Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Studenti podsjetili na prošlogodišnju blokadu Sveučilišta

Autor: Marijana Roščić

22.04.2010. 22:00
Studenti podsjetili na prošlogodišnju blokadu Sveučilišta

Foto: Tomislav JERAK



Prije godinu dana započela je borba zadarskih studenata za besplatno obrazovanje koja je u svom prvom zamahu rezultirala blokadom nastave u svim zgradama Sveučilišta u Zadru. Studenti su tada, uz veće i manje otpore, uspjeli 28 dana blokirati nastavni proces. Od deblokade koju je plenum izglasao 19. svibnja, studenti su još neko vrijeme održavali plenume, no s vremenom su oni postajali manje posjećeni, a studenti su malo-pomalo izgubili volju u borbi za ostvarenje željenih ciljeva – besplatno obrazovanje. Na državnoj razini do sada je postignut djelomičan uspjeh samo na preddiplomskim studijima. Naime, donesena je odluka o besplatnom upisu svih brucouša u prvu godinu prediplomskog studija, no još uvijek nije definirano na koji će način studenti nastavljati svoje studiranje na višim godinama, odnosno prema kakvom modelu će se naplaćivati školarine (linearno ili prema ECTS bodovima), dok za diplomske studije također nema konačne odluke, već se ona donosi svake godine.
Nekolicina zadarskih studenata organizirala je dvodnevnu manifestaciju BLOF – blokada fest u studentskom klubu Božo Lerotić kako bi podsjetila na blokadu i aktivnosti koju su se održavale od strane studentskih aktivista, ali i kako bi se diskutiralo o (ne)dostignućima. U sklopu BLOF-a predavanja su održali Nikola Vuletić i Sven Marcelić, odigran je turnir u trešeti, održana je projekcija fotografija “Kronologija NSI Zadar – 21. travanja do 19. svibnja 2009.”, prikazan dokumentarni film “Zašto” u kojem su akteri prošlogodišnje blokade iznijeli svoje viđenje cijelog procesa, neuspjeha, o motivima koji su prevagnuli u njihovoj odluci da se pridruže borbi protiv komercijalizacije znanja.
Svakako se može reći da je blokada bila nešto dotad neviđeno te da je ogroman studentski aktivistički potencijal potrošen prebrzo. Tijekom BLOF-a bilo je riječi i o tome kako ne treba odustati, već kako kroz strukture koje predstavljaju studente treba ojačati pregovaračku poziciju da bi se ono traženo i ostvarilo.