Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Brammertz: Oluja je legitimna akcija

22.04.2011. 22:00
Brammertz: Oluja je  legitimna akcija


Hrvatska je u početku odbijala suradnju, no posljednjih godina je ta suradnja “općenito dobra”, kazao je Serge Brammertz


Glavni čovjek  tužiteljstva suda u Haagu Serge  Brammertz jasno je, kako doznajemo, ovog tjedna izjavio u  Bruxellesu: Oluja je bila legitimna akcija oslobađanja  okupiranog teritorija. Unatoč  dakle, mnoštvu reakcija u Hrvatskoj koje su išle za tim da je  presuda protiv generala Ante  Gotovine i Mladena Markača  presuda Hrvatskoj i Oluji, glavni tužitelj Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju  ustvrdio je upravo suprotno.
Brammertz je predavanje na  Kraljevskom institutu za  međunarodne odnose održao u  srijedu, kao glavni govornik na  konferenciji pod nazivom “Izazovi međunarodnih kaznenih  istraga”.
U pogledu Hrvatske ustanovio je kako ona u početku nije  prihvaćala suradnju sa sudom,  da bi u posljednjih nekoliko  godina ta suradnja bila “općenito dobra”. Govoreći o presudi  generalima, glavni tužitelj  Haškog suda prvo je objasnio  kako je akcija poduzeta na teritoriju koji je nekoliko godina  bio okupiran od strane lokalnih  Srba potpomognutih Srbijom i  Jugoslavenskom armijom, te  naglasio da je Oluja bila legitimna oslobodilačka akcija.  No, tu je dodao kako to, naravno, ne znači da su se u  njenom okviru mogli činiti  zločini. Pritom je, kako doznajemo, posebno istaknuo da se  u presudi u slučaju Gotovine i  Markača ne radi o presudi protiv hrvatskog naroda ili države,  nego protiv pojedinaca.
Brammertz je u Bruxellesu  govorio i o suradnji sa Srbijom,  te ustanovio kako bi neuhićenje  Ratka Mladića i Gorana  Hadžića bila katastrofa, jer bi  to značilo da je međunarodna  zajednica nemoćna i da zločinci  mogu proći nekažnjeno. Na pitanje iz publike o ocjeni suradnje srbijanske Vlade, kazao  je kako je njegovo mišljenje da  bi Srbija mogla učiniti više u  traganju za Mladićem i  Hadžićem.
Brammertz je istaknuo i kako je stvaranjem Međunarodnog kaznenog suda za bivšu  Jugoslaviju započelo novo razdoblje u međunarodnom kaznenom sudovanju, jer su nakon  tog formirani i sudovi za zločine  u Sudanu, Ruandi i Sierra Leoneu, a pokrenut je postupak i  za Libiju i Obalu Bjelokosti. To  dokazuje, kazao je Brammertz,  da se zločini više neće moći  skrivati iza koncepta suverenosti, imuniteta ili nepostojanja odgovarajuće nacionalne pravosudne infrastrukure.
 


Iščekuje se ocjena o suradnji




Inače, službena ocjena glavnog haškog tužitelja o suradnji Hrvatske se sa zanimanjem iščekuje obzirom na finiš pregovora s Europskom Unijom. Početkom svibnja Brammertz bi trebao doći u Zagreb, a u toku tog mjeseca zemljama članicama EU kazati kakvom drži suradnju Hrvatske s Haagom. U lipnju će izvješće o tome podnijeti i Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda.