Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Turistički ured – ruglo Savra

Autor: Nenad Marčina

22.04.2010. 22:00
Turistički ured – ruglo Savra


Zašto se nije ispunilo obećanje Općine Sali i Turističke zajednice Dugog otoka? Umjesto da se Turistički ured doveo u funkciju poslovanja znajući da se približava ljetna sezona, on svakim danom sve više propada pretvarajući se u ruglo mjesta
Zar je moguće da će prostorija Turističkog ureda u Savru dočekati i ovu turističku sezonu u devastiranom stanju, pitaju se žitelji tog slikovitog dugootočnog mjesta.
Naime, kako tvrde, mnoge dugootočne destinacije imaju uređene turističke urede i zaposlenike u tijeku ljetnih mjeseci. Zašto tako nešto nije i u Savru? Odnosno zašto se nije ispunilo obećanje Općine Sali i Turističke zajednice Dugog otoka? Umjesto da se Turistički ured doveo u funkciju poslovanja znajući da se približava ljetna sezona, on svakim danom sve više propada pretvarajući se u ruglo.
Još više to dolazi do izražaja jer se prostorija Turističkog ureda nalazi u neposrednoj blizini otočića poznatog po sakralnom objektu nulte kategorije, predromaničke crkvice Sv. Pelegrina.
Žitelji Savra naglašavaju da njihovo mjesto svakako zaslužuje turistički ured, čak više od nekih dugootočnih destinacija, jer je njihova povijesno-kulturna baština prepoznatljiva u cijelom svijetu. Osim već navedene predromaničke crkvice Sv. Pelegrina, njena barokna krstionica s glagoljskim natpisom prenesena je u župnu crkvu koja potječe iz 1670. godine.
Nekada je u Savru bio samostan pustinjaka Sv. Antuna, opata s crkvom Sv. Andrije.
Savar je poznat je i po nekadašnjoj eksploataciji kamena koji je poslužio za izgradnju zadarskog rimskog Foruma, palača i crkva Rima i Venecije te zgrade UN-a u New Yorku.
Na području Savra nalazi se i poznata špilja Strašna peć. Taj speleološki fenomen bio je zatvoren za javnost više od stoljeća. Radi se o prvoj organiziranoj nautičkoj destinaciji u Zadarskoj županiji, onoj koju je posjetio i sam austro-ugarski car Franjo Josip. Smatra se da je ta dugootočna špilja ujedno i prvi turistički objekt na širem zadarskom arhipelagu.
U neposrednoj blizini je i pećina Vlakno u kojoj je pronađen najstariji primjerak nakita na cijelom području Hrvatske. Sve to potvrđuje da mjestom Savrom i njegovim područjem lutaju i putuju brojni speleolozi, avanturisti, prirodnjaci, likovnjaci, fotografi i drugi znatiželjnici u potrazi za freskama, svodom gotičkih bazilika, spiljskih ukrasa, bogatstvom flore i faune, a da nigdje u mjestu ne mogu doći do potrebnih promidžbenih materijala.
No bez obzira na dosadašnju nebrigu općinskih i turističkih subjekata, Savrani ipak još nisu izgubili njihovo povjerenje, nadajući se da će do početka same turističke sezone njihov ured biti na raspolaganju domaćim i stranim gostima.