Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

Program ispunjen povijesnim, kulturnim i duhovnim sadržajima

Autor: Marija Ćurko

22.04.2010. 22:00
Program ispunjen povijesnim, kulturnim i duhovnim sadržajima

Foto: Zvonko KUCELIN



Mons. Puljića je uime cjelokupne zadarske društvene, političke, znanstvene i kulturne javnosti pozdravio i čestitke uputio zadarski župan Stipe Zrilić
Svečana akademija u povodu ustoličenja zadarskog nadbiskupa mons. dr. Želimira Puljića održana je u srijedu u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zadru. U kulturnom programu čiji je idejni autor i voditelj Livio Marijan predstavljena je duhovna baština Zadarske nadbiskupije. Akademija je okupila brojne predstavnike crkvenog, društvenog, kulturnog života i različitih ustanova te dužnosnike. Mnogobrojni Zadrani, žitelji Zadarske nadbiskupije i gosti sudjelovali su na ovom jedinstvenom događaju prateći bogati program ispunjen povijesnim, kulturnim i duhovnim sadržajima koje su predstavili razni izvođači. Povijesni i duhovni tijek života Zadra i zadarske Crkve, u pjesničkom tonu, predstavio je Livio Marijan. Na pozornici se nalazila Višeslavova krstionica i veliki križ s crkvama, simboli kršćanstva. Mons. Puljića je uime cjelokupne zadarske društvene, političke, znanstvene i kulturne javnosti pozdravio i čestitke uputio zadarski župan Stipe Zrilić.
– U Crkvi kao instituciji, premještaji u nove sredine uobičajena su praksa. Svećenici, redovnice i redovnici prihvaćaju ih smjerno, otvoreni za nove izazove. Ipak, usudio bih se reći da odlazak iz sredine u kojoj je netko boravio dvadeset godina, s čijim se žiteljima povezao, nije jednostavno. S dubrovačkim žiteljima proživjeli ste teške trenutke Domovinskog rata, poraća i siguran sam da će vam baš ta činjenica pomoći da se lakše prilagodite novoj sredini, jer nažalost i žitelji Zadarske nadbiskupije imali su istu sudbinu. Zajedničko i opće dobro traži da svakome na ovom svijetu bude omogućen život dostojan čovjeka. To naročito vrijedi danas kada u izobilju materijalnih dobara govorimo o gospodarskim krizama, misleći pri tome više na bogate zemlje svijeta, nego na siromašne, kazao je zadarski župan Stipe Zrilić uputivši na važnost suradnje svjetovne i crkvene vlasti, kao “značajne karike u lancu koja vodi prema istovjetnom cilju.”
– Stvaranje boljih životnih uvjeta za sve naše žitelje koji pospješuju razvoj čovjeka na ovom prostoru. Iskreno vjerujem da ćemo na putu prema tom cilju biti uspješni. Radosno iščekujem buduću suradnju, zaključio je Stipe Zrilić poželjevši novom nadbiskupu puno Božjeg blagoslova. Dijecezanski upravitelj don Milivoj Bolobanić pozdravio je mons. dr. Želimira Puljića, uime svećenika, redovnika i vjernika.
– Kroz scenski prikaz ove svečane Akademije željeli smo vam dočarati bogatu i časnu prošlost naše nadbiskupije u koju vas je Providnost poslala za našeg nadpastira. Dolazite nam nakon nedavne smrti dvojice naših cijenjenih zadarskih nadbiskupa, mons. Marijana Oblaka i mons. Ivana Prenđe. Obojica su ostavili duboki trag u životu naše zadarske Crkve. Njihovo biskupsko služenje odvijalo se kroz teško razdoblje Domovinskog rata i kroz godine poraća. Veliki dio naše nadbiskupije bio je okupiran, tolike župne crkve, kapele i župne kuće bile su porušene. Naš narod proživio je teška razaranja. Mnogi su morali napustiti svoja ognjišta. Velika je zasluga obojice naših pokojnih nadbiskupa u poslijeratnoj obnovi naše porušene nadbiskupije. Gotovo svi crkveni objekti su obnovljeni. Sagrađene su i nove crkve i crkveni objekti. Možemo sa sigurnošću konstatirati da je njihovom zaslugom i velikodušnim zalaganjem naša nadbiskupija materijalno obnovljena. Mnogo je toga za njihova mandata učinjeno i u duhovnom pogledu. Njihovom zaslugom i zalaganjem osnovane su nove župe, posebno na teritoriju našega grada, kazao je don Milivoj Bolobanić te predstavio duhovne stvarnosti u župama Zadarske nadbiskupije.
 


Mons. Puljić: Želja mi je nastaviti pridonositi izgradnji i daljnjem učvršćenju vrednota


Kad čovjek u neizvjesnosti, ali s vjerom u Providnost prihvati poslanje koje mu Bog po Crkvi povjerava, onda osjeti ljepotu Božje milosti koju prima po iskazanoj poslušnosti. Želja mi je nastaviti pridonositi izgradnji i daljnjem učvršćenju vrednota istine, pravde, dobrote i poštenja na ovom našem području. Osobno ću nastojati pružati potporu svim projektima, koji su na dobrobit svih naših ljudi, kojima smo poslani služiti. Spreman sam sa svima vama, uz Božju pomoć i zagovor naše nebeske Majke Marije, ispuniti poslanje, koje Gospodin svima nama povjerava u ovom vremenu i na ovom mjestu, rekao je mons. Puljić.