punktova pa je tako na jednom grupica dječice kredom crtala na ekopapiru, na drugom je bio organiziran ples s bocama i to na način da je “plesni par” morao plesati s plastičnom bocom među tijelima te je tako prenijeti do kante za smeće. Jako zanimljiva i poučna je bila i radionica “Razvrstaj otpad” u sklopu koje su pred mališanima na raspolaganju bile tri kante za smeće od kojih je jedna predviđena za staklo, jedna za plastiku i jedna za papir, a na djeci je bilo da prikupljeni otpad bace u primjerenu kantu. Oni umjetničkog duha radosno su oslikavali kućice od kartona, a gotovo svi su se “bacili” na izradu “ekograda” od plastičnih boca, kao i za različite edukativne igre.
Da su svoj doprinos uspješnosti jučerašnje akciji dali baš svi, dokazuje i to što su u prikupljanju materijala za navedene radionice danima prije jučerašnje akcije sudjelovali i roditelji.
 


Ekoinstalacije na Kalelargi


U sklopu Zelenih dana grada Zadra jučer su duž Kalelarge bile postavljene i ekoinstalacije, sastavljene od starih štednjaka, hladnjaka, namještaja, guma i sličnog glomaznog otpada. Na instalacijama su bile istaknute i prigodne ekološke poruke s kontakt brojem telefona na koji bi se građani mogli informirati o tome kako se odgovarajuće riješiti takvog otpada. Na ovim su ceduljicama tako bile i poruke koje govore o pravilnom odlaganju glomaznog otpada, a sve to radi ukazivanja na problem te edukacije građana o pravilnom gospodarenju otpadom. U ovoj je akciji sudjelovala tvrtka “Čistoća”, jer je glomazni otpad koji je jučer bilo moguće vidjeti na Kalelargi dopremila sa svojeg odlagališta. Poruke sa spomenutih ceduljica bile su raznolike, a neke od njih su “Nazovite besplatan telefon 0800-444-110 da vam pokupe otpad” te “Nereciklirano nikad se ne razgradi”, a prolaznicima su na raspolaganju bili i različiti propagandni materijali poput, primjerice, brošure naziva “Vodič kroz pravilno odlaganje otpada”.