Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Šah kao dobra zabava

Autor: Anamarija Bilan

22.04.2010. 22:00
Šah kao dobra zabava

Foto: Zvonko KUCELIN



Najmlađi članovi šahovskog kluba Casper jučer su na Narodnom trgu odigrali turnir i time obilježili Dan planeta Zemlje.
– Danas imamo promociju kluba, igre i djece koja je vole igrati. Želimo upoznati javnost sa šahom i skrenuti pažnju na to koliko je djeci potrebna ovakva vrsta zabave i igre. Mislimo da šah može biti ravnopravan televiziji, računalima ili igricama koje nisu toliko zdrave poput šaha. Želimo promicati drugu vrstu intelektualne zabave koja je djeci igra, nije im naporna niti dosadna, nego je zabavna, interesantna. Oni pobjeđuju i osvajaju medalje i na taj im način raste samopouzdanje, objasnio je Veljko Šagi, predsjednik šahovskog kluba Casper.
Na trgu su svoje umijeće pokazala djeca kadetskog uzrasta, odnosno u dobi od pet do 11 godina. Šahovski klub Casper posvetio se radu s djecom, pa tako trenutačno 50-ak djece, od kojih neki imaju tek četiri godine, počinje otkrivati čari ove slojevite i zanimljive igre.
– Ako se djecu “upili” sa šahom onda im može biti jako dosadan i naporan. Ali ako im šah se približi kao nešto jako zabavno, onda uživaju u njemu. Ne tražimo od njih da pobjeđuju niti da budu pametni, želimo samo da uživaju u igri koja je zabavna, dinamična. Šah ima elemente svih drugih igrica, samo je puno dublji i puno duže traje i ne može se nikad preći jer nema kraja. Sa svakim sljedećim nivoom se otvara novo poglavlje u kojem je ponovno zanimljiva, objasnio je čari šaha Šagi i razloge zbog kojih mala djeca odabiru šah za igru. Dodao je da su klub posvetili djeci i njihovom razvoju. To je mjesto gdje djeca dolaze, gdje im je ugodno, zabavno i gdje nema loših stvari kojima su okruženi na ulici.
Najbolji šahisti su nagrađeni medaljama, a svi sudionici turnira sladoled, sok i krafne.