Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Nin podupire projekt vrijedan 50 milijuna eura

Autor: Branko Božić

22.04.2010. 22:00
Nin podupire projekt vrijedan 50 milijuna eura


Vjerujem da će općinska vijeća u Privlaci i Vrsima ovom poslu dati zeleno svjetlo. Ovo nije projekt Emila Ćurka, Ive Surića i Sandre Vukić, nego svih nas koji živimo na ovim prostorima, kazao je ninski gradonačelnik Emil Ćurko
Na sjednici Gradskog vijeća održanoj u srijedu navečer, koja se zadnjih dana s posebnom pozornošću iščekivala među pučanstvom grada Nina i njegovih pet prigradskih mjesta te među stanovnicima dviju susjednih općina Privlaka i Vrsi, otklonjene su sve sumnje i nedoumice vezane uz nastavak projekta izgradnje sustava prikupljanja i pročišćavanja otpadnih voda s područja grada Nina te dviju spomenutih susjednih općina, bar kad je u pitanju ninsko Gradsko vijeće. Naime, nakon opširne i temeljite rasprave na ovu temu, koja je bila i prva točka dnevnog reda, a ponudio ju je predsjednik Davor Ćurjurić (HDZ), vijećnici su svi bez zadrške podigli ruke da se nastavi s daljnjom realizacijom, kako je istaknuto, ovog za grad Nin i njegovu okolicu milenijskog projekta, vrijednog ukupno 50 milijuna eura.
Zeleno svjetlo
U prethodnoj raspravi na ovu temu koordinator projekta pročelnik Jedinstvenog Upravnog odjela grada Nina ing. Jozo Mustać je slikom i riječju pojasnio neke još vijećnicima nepoznate pojedinosti vezane za sami projekt. Nezavisnog vijećnika Božu Mustaća iz Grba zanimalo je tko će se u prvoj fazi priključiti na sustav odvodnje i kanalizacije i gdje je tu mjesto Grbe. Boško Jurlina (HNS) iz Žerave istaknuo je da ovaj projekt nema alternative, ali je utvrdio da on u svemu ovome još ne vidi Žeravu, Poljica Brig i zaseok Poljake.
Odgovarajući vijećnicima Mustaću i Jurlini, pročelnik Jozo Mustać je rekao i da hoće, ne mogu se svi priključiti u prvoj fazi, jer će izgradnja sekundarne mreže trajati od 2012. do 2016. godine.
– Bitno je istaknuti i to da će sva naša prigradska mjesta, dok se ne dođe do svih njih, imati osigurano besplatno crpljenje septičkih jama preko našeg Komunalnog poduzeća. Što se pak tiče Poljica Briga, Žerave i Poljaka, za njih je predviđen zasebni sustav, dok će se Grbe priključiti preko grbljanskog vikend-naselja te preko spoja kog Ciglane, rekao je pročelnik Mustać.
Nezavisni Veljko Šalov iz Nina je tražio pojašnjenje što će se dogoditi ako se dvije susjedne općine Privlaka i Vrsi ne uključe u projekt, na što mu je odgovorio gradonačelnik Emil Ćurko (HDZ).
– Ja vjerujem da će općinska vijeća u Privlaci i Vrsima ovom poslu dati zeleno svjetlo. Ovo nije projekt Emila Ćurka, Ive Surića i Sandre Vukić, nego svih nas koji živimo na ovim prostorima. Ja bih ovim putem prozvao vršku načelnicu Sandru Vukić zbog njezinog opstruiranja projekta i tehničke komisije koja od prvog dana radi na ovom poslu. Ona je u više navrata pozivana usmenim i pismenim putem na sve sastanke, ali se nije niti jednom odazvala. No, mislim da tek sada polako shvaća koliko ovaj projekt znači i za općinu Vrsi i za ukupni zapadni dio Zadarske županije, rekao je Ćurko, dodavši da, ako se jedna od općina iz bilo kojeg razloga ne uključi u projekt, oni imaju pripremljenu odgovarajuću alternativu.
Osnivanje komunalnog poduzeća
S obzirom da se u sklopu realizacije navedenog projekta planira osnovati pripadajuće mu komunalno poduzeće, u nastavku se na tu temu otvorila rasprava. Gradonačelnik Ćurko je pojasnio da je nužno utemeljiti novo poduzeće s neograničenom odgovornošću na razini triju susjednih jedinica lokalne samouprave, pod nazivom Komunalije i održavanje odvodnje d.o.o..
– Ono će u početku djelovati s temeljnim kapitalom Grada Nina, a s vremenom će svoje udjele u njega unijeti općine Privlaka i Vrsi. Držim da ovdje ne bi trebalo biti nekih problema. Opetovano tvrdim da ovo neće biti ninsko poduzeće, kako to neki zlobnici već javnosti plasiraju, već svih nas koji budemo u projektu, ustvrdio je gradonačelnik Ćurko.
Vijećnik Endo Sipina (SDP) iz Nina nije bio zadovoljan s onim što je čuo te je rekao da on ne vidu svrhu osnivanja drugog poduzeća kad već grad Nin ima Komunalno poduzeće “Komio” koje se lako može registrirati i za ovu djelatnost. Odluka je ipak na kraju usvojena, uz suzdržanost Sipine.
Do kraja je usvojeno još nekoliko odluka. Tako će u skladu s odlukom Sabora RH o plaćama dužnosnika u lokalnoj, područnoj i regionalnoj samoupravi ninski gradonačelnik Emil Ćurko ubuduće primati mjesečnu plaću u iznosu od 10.600 kuna, dok će se njegovoj donačelnici Daliji Pavlović (HDZ) mjesečna naknada kretati u visini od 3.500 kuna. Što se pak tiče zahtjeva Milana Kneževića da mu se nadoknadi šteta zbog oduzetog mu zemljišta prilikom modernizacije ceste Mazija kuće-Nin 1997. godine, Vijeće je odlučilo dodijeliti mu gradsku zamjensku parcelu. Odluci se žestoko usprotivio Endo Sipina, kazavši da se ovdje radi o županijskoj cesti te on smatra da bi županija ili država trebali nadoknaditi štetu Kneževiću, a ne da to čini Grad Nin. Ovakvo stajalište Sipine potaknulo je Veljka Šalova da upita gradonačelnika kada će se na sličan način i njemu nadoknaditi šteta zbog oduzetog mu zemljišta za obnovu i izgradnju Barokne kuće u centru Nina. Gradonačelnik mu je odgovorio ako ima uredan vlasnički list, što on misli da nema, neka podnese zahtjev prema Gradskoj upravi i ovom vijeću. Sjednicu je zaključio predsjednik Davor Ćurjurić pojašnjenjem da je klub ninskog HDZ-a donio odluku da će se novčane naknade koje su HDZ-u trebale biti isplaćene iz gradske blagajne na ime izbornih rezultata gradonačelnika i dogradonačelnice usmjeriti prema zadarskoj Općoj bolnici za kupnju aparata za rano otkrivanje raka pluća, a sve na preporuku županijske skupštine. Ćurjurić je pozvao i sve ostale parlamentarne stranke i nezavisne vijećnike ninskog Gradskog vijeća da učini to isto.
 


“Komio”, “Kraljičina plaža”…


Budući da je na prošloj sjednici tražio da mu se dostavi pismeno očitovanje o poslovanju gradskog Komunalnog poduzeća “Komio” u prošloj godini, vijećnik Endo Sipina nije bio zadovoljan onim što mu se dostavilo. Ustvrdio je da on nikada nije vidio ovakvo financijsko izvješće koje uz to, kako je rekao, uopće nije popraćeno službenim potpisom i pečatom.
Predsjednik Ćurjurić je rekao da on prihvaća dio krivice jer je tu došlo do određenih nesporazuma, ali da će za iduću sjednicu u dnevni red uvrstiti raspravu o poslovanju tvrtke “Komio” te da će tada sve biti jasno i kristalno čisto.
Veljko Šalov je rekao da Ninom kruže priče da se Komunalno poduzeće “Komio” zbog spora sa zadarskom Poreznom upravom nalazi u teškoj situaciji te je tražio da se vijećnicima nešto pobliže kaže o tome.
Nazočni direktor “Komija” Ivica Stulić je odgovorio da im je Porezna uprava uredno od 1. siječnja 2005. do 31. kolovoza 2009. godine vraćala porez i da su oni ta sredstva uložili u investicije. Sad Porezna uprava traži da joj vratimo ta milijunska sredstva. Mi smatramo da smo mi ovdje postupili u skladu sa zakonom, o čemu će konačnu riječ kazati i sud, rekao je Stulić.
Zdravka Lipoticu (SDP) iz Nina je zanimalo što poduzima Gradska uprava da se čuvena ninska “Kraljičina plaža” ovog ljeta zaštiti od najezde automobila i nesavjesnih vozača.
Gradonačelnik mu je odgovorio da će gradski komunalci ovih dana na ulaz na plažu ugraditi rampu s ključem, koji će još jedino moći koristiti koncesionar te Hitna pomoć i vatrogasci.