Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Pričekajmo Senj pa ćemo biti pametniji

Autor: Andrija Prović

22.04.2010. 22:00
Pričekajmo Senj pa ćemo biti pametniji


Bašić: Moramo pobijediti u Senju jer će ta utakmica za nas ujedno biti i kvalifikacijska za ulazak u viši rang
Prividan ili ne, u Mocirama uoči četiri posljednja kola, čini se, vlada mir. Ovisno o perspektivi, rukometaši Zadar Slada tako imaju i nemaju razloga spokoju. Gledano iz prve, vodeća su momčad lige, a do kraja Prve Dukat HRL sve će biti u njihovim rukama. Defetisti bi pak rekli kako ih u spomenutom razdoblju čeka nimalo lak posao. Nakon lakšeg ogleda s Triljom, odradit će vruće gostovanje u Senju, a potom u Mocire stiže u proljetnom dijelu prvenstva nedodirljiva Arena. Ostala je još i zadnja prepreka u Slatini, no uzevši u obzir tri utakmice koje će joj prethoditi, zaista se radi o pogledu u daljinu.
No, vratimo se mi opet na mir. Pod budnim, ali sada i prospavanim Palekinim okom, njegovi igrači pripremaju se za nadolazeći dvoboj s Triljom. U radnoj i primjereno doziranoj opuštenoj atmosferi uigravaju se akcije, odnosno izlizano rečeno, brusi se forma za odlučujući četverokorak. Nepomućenost sada kvari jedino znatiželjni novinar koji je odlučio provjeriti kako “plavi” dišu pred toliko iščekivan rasplet prvenstva. A kako je više glava uvijek pametnije od jedne, u ekspertizi četiri posljednja kola sudjelovat će isto toliko aktera – Marijan Bašić, Nino Jerak, Ivan Vučković i Damir Samaržija.
Crikvenica oslabila
Razgovor započinjemo osvrtom na prošlotjedni sraz Zadra i Ivančice.
– Očekivali smo da će biti teška utakmica. Ivančica je do prošlog kola imala samo jedan domaći poraz, onaj od Gorice, a to dovoljno govori. Imali smo ukupno čak 18 minuta isključenja, a kad se lomilo, na terenu igrača ili dva manje. Uložili smo krajnji napor, no samim time naš je uspjeh veći – prisjeća se Bašić.
Prije Ivančice, savladali ste Crikvenicu koja je sada na dva boda zaostatka iza vodećeg trojca. Kirci ovaj vikend gostuju u Kaštelima gdje bi ih domaća momčad mogla definitivno izbaciti iz utrke.
Vučković: Teško je predvidjeti, no nadam se upravo takvom raspletu koji bi nam olakšao posao. Barem po pitanju Crikvenice.
Jerak: Smatram da će Kaštela dobiti, i to uvjerljivo. Po meni su kvalitetnija momčad sa širom klupom, što će biti presudno u njihovoj utakmici. Crikvenica je bila bolja u prvom dijelu prvenstva. U ovom trenutku to više nije.
Stoji li tvrdnja da je Gorica zbog povoljnijeg rasporeda već “unutra” – u Premijer ligi, a da će se glavna borba voditi između Zadra i Arene?
Bašić: Nikad se ne zna. Možda i Gorica naleti na neku “minu”. Što se nas tiče, moramo pobijediti u Senju jer će ta utakmica za nas ujedno biti i kvalifikacijska za ulazak u viši rang.
Znači, odlučivat će se u Senju. A što je s Arenom u pretposljednjem kolu?
Bašić: Arena nije toliko jaka izvan domaćeg terena, dok smo mi dokazali kako protiv najjačih najbolje igramo. Motivacija nam je na najvišoj razini, od prvog do posljednjeg igrača pa smatram da će taj dvoboj biti nešto lakši nego onaj u Senju.
Kad već spominjemo “mine”, može li Umag postaviti još koju? Arenu i Crikvenicu do kraja očekuju gostovanja tamo gdje ste vi već “nagazili”.
Jerak: Ne mislim da će im slično opet poći za rukom. Mi smo sami krivci za taj poraz.
Vučković: I tako im dali vjetar u leđa. Nakon nas, počeli su bolje igrati i izvlačiti se s dna ljestvice.
Arena će stati
Jedan od davljenika je i Slatina s kojom ćete zaključiti prvenstvo. Po snazi, čini se da se radi o dvoboju Davida i Golijata, no ista utakmica mogla bi biti odlučujuća i za vaše suparnike. Dobiju li Prelog i Umag, vraćaju se u igru za ostanak, a spas bi u tom slučaju tražili upravo protiv Zadra. Nema šanse – u glas će trojka.
Vučković: Razmišljao sam i ja o takvom scenariju, ali mislim da se mi nemamo čega pribojavati.
Jerak: Neka mi pobijedimo Senj i Arenu, a Slatina nam je sada najmanji problem.
U istu kategoriju spada i Trilj, vaš sljedeći protivnik kojeg smo nekako zaboravili.
Jerak: Kao i protiv Slatine, u utakmicu moramo ući maksimalno i bez podcjenjivanja te tako potvrditi da smo kvalitetniji sastav.
Konziliju se potom pridružio i Damir Samaržija. Igrač s bogatim iskustvom dao je svoj sud o dva najizglednija kandidata za Premijer ligu.
– Tu vidim Goricu i Zadar. Mislim da je došlo vrijeme da Arena stane sa svojom serijom, a zaustavit će se najvjerojatnije u Mocirama.
Zadar ove godine stalno igra pod pritiskom, a on će sada biti još veći. Kako se mlađi i neiskusniji igrači nose s njim – upitali smo iskusnog ljevaka.
– Više nego dobro. Atmosfera je odlična i stvarno mi je gušt biti dio ove momčadi. Mlađim igračima sigurno nije lako, no oni se jako dobro nose s tim. Za ukupno pozitivno ozračje zasluge pripisujem treneru Paleki.
Ostvari li se povratak Zadra u najviši rang, hoće li i Damir Samaržija odigrati još koju prvoligašku sezonu?
– Nadam se. Želja mi je vratiti se u dresu Zadra.
 


Udri brigu na veselje


Uđu li Zadrani u Premijer ligu, za možebitnu proslavu neće morati angažirati živu glazbu. Naime, već je imaju u svojim redovima. Ivan Vučković “u nogama” ima više od 100 odrađenih svadbi, a uz rukometnu loptu, njegov je svakidašnji pratitelj harmonika. Vrijeme između treninga i utakmica pivot Zadrana tako krati u narodu popularnim glazbalom. Njegovi suigrači kažu da vrijedi “koliko i cijeli bend, a svira sve što poželiš”.