Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Vlada ukida besplatne cestarine za invalide

Autor: Jagoda Marić

22.04.2010. 22:00
Vlada ukida besplatne cestarine za invalide


Mjera će pogoditi oko 30 tisuća invalidnih osoba, a uštedjet će se godišnje oko 30 milijuna kuna. Osobama s invaliditetom država će i dalje plaćati godišnju naknadu za upotrebu javnih cesta koju plaćaju prilikom registracije automobila
Premijerka Jadranka Kosor na jučerašnjoj je sjednici Vlade pokazala koliko stvarno misli ozbiljno štedjeti. Tako je krenula i s odlukom o štednji koja će pogoditi oko 30 tisuća osoba s invaliditetom većim od 80 posto. Vlada je Saboru predložila da ti ljudi ubuduće nemaju pravo na besplatnu cestarinu, mostarinu ili tunelarinu. Na taj način država će uštedjeti 30 milijuna kuna godišnje, a ministar prometa Božidar Kalmeta kazao je da se pravo ukida do “boljih gospodarskih vremena”. Osobama s invaliditetom država će i dalje plaćati godišnju naknadu za upotrebu javnih cesta koju plaćaju prilikom registracije automobila, što će državu koštati oko 11 milijuna kuna.
Te dvije odluke javnosti bi trebale pokazati da Vlada doista namjerava provesti Program gospodarskog oporavka, koliko god bio nepopularan, a odlučnost se sugerira i premijerkinom najavom da će Vlada svaki tjedan na sjednici kao prvu točku razmatrati kako se taj program provodi. Otkrila je premijerka i kako je prije sjednice svim ministrima, ali i svima drugima koji su dužni sudjelovati u provedbi programa, uputila pismo s jasno zacrtanim obvezama, a Kosor se na potpori zahvalila Hrvatskoj narodnoj banci.
U Sabor su poslane izmjene zakona o porezu na dohodak da od 1. studenoga građani s mirovinama i plaćama iznad šest tisuća kuna ne bi plaćali krizni porez od šest posto. Raspravljalo se i o investicijama HŽ -a i Hrvatskih voda, a te bi se investicije trebale financirati iz kredita odobrenih uz državna jamstva. U željeznice će se, uz već planiranih 700 milijuna kuna investicija u ovoj godini, uložiti još 650 milijuna kuna, otkrio je Kalmeta, a njegov kolega ministar Božidar Pankretić tvrdi da je u sektoru voda spremno više od 150 projekata, vrijednih ukupno više od milijardu kuna.
Nije tu Vlada stala pa je naložila svim državnim institucijama, primjerice Državnoj agenciji za osiguranje štednih uloga i sanaciju banaka, HZMO-u, HZZO-u da u cijelosti svoje dionice u pojedinim poduzećima prenesu HFP-u kako bi se na jednom mjestu upravljalo državnim udjelima i ubrzala njihova prodaja. Taj pokušaj traje od 2000. godine, od Vlade Ivice Račana, ali se objedinjavanje upravljanja nikad nije u potpunosti postiglo, jer je niža administracija ignorirala odluke svih Vlada u proteklom desetljeću.
Na zatvorenom dijelu sjednice Kosor je odlučnost u provođenju Programa ekonomskog oporavka pokazala i na primjeru kutinske Petrokemije. Naime, prema mišljenju premijerke, svi koji se nisu spremni držati tog programa moraju otići, pa je Vlada zadužila HFP da putem svojih predstavnika u NO Petrokemije razriješi predsjednika uprave tog društva Borisa Mesarića. U Vladinom priopćenju ističe se i to da je takva odluka donesena na premijerkinu preporuku. U priopćenju se to ne navodi, ali Mesarić je bio pogodna meta za vježbanje strogoće jer je radnicima Petrokemije isplatio regres od 2,5 tisuće kuna, iako je Kosor u svom programu poduzećima u državnom vlasništvu naložila smanjenje plaće od deset posto i zabranila isplatu božićnica i regresa.
Vlada je jučer u Upravu Croatia osiguranja predložila imenovanje HSLS-ovca Borisa Uzelca.
Jučer je premijerku posjetio Nadan Vidošević koji je kazao da program gospodarskog oporavka nije samo Vladin, već svih nas, dok s druge strane Hrvatska stranka umirovljenika poručuje da se Vlada obračunava sa svima osim krupnim kapitalom.
 


Kalinić: Hapsite one koji su krali dok su invalidi branili Hrvatsku


Odluka Vlade zasigurno će kod skupine boraca Domovinskog rata biti dočekana na nož. Da je tomu tako svjedoči izjava Pavla Kalinića, koji premijerku Jadranku Kosor podsjeća na sve afere HDZ-ove Vlade te ističe da vrijednost ukinute povlastice ne pokriva niti promil vrijednosti “zamračenog” novca. Pročelnik zagrebačkog Ureda za upravljanje u hitnim situacijama premijerki postavlja pitanje “hoće li uzimati samo invalidima, ili će sad napokon biti uhapšen i netko tko je pljačkao Hrvatsku dok su je branili oni na na koje se krizne mjere odnose, odnosno hoće li čija imovina biti nacionalizirana.”
– S obzirom da su pravo na besplatan prolaz imali samo invalidi od 80 na više posto, smatram da su uštede minorne. Iznos uštede nije niti jedan promil iznosa koji je navodno zamračen pri gradnji, po kilometru autoceste. Predsjednica Vlade, nadalje, mogla bi se prisjetiti iznosa koji su nestali u posljednjih šest godina, pod paskom Vlade u kojoj je Jadranka Kosor bila ministrica branitelja i potpredsjednica Vlade. Premijerka ne može reći da se ne sjeća i da za to nije znala, kaže Kalinić.