Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Zadrani se spuštali užetom niz bedeme

Autor: Boris Kupčak

22.04.2010. 22:00
Zadrani se spuštali užetom niz bedeme

Foto: Adam VIDAS



Spuštanje po užetu niz bedeme, jučer je zainteresiralo brojne prolaznike i turiste koji su prolazili preko Foše, a oni hrabriji su odlučili i iskušati svoje sposobnosti te su se i sami spustili. U sklopu Festivala znanosti u Perivoju kraljice Jelene Madijevke održana je demonstracija absaila, odnosno spuštanja niz uže. U organizaciji Sveučilišta u Zadru, demonstraciju su održali članovi Planinarskog društva Paklenica i Stanice planinarskih vodiča Zadar.
– S obzirom da je danas Dan planeta Zemlje, iz zadarskog sveučilišta su nas pozvali da u sklopu Festivala znanosti prezentiramo neke od planinarskih tehnika. Razmišljali smo da napravimo penjanje na zidu kod Pet bunara ili absail, odnosno spuštanje niz konop na bedemima. Kako je na Pet bunara veći dio dana sunce, odlučili smo se za absail na bedemima, kazao nam je Andrej Vitas iz Planinarskog društva Paklenica ističući kako je tehnika sigurna.
– Sigurnost je apsolutna i sva oprema je atestirana prema međunarodnim standardima. Preko PD Paklenica i Stanica vodiča Zadar smo članovi međunarodne alpinističke udruge i sva oprema koju koristimo je atestirana, zbog čega je ova oprema i skuplja, samo uže niz koje se zainteresirani spuštaju može nositi dvije tone, kazao je Vitas i dodao kako se ova tehnika koristi za svladavanje strmih terena koji se ne mogu otpenjavati zbog riskantnosti te u penjanju za smjerove koji nemaju put za natrag.
Na demonstraciji je bila i Elija Vrsaljko, glasnogovornica Sveučilišta u Zadru, koja nam je kazala kako je demonstracija održana u sklopu Festivala znanosti.
– Kroz medije smo pozvali sve zainteresirane da nam se pridruže. Cijeli program je prilagođen i predviđen da popularizira znanost i približi je široj javnosti. Naša ciljana grupa je i bila mlađa populacija kojoj želimo približiti znanost. Zadovoljni smo s interesom, ljudi dolaze i spuštaju se, a najviše je bilo naših studenata, kazala je Vrsaljko.